ΑΣΥ ΠΓΝΙ. Εκτεταμένες καρατομήσεις στο ΠΓΝΙ. Άθλια ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων( ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ)



 ΑΘΛΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ)  


Κομματικός έλεγχος των υπηρεσιών με τοποθέτηση «δικών μας» προϊσταμένων, ακόμη κι αν χρειαστεί να είναι παράνομες και άδικες οι τοποθετήσεις. Χρήση των «δικών μας» προϊσταμένων, για έλεγχο και εξάρτηση των  υπαλλήλων στο πώς εφαρμόζουν την κυβερνητική πολιτική και πώς ψηφίζουν στο σωματείο. Υποταγή στους σχεδιασμούς της διοίκησης και έλεγχος του σωματείου για να μην ενοχλεί και να μην ελέγχει διοίκηση και κυβέρνηση σε ότι κι κάνει. Επιβολή σιωπής νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς.


       Το δόγμα όλων των κυβερνήσεων και διοικήσεων, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ που οδηγήσανε στην σημερινή εγκληματική κατάσταση το δημόσιο σύστημα υγείας, εφαρμόζεται πιο εκτεταμένα από κάθε άλλη φορά στο ΠΓΝΙ, εν μέσω πανδημίας. Το νοσοκομείο που  πληρώνει βαρύ τίμημα από την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του τους τελευταίους μήνες, λόγω της εγκληματικής εγκατάλειψης του συστήματος υγείας, με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού που γίνονται ολοφάνερες στην έλλειψη εφεδρειών όταν νοσούνε συνάδελφοι.


          Αναγκαίο δόγμα, ακόμη περισσότερο σήμερα που η κυβέρνηση προπαγανδίζει, εν μέσω εκατοντάδων νεκρών καθημερινά, ότι έχει κάνει το «καλύτερο δυνατό» για το δημόσιο σύστημα υγείας. Η ανάγκη για εκτεταμένη τρομοκράτηση των υγειονομικών, για να καμφθούνε αντιδράσεις, έχει μπει σε προτεραιότητα.      

 Το αποδεικνύουν οι απειλές για πειθαρχικές διώξεις σε όσους νοσήσουν από covid (Γ.Ν. Πτολεμαίδας, ΠΓΝ Ηρακλείου) που μετατατράπηκαν σε κλήσεις σε απολογία 3 γιατρών στο ΑΟΝΑ Άγιος Σάββας. Το αποδεικνύει, η διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, σε βάρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης καθώς και οι αστυνομικές «επισκέψεις» στα σπίτια του προέδρου και του γραμματεία της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Καρδίτσας , επειδή καλούσαν σε διεκδικήσεις θωράκισης των δομών υγείας.

Η διοίκηση του ΠΓΝΙ, εφάρμοσε  εκτεταμένα το δόγμα. Μόνο που εδώ σε μια κίνηση πολιτικού ελιγμού και μοιρασιάς της «πολιτικής πίτας» πέραν των 4 συνδικαλιστικών στελεχών της ΔΑΚΕ, τοποθέτησε και ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας ανέγγιχτες τις επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην νοσηλευτική υπηρεσία. Οι στρατηγικές πολιτικές τους συγκλίσεις είναι δεδομένες, σε βαθμό που προτάθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ κοινός υπουργός Υγείας.  Άλλωστε και σήμερα υλοποιούνται εφαρμοστικοί νόμοι των 3 μνημονίων που μαζί ψήφισαν.


Ποιος εισηγήθηκε για την ανεπάρκεια αυτών που ξηλώθηκαν? Υπηρεσιακή εισήγηση και εξήγηση δεν υπάρχει και δεν δόθηκε ποτέ στους ενδιαφερόμενους. Ποιος εισηγήθηκε για τις ιδιαίτερες ικανότητες των νέων στελεχών? Υπηρεσιακή εισήγηση δεν υπάρχει και δεν την επικαλέστηκε κανείς, οπότε μένει η εισήγηση  του κόμματος, της ΝΔ. Σε ποιες νέες ανάγκες του ΠΓΝΙ απαντάνε οι νέες επιλογές? Καμία από τις πραγματικές νέες ανάγκες δεν αναφέρθηκε γραπτώς ή προφορικώς. Οι μόνες πάγιες  ανάγκες που απομένουν αφορούνε τον κομματικό και συνδικαλιστικό  έλεγχο της πολυπληθούς νοσηλευτικής υπηρεσίας και μόνο.


