Βασίλης Κικίλιας:Στο 83% η πληρότητα στις ΜΕΘ.... Έκκληση στους πολίτες ....[βίντεο]


 Στο 83% ανέρχεται η πληρότητα στις ΜΕΘ πανελλαδικά όπως γνωστοποίησε νωρίτερα ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία.

Στην Αττική το ποσοστό ανέρχεται στο 77% ενώ στη Θεσσαλονίκη στο 91% ενώ μετά από 5 εβδομάδες lockdown,όπως είπε,παραμένει αυξητική η θετικότητα του κορωνοϊού .

Η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων σε ηλικίες 75 ετών και άνω αλλά και σε 65 έως 74 έτη παρουσιάζει αύξηση 5% τον τελευταίο μήνα ,με την πλειοψηφία των κρουσμάτων να καταγράφεται στις ηλικίες 40 έως 64 ετών.

Ο Βασίλης Κικίλιας με δραματικό τόνο απευθυνόμενος σε όλους μας  έθεσε το ερώτημα εάν με γεμάτα νοσοκομεία και ΜΕΘ θα στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας ή θα φερθούμε ανεύθυνα σκεπτόμενοι μόνο τον εαυτό μας ενώ υπογράμμισε πως τα φετινά Χριστούγεννα  δεν γίνεται να μην   είναι διαφορετικά  σημειώνοντας πως ενόψει της εορταστικής περιόδου  είναι εύκολη η μετάδοση εντός της οικίας   και κάλεσε  τους πολίτες  να προστατέψουν  τους ηλικιωμένους.

Αναλυτικά ο κ.Κικίλιας ανέφερε:

"Σήμερα 9 Δεκεμβρίου έχουμε 1.677 νέα κρούσματα COVID-19, 578 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στα Νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και το θλιβερό αριθμό των 95 καταγεγραμμένων θανάτων.


Η κατάσταση παραμένει πιεστική στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. και ειδικά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Συνομίλησα με τον Καθηγητή Τσιόδρα λίγο νωρίτερα και έχω να σας μεταφέρω τα εξής σε ό,τι έχει να κάνει με επιδημιολογικά δεδομένα και τους δείκτες.


Η ηλιακή κατανομή των κρουσμάτων στις ηλικίες 75+, αλλά και 65-74 παρουσιάζει τον τελευταίο μήνα αύξηση κατά 5%, ενώ η πλειοψηφία των κρουσμάτων πλέον κατανέμεται σε ηλικίες 40-64 ετών.


Περισσότερα νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού παρουσιάζονται τις τελευταίες 7 ημέρες στους νομούς Πιερίας, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Ξάνθης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Φλώρινας. Ανησυχητική κρίνεται με βάση τον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών η κατάσταση στη Δυτική Αττική.


Τις τελευταίες τρεις μέρες, οι εισαγωγές στα Νοσοκομεία είναι περίπου ίσες με τα εξιτήρια. Δηλαδή, τα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. που έχουν δεχθεί όλη αυτή τη μεγάλη πίεση, μόλις μετά από πέντε εβδομάδες lockdown, παρουσιάζουν ίσες εισαγωγές με εξιτήρια.


Οι ΜΕΘ παρουσιάζουν μικρή σταθεροποίηση. Έχουν ποσοστά κάλυψης 83% στην επικράτεια, 77% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη.


Κυρίες και κύριοι, θέλω να καταλάβετε με έναν απλό τρόπο ποια είναι η κατάσταση την οποία βιώνουμε. Μετά από πέντε εβδομάδες lockdown, με πολύ μεγάλες προσπάθειες που αναγνωρίζω ότι έχει κάνει η ελληνική κοινωνία και μία πολύ μεγάλη μάχη που έχουν δώσει οι υγειονομικοί μας, γιατροί, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό, η Αττική έχει κατειλημμένες το 77% των ΜΕΘ της και η Θεσσαλονίκη το 91%.


