Τρυγόνα Τρικάλων : Τρισάγιο στην μνήμη των δύο Αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια μεταγωγής ...


«Τρυγόνα Τρικάλων - Τρισάγιο στην μνήμη των δύο αδικοχαμένων Αστυνομικών»

Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν.Ιωαννίνων 

     Σήμερα 30 Δεκεμβρίου 2020 συμπληρώνονται 15 χρόνια από την εν ψυχρώ δολοφονία των δυο Αστυνομικών, Δημήτρη ΚΩΤΣΗ και Κώστα ΒΛΑΧΟΠΑΝΟΥ, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά την διάρκεια μεταγωγής επικίνδυνου κακοποιού στην περιοχή Τρυγόνας Τρικάλων.

    Για τον λόγο αυτό, στον τόπο όπου εκτυλίχτηκε το τραγικό συμβάν και με πρωτοβουλία της Ένωσης μας έχει κατασκευαστεί μνημείο, πρωινές ώρες σήμερα τελέστηκε βάσει των προβλεπόμενων ένεκα πανδημίας υγειονομικών πρωτοκόλλων, τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής αυτών.           

     Το Δ.Σ. της Ε.Α.Υ.Ι., εκφράζοντας τον απεριόριστο σεβασμό του στη μνήμη των συναδέλφων αυτών οι οποίοι θυσίασαν το πολυτιμότερο αγαθό, την ίδια τους την ζωή στο βωμό του καθήκοντος, καλεί την Πολιτεία να θέσει επιτέλους σε πρώτη προτεραιότητα την αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος του αστυνομικού. 

  ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ 

               Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Ανέστης                   ΚΙΤΣΙΟΣ Κωνσταντίνος


Το χρονικό του τραγικού συμβάντος/30/12/2005

Δύο αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους κατά την απόδραση τριών κρατουμένων στη διάρκεια της μεταγωγής τους από τα Ιωάννινα στις φυλακές Βόλου και Λάρισας. Νεκροί είναι o 47χρονος αρχιφύλακας Κωνσταντίνος Βλαχοπάνος, πατέρας δυο παιδιών, συνοδηγός της κλούβας που μετέφερε τους κρατούμενους και ο Δημήτρης Κώτσης, 45 ετών, πατέρας ενός παιδιού, οδηγός.


Οι αστυνομικοί θα παρέδιδαν στη Λάρισα τον 23χρονο Ρώσο κρατούμενο Μαξίμ Ζελίμ, από όπου θα τον παραλάμβανε κλούβα για να τον μεταφέρει στην Κομοτηνή, και τους δύο 17χρονους Αλβανούς, οι οποίοι κρατούνταν για ναρκωτικά και μετάγονταν στις φυλακές Βόλου. Τα τραγικά γεγονότα εκτυλίχθηκαν λίγο μετά το χωριό Μαλακάσι, στον εθνικό δρόμο Ιωαννίνων – Τρικάλων.


Μεταξύ Τρυγώνας και Ορθοβουνίου, πρώτα ο ένας 17χρονος Αλβανός και ύστερα ο Ρώσος ζήτησαν να κατέβουν από την κλούβα για σωματική τους ανάγκη. Και οι δύο φορούσαν χειροπέδες, αλλά ο Ρώσος ζήτησε να τού τις βγάλουν, πράγμα που προφανώς έκανε ο αρχιφύλακας Κων.Βλαχοπάνος που τους συνόδευσε.


Κατά την επιστροφή στο λεωφορείο ο Ρώσος αρνηθηκε να μπει και συνεπλάκη με τον αρχιφύλακα. Ο οδηγός βγήκε να βοηθήσει αλλά σε ενίσχυση του Ρώσου έσπευσε ο ένας ανήλικος Αλβανός. Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής ο Ρώσος, κατάφερε να πάρει το περίστροφο του Βλαχοπάνου με το οποίο τον πυροβόλησε τρεις φορές στο στήθος.


Ο Μαξίμ Ζελίμ πυροβόλησε άλλη μία φορά τον Δημήτρη Κώτση, με αποτέλεσμα να πέσουν και οι δύο αστυνομικοί νεκροί.


Αμέσως μετά ο Ρώσος και ο 17 χρόνος Αλβανός τράπηκαν σε φυγή και εξαφανίστηκαν. Ο δεύτερος Αλβανός δεν συμμετείχε στην επίθεση και παρέμεινε στην κλούβα, όπου τον βρήκαν οι αστυνομικοί τραυματισμένο, όταν έφτασαν εκεί. Είναι ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας των όσων έγιναν και ανακρίνεται στο Αστυνομικό Τμήμα Καλαμπάκας.


Σημειώνεται ότι ο 23χρονος Ρώσος είναι ο δράστης της δολοφονίας, στις 2 Οκτωβρίου, 42χρονης στην Κέρκυρα, η οποία τον είχε πάρει με το αυτοκίνητο της όταν της έκανε οτοστόπ, αλλά αυτός την σκότωσε για την ληστέψει.


Αργά το απόγευμα οι σοροί των δύο αστυνομικών μεταφέρθηκαν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας. Στο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας εκτυλίχθηκαν σκηνές οδύνης, καθώς συγγενικά τους πρόσωπα ήταν ήδη συγκεντρωμένα εκεί αλλά και συνάδελφοί τους αστυνομικοί εν αναμονή ολοκλήρωσης της διαδικασίας προκειμένου να παραλάβουν τις σορούς των οικείων τους.


