Έρχεται η χιλιομετρική χρέωση – Ξεκινά από την Ολυμπία Οδό


 Γράφει η Μαρία Μόσχου//moved.gr

Την χιλιομετρική χρέωση που θα ξεκινήσει από την Ολυμπία Οδό προανήγγειλε επίσημα χθες ο υπουργός Υποδομών – Μεταφορών Κ. Καραμανλής στην  Βουλή, κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού.


Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι αφού έγινε πραγματικότητα η διαλειτουργικότητα των διοδίων, δηλαδή οι οδηγοί να χρησιμοποιούν έναν πομποδέκτη για τις διελεύσεις τους από όλους τους αυτοκινητόδρομους, επόμενος στόχος είναι η χιλιομετρική χρέωση, που θα ξεκινήσει από την Ολυμπία Οδό.


Η Ολυμπία Οδός  είχε ανακοινώσει ότι : «Η εταιρεία έχει αναπτύξει και ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία σύστημα χιλιομετρικής χρέωσης διοδίων, για το οποίο θα υπάρξουν ανακοινώσεις το προσεχές διάστημα».


Η ανακοίνωση λοιπόν έγινε από το βήμα ης Βουλής και τον υπουργό  Μεταφορών ωστόσο αναμένονται τα επόμενα βήματα όπως ποια θα είναι η χρέωση ανά χιλιόμετρο και τι θα γίνει με τους άλλους παραχωρησιούχους  που εκμεταλλεύονται τους αυτοκινητόδρομους.


Υπουργείο Μεταφορών:  Η προσπάθεια κορυφώνεται το 2021 σε υποδομές και μεταφορές

Ειδικότερα ο υπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε στην ομιλία του στην Βουλή στους τρεις μεγάλους στόχους που θέτει το υπουργείο Μεταφορών στο σχεδιασμό του για το 2021 σε υποδομές και μεταφορές.


Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών – Μεταφορών Κ. Καραμανλή κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην  Βουλή , κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, οι τρεις στόχοι αφορούν στις θεσμικές παρεμβάσεις, στην ολοκλήρωση μεγάλων έργων και στην αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών.


«Επιτέλους γίνεται στην Ελλάδα μια συστηματική προσπάθεια εξορθολογισμού των μεγάλων έργων υποδομής. Πλέον επιλέγουμε έργα με αποκλειστικό κριτήριο να υπηρετούν τον κεντρικό στόχο: Να συμβάλουν αποφασιστικά στην ανάταξη κι ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της. Και να αναδεικνύουν τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας», τόνισε ο κ. Καραμανλής, επισημαίνοντας ότι: «Ήρθε η ώρα να αφήσουμε οριστικά πίσω μας τη λογική επιλογής έργων για μικροπολιτικούς λόγους και για τοπικά συμφέροντα… Γι’ αυτό και λέμε ναι σε έργα που συμβάλλουν στην οικονομία και την ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας» πρόσθεσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.


Η ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου

Αναφέρθηκε ειδικότερα στην ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου, την ενίσχυση της συνδεσιμότητας με τους λιμένες, και την επένδυση στις συνδυασμένες μεταφορές, ώστε να ενισχυθεί ο τομέας των logistics.


«Σε υποδομές και μεταφορές, η προσπάθεια κορυφώνεται το 2021» τόνισε ο κ. Καραμανλής, αναλύοντας διεξοδικά τους τρεις μεγάλους στόχους του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών: Θεσμικές παρεμβάσεις, έργα υποδομής και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.


Θεσμικές παρεμβάσεις που αλλάζουν τα δεδομένα.

«Θέλουμε καλύτερα έργα, που να γίνονται στην ώρα τους, με διαφάνεια και απόλυτο σεβασμό στα χρήματα των φορολογούμενων. Κι αυτά τα επιτυγχάνουμε με δύο τρόπους: Αναθεωρούμε τον 4412.


Παράλληλα, είμαστε έτοιμοι να θεσπίσουμε ένα νέο εργαλείο, τις προτάσεις καινοτομίας» σημείωσε.


Τα έργα υποδομής μπαίνουν στην πρώτη γραμμή το 2021

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα έργα υποδομής, τα οποία χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.