Και τίθεται πλέον ευθέως το ερώτημα: με αυτά τα ημερήσια κρούσματα, με αυτή την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, εάν προτεραιοποιούμε ως κοινωνία το μήνυμα των Χριστουγέννων που είναι αλληλεγγύη, αγάπη, αλληλοστήριξη, σεβασμό στους πιο ηλικιωμένους, προστασία για τις ευπαθείς ομάδες, εκτίμηση και σεβασμό στην προσπάθεια γιατρών και υγειονομικών του Εθνικού Συστήματος Υγείας και όλου του κρατικού μηχανισμού ή υπερτερεί η ατομική αίσθηση της αντίληψής μας για τα πράγματα;


Είμαστε μία κοινωνία αλληλεγγύης; Είμαστε εμείς οι Έλληνες με μεγάλη καρδιά και μεγάλη ψυχή σε ό,τι έχει να κάνει με τους ανθρώπους που χάνονται καθημερινά; 95 σήμερα. Έχουμε συναίσθηση του ότι έχουμε 578 διασωληνωμένους στα Νοσοκομεία μας;


Εάν είναι τα Νοσοκομεία μας γεμάτα και οι ΜΕΘ επίσης, μπορεί να συνυπολογίσει κανείς εάν πράγματι, όπως λένε οι επιστήμονές μας, θα υπάρξει τρίτο κύμα; Η κινητικότητα, δυστυχώς, έχει επιδείξει μικρή αυξητική τάση παρά το lockdown.


Εάν υποθέσουμε ότι προχωράμε σε μία περαιτέρω χαλάρωση στις επόμενες ημέρες, εάν οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν πέσουν, δεν μειωθούν οι νοσηλευόμενοι στα Νοσοκομεία μας, το ερώτημα το οποίο τίθεται, ένα ερώτημα απλό και σκληρό όμως, είναι πού νοσηλεύει κανείς τους συμπολίτες του, είναι πώς μπορεί να βρει κάποιος ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας, εάν και εφόσον ξανααυξηθούν τα κρούσματα, και μάλιστα ραγδαία, μετά από μία χαλάρωση;


Το λέω αυτό γιατί ο μέσος όρος παραμονής ενός ασθενούς σε ΜΕΘ είναι 15 ημέρες και ο μέσος όρος διασωλήνωσης στην Ελλάδα είναι 10-11 ημέρες. Και αυτά είναι τα σκληρά στοιχεία των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., τα οποία θα πρέπει να μας κάνουν να αναρωτιόμαστε όλοι αυτές τις γιορτινές ημέρες που πλησιάζουν, εάν θα αντέξουμε ως κοινωνία, ως Ελλάδα, ως χώρα, ως άνθρωποι, ως πολίτες και θα στηρίξουμε με αλληλεγγύη τους συνανθρώπους μας, σε αυτή τη δύσκολη μάχη που δίνουν και θα προστατεύσουμε τους πιο μεγάλους σε ηλικία ή εάν θα συμπεριφερθούμε ανεύθυνα και θα υπολογίσουμε μόνο ο καθένας τον εαυτό του και το ατομικό συμφέρον.


Το λέω αυτό με πολύ μεγάλο σεβασμό στην οικονομική πίεση που δέχονται οι Έλληνες, με πολύ μεγάλο σεβασμό στην αγωνία της αγοράς, στην αγωνία και αβεβαιότητα της μέσης ελληνικής οικογένειας. Με πολύ μεγάλο σεβασμό και ταπεινά, απέναντι σε όλους αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον, λέγοντας βέβαια παράλληλα ότι υπάρχει η μέριμνα της οργανωμένης Πολιτείας, της Κυβέρνησης της χώρας, του Πρωθυπουργού και όλων μας, έτσι ώστε να στηριχθούν όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας σε αυτή την πολύ δύσκολη και μεγάλη δοκιμασία.