Ανθρωποκυνηγητό στην περιοχή


Στην περιοχή έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό από αστυνομικές δυνάμεις των Ιωαννίνων και των Τρικάλων, ενώ συνεχείς πτήσεις εκτελούν και ελικόπτερα της Αστυνομίας. Έλεγχοι γίνονται και στον εθνικό δρόμο Ιωαννίνων – Τρικάλων σε όλα τα αυτοκίνητα που κινούνται προς και από τα Γιάννενα και τα Τρίκαλα.


Στις έρευνες συμμετέχουν από την πλευρά των Ενόπλων Δυνάμεων δύο ελικόπτερα Σικόρσκι, ενώ ένα C-130 μεταφέρει στην περιοχή μία διμοιρία αστυνομικών. Έπειτα από αιτήματα του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έχουν τεθεί σε ετοιμότητα ένα ελικόπτερο Super Puma, δύο ελικόπτερα Apachi, ένα Chinook και ένας λόχος ειδικών δυνάμεων. Τα μέσα αυτά και το προσωπικό θα ενεργοποιηθούν, εφόσον το απαιτήσουν οι έρευνες.


Παράλληλα, στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης διεξήχθη σύσκεψη υπό τον υπουργό Γ.Βουλγαράκη και τον αρχηγό της αστυνομίας Αγγελάκο, οι οποίοι παρακολουθούν την πορεία των ερευνών και συντονίζουν το έργο των αστυνομικών δυνάμεων στον τόπο του συμβάντος.


Ο Γ.Βουλγαράκης σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήρια μου στις οικογένειες των αστυνομικών που έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Βρίσκεται σε εξέλιξη ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, για τη σύλληψη των εγκληματιών.


»Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας κινήθηκαν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για την σε βάθος και προς κάθε κατεύθυνση διερεύνηση της υπόθεσης. H Πολιτεία θα σταθεί αρωγός στις οικογένειες των αστυνομικών, όπως προβλέπουν οι διατάξεις περί βίαιου συμβάντος».


Προϊστάμενοι σε διαθεσιμότητα


Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν από τον αρχηγό της Αστυνομίας ο διοικητής του Τμήματος Μεταγωγών Ιωαννίνων Αστυνόμος Β Σταύρος Πανταζής και ο αξιωματικός υπηρεσίας Λάμπρος Τραγουδάρας, ανθυπαστυνόμος, ενώ διενεργείται ΕΔΕ από τον γενικό επιθεωρητή Β.Ελλάδος, αντιστράτηγο Στράτο Κυριακάκη.


Σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και την Αστυνομία οι προϊστάμενοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα δεν είχαν ενημερώσει για την επικινδυνότητα των κρατουμένων τους αστυνομικούς, οι οποίοι δεν φόραγαν αλεξίσφαιρα γιλέκα και δεν είχαν αυτόματα όπλα, παρά μόνο τα υπηρεσιακά τους περίστροφα.


Επίσης, εάν είχε αξιολογηθεί σωστά η επικινδυνότητα του 23 χρόνου Ρώσου Μαξίμ Ζελίμ θα είχε διατεθεί μεγαλύτερη δύναμη για την μεταγωγή και όχι μόνο οι δυο αστυνομικοί, οι οποίοι, σημειώτεον, θεωρούνταν καλά εκπαιδευμένοι, παρακολουθούσαν κάθε χρόνο τα σεμινάρια αυτοπροστασίας, αυτοάμυνας και σκοποβολής.


Αναφέρθηκε επίσης, από το υπουργείο, ότι δεν ετέθη έλλειψη δύναμης από το Μεταγωγών Ιωαννίνων γιατί στο συγκεκριμένο τμήμα υπηρετούν 27 αστυνομικοί όταν η οργανική δύναμη είναι 29.


Αντιδράσεις


Αναφερόμενος στην αιματηρή απόδραση κρατουμένων κοντά στο Μαλακάσι Τρικάλων ο υπουργός Εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλος αφού εξέφρασε την οδύνη για τον τραγικό θάνατο των μελών της ΕΛ.ΑΣ. είπε πως «η αστυνομία κάνει ό,τι μπορεί για να συλλάβει τους δράστες, προκειμένου να επιβληθούν εκείνες οι ποινές που ταιριάζουν σε τέτοια εγκλήματα».


Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία εκφράζεται βαθιά λύπη για τον τραγικό θάνατο των δύο αστυνομικών και θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειές τους.


Όσον αφορά την παραβίαση του Κανονισμού Μεταγωγής Κρατουμένων, και μάλιστα κρατουμένων χαρακτηρισμένων ως ιδιαίτερα επικίνδυνων, καθώς και τυχόν άλλες παραλείψεις των υπερκείμενων αρχών, το ΠΑΣΟΚ ζητά την άμεση διερεύνησή τους, και απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν, με την εγγύηση της δικαστικής αρχής.


Επίσης, το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού εξέφρασε τη λύπη του κόμματος προς τις οικογένειες των δύο αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]