Στη μία κατηγορία, ανήκουν τα μεγάλα έργα που η σημερινή κυβέρνηση βρήκε τελματωμένα και ναρκοθετημένα από την προηγούμενη κυβέρνηση και κατάφερε να τα ξεμπλοκάρει: Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, για την οποία οι πρόδρομες εργασίες θα ξεκινήσουν μέσα στο 2021, Μετρό της Θεσσαλονίκης, όπου επισήμανε ότι αυτοί που προσφεύγουν στο ΣτΕ, θα έχουν και την ευθύνη τυχόν καθυστερήσεων, Πάτρα-Πύργος ΒΟΑΚ, Ε-65, Άκτιο-Αμβρακία.


Δίπλα σε αυτά τα έργα, υπάρχει και η νέα γενιά έργων, συνέχισε ο κ. Καραμανλής.


Ενδεικτικά αναφέρθηκε:


στα νέα σιδηροδρομικά έργα, επισημαίνοντας ότι: «Σχεδιάζουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει γίνει στη χώρα, ύψους 3,3 δισ. ευρώ», αλλά και

στα μεγάλα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, τη νέα αναβαθμισμένη Περιφερειακή Θεσσαλονίκης,

το λεγόμενο Flyover, ο σχεδιασμός για την υλοποίησή της οποίας με ΣΔΙΤ προχώρησε σε χρόνο ρεκόρ και την περασμένη Δευτέρα, ολοκληρώθηκε η εκδήλωση ενδιαφέροντος,

τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού,

την επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό προς τη Δυτική Αττική, την οποία το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σχεδιάζει να προκηρύξει τέλη του 2021,

το νέο Πρόγραμμα Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας που περιλαμβάνει σημειακές παρεμβάσεις σε 7.000 επικίνδυνα σημεία σε όλη τη χώρα.

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε επίσης ότι αφού έγινε πραγματικότητα η διαλειτουργικότητα των διοδίων, δηλαδή οι οδηγοί να χρησιμοποιούν έναν πομποδέκτη για τις διελεύσεις τους από όλους τους αυτοκινητόδρομους, επόμενος στόχος είναι η χιλιομετρική χρέωση, που θα ξεκινήσει από την Ολυμπία Οδό.


Καλύτερες αστικές συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

«Όσο κι αν η κατάσταση μέρα με τη βελτιώνεται, οι πολίτες έχουν ασφαλώς κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρονται για προβλήματα που ακόμα υπάρχουν. Εμείς αναγνωρίζουμε τις αδυναμίες», τόνισε ο κ. Καραμανλής, αλλά πρόσθεσε: «Ξέρετε ποιοι δεν έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται και να κουνάνε το δάχτυλο; Αυτοί που έφεραν τις αστικές συγκοινωνίες σε αυτά τα χάλια!»


Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπογράμμισε ότι: «Τα βήματα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει, δεν είναι λίγα, αλλά δεν είναι και αρκετά για τους πολίτες. Γι’ αυτό και μέσα στο 2021 συνεχίζουμε με την ίδια προσήλωση την υλοποίηση του σχεδιασμού μας».


Όσον αφορά στην κριτική γιατί δεν κινήθηκε ακόμη πιο γρήγορα, τόνισε ότι θα το ήθελε αυτό και ο ίδιος. «Αλλά κάνουμε πράγματα, που για την Ελλάδα είναι πρωτόγνωρα, με όσο γίνεται μεγαλύτερη ταχύτητα και διαφάνεια. Μέσα σε 17 μήνες κάνουμε όσα δεν είχαν γίνει επί μια δεκαετία και μεταρρυθμίσεις που δεν είχαν ξαναγίνει ποτέ», τόνισε.


Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι σήμερα στους δρόμους της Αθήνας κυκλοφορούν 200 επιπλέον λεωφορεία των ΚΤΕΛ, σε συνολικά 60 γραμμές, ενώ συνολικά έχουμε κατά μέσο όρο 1.100 περισσότερα δρομολόγια την ημέρα.


Την ίδια ώρα, προχωρά ο διαγωνισμός για την προμήθεια 300 σύγχρονων λεωφορείων με leasing, που είναι ήδη στη φάση της αξιολόγησης. Επισήμανε άλλωστε ότι η μέθοδος του leasing εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη.


«Ταυτόχρονα, στα μέσα σταθερής τροχιάς, οι χρονοαποστάσεις έχουν μειωθεί. Το ένα τρίτο των συρμών ήταν εκτός λειτουργίας, όταν αναλάβαμε. Παραδώσαμε 3 νέους σταθμούς του Μετρό και προχωράμε εντατικά την κατασκευή και των επόμενων τριών της επέκτασης προς Πειραιά. Ο στόλος του Τραμ εκσυγχρονίζεται με 25 νέα οχήματα, ενώ ξεκίνησαν τα δρομολόγια στο Σύνταγμα» πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]