Μιλάω για τους παππούδες και τις γιαγιάδες, ξέρετε, γιατί πλησιάζουν οι γιορτές και γιατί η εικόνα που είναι φυσιολογική στη μέση ελληνική οικογένεια του να αγκαλιάζει ένα παιδί τους γονείς και οι γονείς τους παππούδες και να ανταλλάσσουν δώρα, ενώ είναι ό,τι πιο γλυκό, ό,τι πιο ανθρώπινο και ό,τι πιο φυσιολογικό μπορεί να υπάρχει στον κόσμο, δεν μπορεί να γίνει σε αυτές τις γιορτές. Είναι ο πιο εύκολος τρόπος δυστυχώς να υπάρχει μετάδοση εντός της οικίας μας.


Ήθελα να παρακαλέσω και να το πω με όλη τη δύναμη της φωνής μου, ότι είναι διαφορετικά αυτά τα Χριστούγεννα, ότι μακάρι να υπάρχει η πρόβλεψη να πάμε λίγο παρακάτω, αν θέλετε, ακόμα και της ανταλλαγής των δώρων που θα κάνουμε μεταξύ μας. Λίγες μέρες παρακάτω.


Να ξεχάσουμε τις συνήθειές μας ενδεχομένως που είναι η αγάπη, η ζεστασιά, η εστία η οικογενειακή ή να το κάνουμε με πιο πολύ φειδώ, πιο συντηρητικά, πιο προσεκτικά, αντιλαμβανόμενοι πόσοι άνθρωποι αγωνιούν στις μέρες μας στον κόσμο, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, έχοντας τη νόσο COVID-19 ή νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία ή δουλεύουν στα Νοσοκομεία. Ποιοι είναι αυτοί οι συγγενείς μας, ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποί μας, οι φίλοι μας που έχουν υπομείνει και έχουν υποστεί αυτή την τεράστια ταλαιπωρία και μάχη με τον ιό και πόσοι είναι αυτοί που έχουν χάσει τη ζωή τους.


Θα κλείσω λέγοντας ότι δίπλα σε αυτό που είναι μια εικόνα σκληρή και δύσκολη, υπάρχει ελπίδα. Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ.


Και σήμερα ξεκίνησε να φαίνεται, και τους ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτό, και η αίσθηση και η ένδειξη της αλληλεγγύης και της στήριξης στον ελληνικό λαό και όλων των πολιτικών κομμάτων.


Με εντολή του Πρωθυπουργού, είχα την ευκαιρία με βάση την τακτική ενημέρωση που γίνεται στα κόμματα της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, να ενημερώσω για την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού.


Υπάρχει ελπίδα, γιατί η Επιστήμη οδεύει μαζί με τον άνθρωπο, δίπλα στον άνθρωπο, στηρίζει τον άνθρωπο και φιλοδοξούμε, όπως όλες οι άλλες οι ευρωπαϊκές χώρες και οι χώρες του κόσμου, λίαν συντόμως να μπορέσουμε στα εμβολιαστικά μας κέντρα, με τους γιατρούς μας, τους νοσηλευτές μας, το εξειδικευμένο προσωπικό, με επιστημονικό τρόπο, με ασφάλεια και οργάνωση, να εμβολιάσουμε τους συμπολίτες μας.


Αυτή η προσπάθεια δεν είναι κομματική. Αυτή η προσπάθεια δεν είναι κυβερνητική. Αυτή η προσπάθεια, αυτή η εκστρατεία εμβολιασμού είναι εθνική. Περιλαμβάνει όλα τα κόμματα. Περιλαμβάνει και θα συμμετάσχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού. Περιλαμβάνει την ελληνική Εκκλησία, θα στηρίξει και θα συμμετάσχει στην προσπάθεια, τους Ιατρικούς Συλλόγους, τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, τα εμπορικά, επαγγελματικά, επιστημονικά Επιμελητήρια, τους κοινωνικούς εταίρους, πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, συνδικαλιστικούς φορείς, ΜΚΟ.


