ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

ΜΕΤΩΠΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ:Τώρα όλοι πρέπει να τοποθετηθούν για το σύστημα υγείας του Αύριο


 Μέρα με την ημέρα αποκαλύπτεται ότι οι κυβερνητικές μεγαλοστομίες για ενίσχυση του ΕΣΥ είχαν την ίδια αξία με τα υποκριτικά χειροκροτήματα των κυβερνητικών στελεχών από τα μπαλκόνια την περασμένη άνοιξη.

Μέρα με την ημέρα αποκαλύπτεται σε όλη της την έκταση η εμμονική ιδεοληψία της κυβέρνησης για ενίσχυση των μεγαλοκλινικαρχών του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Μέρα με την ημέρα αποκαλύπτεται ότι ακόμη και οι -με οσμή μαυραγορατισμού- προτάσεις του μειοψηφικού προεδρείου του ΠΙΣ, που δρα εργολαβικά ως λαγός της κυβέρνησης, καμία ανταπόκριση δε βρήκαν από την ευρεία πλειοψηφία των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών.

Μέρα με την ημέρα αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται την υγειονομική κρίση ως ευκαιρία για την προώθηση της νεοφιλελεύθερης ατζέντας της για ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας, τα φιλέτα του οποίου φιλοδοξεί να εκχωρήσει στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.


Καμία σοβαρή προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις δεν έγινε το προηγούμενο διάστημα. Κανένας διάλογος δεν έγινε με τα θεσμικά όργανα των νοσοκομειακών γιατρών για ικανοποίηση των αιτημάτων του κλάδου. Καμία σοβαρή προπαρασκευή για τη συμμετοχή, συντεταγμένα και με όρους δημοσίου, των ιδιωτών ιατρών στην αντιμετώπιση της πανδημίας στα πλαίσια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν υπήρξε.


Αντίθετα, όσα γίνονται είναι πολύ αργά και πολύ λίγα. Έχουν ως στόχο την προσωρινή κάλυψη των κενών και κυρίως την επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης.


Πολύ αργά οι επιτάξεις, με όρους μη συμφέροντες για το δημόσιο, και χωρίς να εξυπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες. Εντελώς ιδεοληπτική η διατίμηση της τελικής τιμής των τεστ, αντί της διατίμησης των υλικών και της δωρεάν συνταγογράφησης των τεστ. Μετακινήσεις προσωπικού για κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία, αντί για μόνιμες προσλήψεις. Κενά που ανακαλύπτονται και πρέπει επιτακτικά να καλυφθούν, παρόλο που κατά το Υπουργείο όλα είναι μια χαρά –μόνο το πρόγραμμα εμβολιασμού να στήσουμε με σχεδιάκια κι η πανδημία τέλειωσε. Πασπάλισμα εθελοντισμού και πομφόλυγες διπλασιασμού μισθών για μετακινούμενους ιατρούς, αλλά σιωπή για πραγματικές μισθολογικές αυξήσεις. Και κυρίως εξαγγελίες επί εξαγγελιών για τις ίδιες προσλήψεις που ποτέ δεν γίνονται. Και ενδιαμέσως στοχευμένα μέτρα για προφύλαξη από την πανδημία των ιδιωτικών κλινικών, εν μέσω ευχαριστηρίων προς αυτές, επειδή διπλασίασαν τα νοσήλια ακόμη και για τις κενές κλίνες τους.


Και τελικά η ανακοίνωση της έκθεσης Πισαρίδη, που σε τόσες σελίδες ούτε να ψελλίσει δε μπόρεσε τη λέξη δημόσιο σύστημα υγείας. Αντίθετα προωθεί όλη την αντιλαϊκή ατζέντα για το κοινωνικο-προνοιακό σύστημα και το σύστημα υγείας, που τόσα χρόνια οι ίδιοι κύκλοι, είτε με το μανδύα του εκσυγχρονισμού, είτε με το μανδύα του νεοφιλελευθερισμού προωθούν.


Ήρθε όμως η μέρα που όλοι μαζί –κόμματα, φορείς, συλλογικότητες- και ο καθένας ατομικά θα πρέπει να τοποθετηθούν για το σύστημα υγείας του Αύριο.


Καλούμε την κυβέρνηση και τα κόμματα σήμερα και όχι αύριο, τώρα μέσα στην κρίση, αυτή τη στιγμή που το ΕΣΥ προσπαθεί, να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη μορφή του ΕΣΥ του αύριο, για το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης, για τον αριθμό προσλήψεων υγειονομικού προσωπικού. Τώρα, χωρίς χειροκροτήματα, αλλά με συναίσθηση ευθύνης.


Για εμάς,

ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος,

η σημαντική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης,

η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των ιατρών ΕΣΥ,

η αναπροσαρμογή με γενναίες αυξήσεις του ιατρικού μισθολογίου, 

η ενίσχυση του ΕΣΥ με προγραμματισμό χιλιάδων προσλήψεων ιατρών,


είναι διεκδικήσεις αδιαπραγμάτευτες!


Για τους άλλους τι είναι;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]