«ΠΑΝΤΑ ΕΤΣΙ ΓΙΝΟΤΑΝΕ»


Αυτή είναι μια από τις βασικές δικαιολογίες, που και  η πλειοψηφία ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ του συλλόγου εργαζομένων αναφέρει στην κατάπτυστη ανακοίνωσή της. Η απάντηση είναι: ναι, γινότανε. Υπό την ανοχή, όμως των καρατομημένων υπαλλήλων που δεν διεκδικούσαν το δίκιο τους από το φόβο «ότι θα το βρουν μπροστά τους» και με την στήριξη των φιλοκυβερνητικών συνδικαλιστών, όπως στις καρατομήσεις των «φίλα προσκείμενων στην ΝΔ» το 2018.


Ποια ήταν  το 2018 το στάση των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ? Η αντίθετη από την σημερινή, με πλέρια στήριξη της διοίκησης ΣΥΡΙΖΑ και καταψήφιση της ανακοίνωσης-καταγγελίας του συλλόγου στις 22-02-2018.


Ποια ήταν το 2018  η στάση των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ? Με μια οργισμένη ανακοίνωση του συλλόγου στις 22-02-2018 (επισυνάπτεται) καταγγέλανε την «αναιτιολόγητη και άκομψη – παράνομη και αυθαίρετη κατ’ ουσία - αποπομπή  της Δ/ντριας της Νοσηλευτικής  υπηρεσίας του Νοσοκομείου μας, Νοσηλεύτριας με αποδεδειγμένο ήθος, επαγγελματική εμπειρία και τεράστια προσφορά»,  ότι «η Διοίκηση διαχωρίζει πλέον συστηματικά τους Εργαζομένους σε «δικούς της» και μη αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που αυτή η πρακτική έχει στη λειτουργία του Νοσοκομείου» και ότι «, είναι αδύνατο να δεχτούμε τη μεθοδευμένη και στοχευμένη προσπάθεια της Διοίκησης, για απαξίωση της μακροχρόνιας προσφοράς συναδέλφων, τους οποίους καρατόμησε με το επιχείρημα ότι αποβλέπει δήθεν στην ποιοτικότερη λειτουργία  του Νοσοκομείου».


Τι λένε σήμερα ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ? «υπογραμμίζουμε πως όλες ανεξαιρέτως οι Διοικήσεις του Π.Γ.Ν.Ι. – τα τελευταία 20 χρόνια – επέλεξαν να εφαρμόσουν το δικαίωμα που τους δίνει ο Νόμος!!! αναφορικά με την επιλογή της προσωρινής ανάθεσης καθηκόντων, για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών, βάσει του πλάνου διοίκησή τους!!!»


Το συμπέρασμα: ΝΟΜΙΜΕΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΕΣ ΟΙ ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΕΙΣ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΒΟΛΕΒΟΥΝ. Υποκρισία και τούμπα 180 μοιρών. Η μπόχα του κυβερνητικού συνδικαλισμού ΔΑΚΕ-ΕΑΠ-ΠΑΣΚΕ στο μεγαλείο της.                                                    

«ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΕΣ ΟΙ ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΕΙΣ ?»