Περιλαμβάνει όλη την διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας, στην οποία πρέπει να περάσει η επιστημονική πληροφορία για τον εμβολιασμό, για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνει, για την ασφάλεια των εμβολίων. Πρέπει να φτάσει η πληροφορία αυτή μέχρι το τελευταίο χωριό, τον τελευταίο κάτοικο της χώρας. Και θέλω να ευχαριστήσω θερμά και τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά και όλους αυτούς τους φορείς, που τις επόμενες μέρες, θα συναντήσουμε, θα μιλήσουμε, θα ξεδιπλώσουμε αυτή την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού.


Και θα τους ζητήσουμε να γίνουνε κήρυκες, φορείς και να μεταδώσουν τα σωστά μηνύματα. Τα μηνύματα της ασφάλειας, του σωστού εμβολιασμού, τα μηνύματα του πώς μπορεί να δημιουργηθεί ανοσία εξ αυτού, του πώς μπορούμε να προχωρήσουμε ως κοινωνία και να βοηθήσουμε και την οικονομία να ανακάμψει μέσα από την ανοσία που θα χτιστεί από τα εμβόλια και όλη αυτή η προσπάθεια θα γίνει μέρα-μέρα, βδομάδα-βδομάδα.


Θα συνεχιστεί και αφού έρθουν τα πρώτα εμβόλια, καθ’ όλη την διάρκεια των επόμενων μηνών. Έχει υποχρέωση η ελληνική Πολιτεία και δικαίωμα ο Έλληνας πολίτης να ενημερωθεί σωστά, με διαφάνεια, με εντιμότητα, με καθαρότητα και με όλα τα στοιχεία.


Και το τελευταίο που θα ήθελα να πω για να κλείσω, είναι ότι αυτό που είναι ένα μήνυμα ελπίδας και έρχεται, δεν είναι μακριά. Και για αυτό ζητάω λίγο ακόμα κουράγιο και υπομονή, προβληματισμός για τα στοιχεία τα οποία ακούσατε, κουράγιο,υπομονή και ελπίδα για αυτό το οποίο έρχεται.


Ζητάω, παρακαλώ πάρα πολύ, αυτή η προσπάθεια του εμβολιασμού να γίνει μαζί με την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, μαζί με τους κανόνες της Δημόσιας Υγείας, μαζί με την προσπάθεια όλων μας να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε.


Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα αλληλεγγύης, ανθρωπιάς, συναισθήματος, μια χώρα που οι κάτοικοι της έχουν φιλότιμο και έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτή η λέξη για τους Έλληνες. Η Ελλάδα θα τα καταφέρει, γιατί θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί, γιατί όλοι έχουν συναισθανθεί – είμαι σίγουρος για αυτό – ότι αυτή η εθνική προσπάθεια, η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού μας αφορά όλους.


Να συμμετέχουμε όλοι. Θα οδηγήσει στο να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω και αυτό είναι ένα μήνυμα ιερό, ένα μήνυμα για την αξία της Δημόσιας Υγείας και για την αξία της ανθρώπινης ζωής."


