ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ανακοίνωση της Αριστερής Κίνησης Μηχανικών Ηπείρου (Α.Κ.Μ.Η.) για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ –Αυτονομώ»


«Εξοικονομώ –Αυτονομώ». Ένα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης του κτηριακού όγκου της χώρας, που διαχειρίζεται και διαφημίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Στα πλαίσια του 3ου κύκλου του προγράμματος που άνοιξε στις 11 Δεκεμβρίου, όπως και στους δύο προηγούμενους, μεγάλος αριθμός μηχανικών και μεγαλύτερος ιδιοκτητών ακινήτων, ταλαιπωρούνται στη λογική των μικρών περιφερειακών προϋπολογισμών που εξαντλούνται σε ελάχιστα λεπτά έχοντας ως μοναδικό «κριτήριο» ένταξης στο πρόγραμμα την ταχύτητα εισαγωγής εκ μέρους του μηχανικού μεγάλου αριθμού αρχείων, σε ένα κακοσχεδιασμένο σύστημα του Υπουργείου. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Στη Περιφέρεια Ηπείρου στις 11 Δεκεμβρίου η πλατφόρμα έμεινε ανοιχτή 23 λεπτά, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ανοιχτή 1 ώρα και 43 λεπτά, Περιφέρεια Αττικής ανοιχτή 51 λεπτά, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανοιχτή 40 λεπτά, Περιφέρεια Πελοποννήσου ανοιχτή 48 λεπτά, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανοιχτή 16 λεπτά, Περιφέρεια Κρήτης ανοιχτή 14 λεπτά, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανοιχτή 16 λεπτά, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανοιχτή 1 ώρα και 27 λεπτά, και το Υπουργείο να επιχαίρει για το μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών και την επιτυχία του προγράμματος.     

Το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» σωρεύει πάμπολλες στρεβλώσεις, όπως κάθε πρόγραμμα που δεν στοχεύει να είναι αποδοτικό, αλλά στήνεται πρόχειρα κατά τα γνωστά παλιά φλύαρα προγράμματα, σκοπεύοντας να έλξει εκλογική πελατεία, καθώς δημιουργεί την εντύπωση ότι μοιράζει χρήματα! Έχει μια επικοινωνιακή λογική που διακινείται κάποιους μήνες πριν «και εσύ μπορείς εύκολα να το πάρεις» και ελλείψει κριτηρίων αξιολόγησης όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται για την εξοικονόμηση ενέργειας, για την ενεργειακή αναβάθμιση, για την βοήθεια οικονομικά ασθενέστερων κατηγοριών ιδιοκτητών, με παλιά ενεργοβόρα κτήρια, αλλά ευνοεί την «αρπαχτή».  

Αυτό εξάλλου εύκολα συνάγεται και από το γεγονός ότι το Υπουργείο, ούτε σήμερα στον 3ο κύκλο του προγράμματος, δεν προχώρησε σε επιβεβλημένες αλλαγές της φιλοσοφίας και της δομής του, βάσει της αποκτηθείσας εμπειρίας και των προτάσεων που εκφράστηκαν από την κοινότητα των μηχανικών όπως: α) Να παραμένει η πλατφόρμα ανοιχτή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ώστε να υπάρχει ο χρόνος καταχώρησης των στοιχείων, όλων των πολιτών που αιτούνται. β) Να εισαχθούν κριτήρια βαθμολόγησης και αφού γίνουν όλες οι αιτήσεις να ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτές με την μεγαλύτερη βαθμολογία, δηλαδή αυτές που θα αντιμετωπίζουν την επιδότηση ως αναβάθμιση.   

Αυτά για τα δύο μέρη της σχέσης δηλαδή το Υπουργείο και τους ιδιώτες –πολίτες. Τι συμβαίνει όμως με τους μηχανικούς? Εργαλεία στα χέρια των κυβερνητικών επιλογών με πενιχρές αμοιβές συμβούλου στην περίπτωση που εισάγουν αίτηση στο σύστημα, που με τίποτε δεν αντιπροσωπεύει τον μεγάλο όγκο εργασίας που έχει προηγηθεί η θα γίνει. Εργατοώρες συλλογής δεδομένων (μέσω αυτοψιών, συναντήσεων, τηλεφωνικών η διαδικτυακών επικοινωνιών, αναζήτησης φακέλων σε πολεοδομίες) καταγραφής και προετοιμασίας για τη μελέτη και το σχεδιασμό της κάθε περίπτωσης καταλήγουν σε ένα απίθανο «σπιντάρισμα» κάποιων λεπτών για να επιτευχθεί το ελάχιστο, δηλαδή η ένταξη στο πρόγραμμα κάποιας η κάποιων στην καλύτερη, αλλά σπάνια περίπτωση αιτήσεων, αποτέλεσμα μηδαμινό σε σχέση με το πλήθος της ζήτησης και τον όγκο της δουλειάς που έχει προηγηθεί. Και μετά πρέπει να δικαιολογηθεί στους δυσαρεστημένους αιτούντες –πελάτες για την αποτυχία του για την οποία αρκετές φορές θα μείνει και απλήρωτος! Τέλος πρέπει να υποστεί και τη δημόσια δήλωση – λοιδορία του υπουργού ότι «οι μηχανικοί φταιν που δεν προλαβαίνουν γιατί τα αφήνουν όλα για την τελευταία στιγμή»!!! 

Το «Εξοικονομώ –Αυτονομώ» αναδεικνύεται σε ακόμη ένα εργαλείο ακατάπαυστής αναπαραγωγής ενός συστήματος που ικανοποιεί όχι τις ανάγκες των πολιτών και της μείωσης του ενεργειακού κόστους,  αλλά τις ανάγκες παραγόντων της αγοράς που κερδίζουν τα μέγιστα από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα.                                          

                                

          


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]