Ακόμη και με τους δικούς τους νόμους (τους οποίους τους κάνουν κουρελόχαρτα) ΟΧΙ. Ο νόμος 3329/2005 ορίζει ότι στις αρμοδιότητες του διοικητή περιλαμβάνονται:  «14.Αναθέτει προσωρινά καθήκοντα Προϊσταμένου Διεύθυνσης, Υποδιεύθυνσης και Τομέα μέχρι την πλήρωση των θέσεων αυτών» ΠΩΣ ΟΜΩΣ? ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ? ΟΧΙ. Με βάση το άρθρο 87 του υπαλληλικού κώδικα περί αναπλήρωσης προϊσταμένων: «Τον προϊστάμενο, που απουσιάζει ή κωλύεται, αναπληρώνει στα καθήκοντα του ο ανώτερος κατά βαθμό προϊστάμενος των υποκείμενων οργανικών μονάδων»


Στην προκειμένη περίπτωση κανείς προϊστάμενος δεν απουσιάζει ή κωλύεται, κανείς δεν συνταξιοδοτήθηκε ή υπέπεσε σε πειθαρχικό αδίκημα ασύμβατο με την εκτέλεση καθηκόντων προϊσταμένου. Καμία θέση δεν κενώθηκε για να πληρωθεί. Την κένωσε αυθαίρετα  η διοίκηση σε κοινό σχεδιασμό με τη ΔΑΚΕ.

«ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ» ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ


Ακριβώς επειδή η νομιμότητα των καρατομήσεων είναι πλήρως αμφισβητούμενη, έγινε επίκληση των «έκτακτων λειτουργικών αναγκών που προέκυψαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας». Πώς σχετίζονται οι έκτακτες λειτουργικές ανάγκες με τις αυθαίρετες καρατομήσεις και τις επιλογές νέων στελεχών? Ούτε κανείς μπήκε στον κόπο να το αιτιολογήσει, ούτε  θα μπεί. Διότι οι  στόχοι των καρατομήσεων είναι εντελώς άλλοι.


 ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ  ΤΩΝ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΩΝ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ


Οι νέες τοποθετήσεις, είχαν προαναγγελθεί από την ΔΑΚΕ εδώ και μήνες, κάποιες και με ονοματεπώνυμο. Το βασικό μήνυμα είναι ότι δεν έχει νόημα να επενδύει κανείς στην δουλειά και στις σπουδές για να εξελιχθεί υπηρεσιακά. Έχει μόνο έναν τρόπο: την δήλωση υποταγής στην συνδικαλιστική παράταξη της εκάστοτε κυβέρνησης. Μήνυμα με στόχο  να στρατολογήσει «νέους πρόθυμους» πλάι στους «παλιούς δοκιμασμένους». Επειδή η κυβέρνηση θα συνεχίσει στην ίδια ρότα και το επόμενο διάστημα, βασικός στόχος είναι να προειδοποιήσει ότι όποιος ορθώσει ανάστημα θα ξηλωθεί, θα λοιδωρηθεί και θα τυλιχτεί σε μια κόλλα χαρτί.  


Η ξεκάθαρη πλέον πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κάνει βήμα πίσω από τις πολιτικές της στοχεύσεις, παρά τα οδυνηρά και θανατηφόρα διδάγματα της πανδημίας για ανάγκη αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος υγείας με κεντρικό σχεδιασμό και συντονισμό των δομών υγείας για να σωθούν ζωές. Στο πιο επίσημο κείμενο οικονομικής πολιτικής της επόμενης ημέρας το «Σχέδιο Ανάπτυξης για την ελληνική Οικονομία» (Έκθεση επιτροπής Πισσαρίδη) ρητά προτείνεται  «η αύξηση της οικονομικής αυτονομίας των δημόσιων νοσοκομείων» με την εφαρμογή των DRG και την  επέκταση των Συμπράξεων με τον Ιδιωτικό Τομέα (με βάση τους νόμους που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και για τα δύο.).


Για να εξυπηρετηθεί αυτή η στρατηγική χρειάζεται η αξιοποίηση των πιο «πιστών παλιών» και η στρατολόγηση «νέων προθύμων» στελεχών. Έχουμε χρέος να σταθούμε απέναντι σ΄αυτήν την λογική.


 


ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΚΑΡΑΤΟΜΗΜΕΝΟΙ  ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ.  ΧΡΕΟΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ, ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΛΑΙ ΤΟΥΣ.  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]