Το λόγο  στη συνέχεια πήρε  ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Καθηγητής Παναγιώτης Πρεζεράκος. Π. Πρεζεράκος:
" αρχίσουμε δράττοντας την ευκαιρία που μας δίνει η τρέχουσα συνέντευξη, να διευκρινίσουμε τη χρήση του όρου Δημόσια Υγεία. Όλο αυτό το διάστημα ακούμε, διακρίνουμε να υπάρχει μία σύγχυση γύρω από αυτόν τον όρο. Είναι κάτι απλό. Είναι το σύνολο όλων των ενεργειών, των παρεμβάσεων που γίνονται με ευθύνη της Πολιτείας, προκειμένου να προλάβουμε τη νόσο, να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών και να προάγουμε την υγεία των πολιτών. Αυτοί είναι οι τρεις τομείς ενδιαφέροντος, οι τρεις τομείς αναφοράς της Δημόσιας Υγείας. Επίσης, να συμπληρώσουμε ότι στη δημόσια υγεία έχει επικρατήσει με το κλασικό πλέον επιδημιολογικό μοντέλο, αυτό του Ντέβερ, βάσει του οποίου έχουν προσδιοριστεί οι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την υγεία των πολιτών. Κατά 40%, ο ισχυρότερος παράγοντας όλων, είναι η συμπεριφορά των ατόμων. Η συμπεριφορά που διαμορφώνουμε μέσα από τις δικές μας απόψεις, στάσεις, αντιλήψεις των πραγμάτων, τις οποίες εκφράζουμε ως συμπεριφορά, τόσο ως άτομα και τελικά συλλογικά. Εδώ δείχνουν ότι οι Έλληνες πολίτες μέχρι στιγμής, και παρά τη δύσκολη φάση της πανδημίας που περνάμε, τα έχουμε καταφέρει. Και τα έχουμε καταφέρει όχι επειδή το λέμε εμείς, τα έχουμε καταφέρει κάνοντας μία συγκριτική αξιολόγηση με άλλα Κράτη, ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων. Αναγνωρίζουμε βέβαια ότι όταν μιλάμε ειδικά για θανάτους, τα πράγματα δεν δίνουν περιθώριο ούτε για μία επιπλέον απώλεια ζωής. Αυτό φροντίσαμε όλο αυτό το προηγούμενο διάστημα, αυτό συνεχίζουμε να φροντίζουμε και σήμερα που βρισκόμαστε μαζί σας. Έχουμε συνταχθεί όλοι μαζί εδώ και 10 μήνες, σε αυτόν τον πόλεμο με αυτόν τον άγνωστο εχθρό. Έναν εχθρό που σε όλες αυτές τις μάχες που δώσαμε όλη αυτήν την περίοδο, μας έχει δείξει ότι έχει πολλά διαφορετικά και σκληρά πρόσωπα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε συντεταγμένοι, όλοι στο ίδιο πλευρό, αυτόν τον έναν και μοναδικό εχθρό. Παράκληση θερμή. Ας κλείσουμε τα αυτιά μας σε όποια παραπληροφόρηση υπάρχει. Δεν βοηθάει κανέναν μας, ειδικά αυτή τη στιγμή που, επαναλαμβάνω, είμαστε σε μία δύσκολη φάση, για εμάς τους Έλληνες, της πανδημίας. Τα πράγματα ήδη έχουν αρχίσει να βελτιώνονται. Και γιατί βελτιώνονται; Γιατί τα όπλα της Δημόσιας Υγείας, όσο και αν δείχνουν απλά, είναι πολύ δυνατά και πάρα πολύ αποτελεσματικά. Ξεκινήσαμε τέλη Φεβρουαρίου και με την υπόδειξη των εμπειρογνωμόνων, τους οποίους ευχαριστούμε και θα αναφερθούμε και στη συνέχεια σε αυτούς, με τη σύστασή τους να κρατήσουμε τις αποστάσεις μεταξύ μας, με τη σύσταση της υγιεινής των χεριών. Πράγματα που ακούγονταν απλά, αλλά αποδείχθηκαν ότι είναι σημαντικά όπλα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Στη συνέχεια, λίγους μήνες μετά, αφού τα επιστημονικά δεδομένα αυξήθηκαν, βελτιώθηκαν, μάθαμε περισσότερα για αυτόν τον ιό που μας τυραννάει όλους, προτάθηκε η χρήση της μάσκας, αρχικά στους εσωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός, στη συνέχεια και έξω. Όλοι ξενιστήκαμε στο άκουσμα αυτών των συστάσεων. Όλοι τους ακολουθήσαμε και είχαμε αυτά τα αποτελέσματα που έχουμε μέχρι και σήμερα. Επαναλαμβάνω, συγκριτικά αξιολογούμενα, συνεχίζουν να είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες δίπλα μας ή και πιο μακριά μας. Τι κάναμε όλο αυτό το διάστημα σε συστηματική βάση. Να μείνω στο ότι λειτούργησαν τα πάντα υπό την καθοδήγηση μίας Επιτροπής 31 ειδικών, 31 εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι ο καθένας από το μετερίζι του, μέσα από την ειδικότητά του, προσέφεραν σχεδόν τα πάντα, τον εαυτό τους όλο αυτό το διάστημα. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 141 συνεδριάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με μέση διάρκεια τις 3,5-4 ώρες, μιλάμε για εκατοντάδες ωρών. Και μέσα σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και όλη την προετοιμασία, προκειμένου να έχουμε αποτέλεσμα μέσα από αυτές τις συνεδριάσεις. Το θετικό είναι ότι πάντα καταλήγαμε κάπου, είτε ομόφωνα, είτε πλειοψηφικά. Αυτό αποτελούσε και την εισήγηση προς την πολιτική ηγεσία που είχε το πιο δύσκολο έργο όλων, ο Υπουργός Υγείας, οι αρμόδιοι Υπουργοί, ανάλογα με τα θέματα που μας απασχολούσαν, και τελικά ο Πρωθυπουργός βέβαια, να πάρουν αυτές τις δύσκολες αποφάσεις που έχουν πάρει όλο αυτό το διάστημα. Τι άλλο έγινε κατά την περίοδο αυτή; Τεστ, έλεγχοι. Ξεκινήσαμε 24 Φεβρουαρίου έγιναν οι πρώτοι 200 έλεγχοι. Μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, ελάχιστων μηνών, ουσιαστικά δεκαπλασιάσαμε το capacity της χώρας στη διενέργεια ελέγχων. Πώς; Καινούργιοι αναλυτές στα δημόσια εργαστήρια της χώρας, στα εργαστήρια των Νοσοκομείων της χώρας, καλύτερη στελέχωση των εργαστηρίων της χώρας, συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Και φτάσαμε να έχουμε κάνει σε ημερήσια βάση μέχρι και 27.500 ελέγχους. Η στρατηγική περί του testing αναβαθμίζεται, βρισκόμαστε ήδη σε μια τέτοια φάση την τρέχουσα περίοδο, αναβάθμισης, βελτίωσης της στρατηγικής μας, η οποία κρίθηκε απαραίτητο ότι έπρεπε να γίνει και ήδη εφαρμόζεται. Έχει μείνει λίγο διάστημα. Έχουμε κάποιους μήνες μπροστά μας. Τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Ουσιαστικά, όπως είπε μόλις προηγουμένως ο Υπουργός Υγείας, πρέπει να συνεχίσουμε αυτά που κάναμε μέχρι τώρα. Πρέπει να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε αυτή την υπεύθυνη συμπεριφορά που αναπτύξαμε μέχρι τώρα. Ούτως ή άλλως, το τρέχον έτος γιορτάσαμε διαφορετικά τις Απόκριες, γιορτάσαμε διαφορετικά το Πάσχα, το βέβαιο είναι ότι θα γιορτάσουμε και διαφορετικά τα Χριστούγεννα. Με μια μεγάλη διαφορά, όμως, αυτή τη φορά. Ότι ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται το φως στο τούνελ. Ήδη φαίνεται ότι φτάνουμε προς το τέλος του τούνελ και φυσικά αναφέρομαι στους εμβολιασμούς. Αναφέρθηκε μόλις προηγουμένως ο Υπουργός, θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε πράγματα, αλλά να κρατήσουμε αυτή την αχτίδα αισιοδοξίας να μας αφήσει να ζεσταθούμε. Τώρα, καταλαβαίνουμε ότι οι αντοχές, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, έχουν δοκιμαστεί. Της καθεμιάς και του καθενός από εμάς συνεχίζουν να δοκιμάζονται. Υπομονή, έμεινε λίγος χρόνος από εδώ και πέρα. Και όπως θα έλεγε και ο κύριος Τσιόδρας, το θέμα δεν είναι να αγκαλιάσει ο παππούς και η γιαγιά το εγγόνι, το θέμα είναι να αγκαλιάσει με ασφάλεια ο παππούς και η γιαγιά το εγγόνι τους."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]