Αδωνις Γεωργιάδης:Προαιρετικό άνοιγμα των σούπερ μάρκετ την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου


 Μόνο για αυτή την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου όπως γνωστοποίησε νωρίτερα ο  Άδωνις Γεωργιάδης τα σούπερ μάρκετ προαιρετικά θα είναι ανοιχτά .

Παράλληλα ,όπως σημείωσε ο υπουργός  μόνο για click away θα μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά τα καταστήματα τις Κυριακές 13 ,20 και 27 Δεκεμβρίου 2020 .

Το ωράριο λειτουργίας που επίσης  θα είναι  προαιρετικό θα ισχύει από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ .



Παρουσίαση μέτρων από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη για τη σταδιακή επανεκκίνηση οικονομικών δραστηριοτήτων ενόψει των εορτών.



 




«Η Κυβέρνηση  μετά από ενδελεχή εξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων και μετά από πολύ μεγάλη συζήτηση με την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων, οδηγήθηκε στην αναγκαστική απόφαση να μην επιτρέψουμε το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ακόμα και σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο των εορτών.




Θέλω να ξεκαθαρίσω προς όλες τις επιχειρήσεις και σε όλους τους εργαζομένους, δεν υποκρινόμαστε ότι αυτό δεν προκαλεί τεράστια ζημία.




Καταλαβαίνουμε ότι αυτή είναι  μία συγκλονιστικά δύσκολη απόφαση για όλους, πίσω από την οποία όμως πρέπει να συνταχθούμε με πειθαρχεία και αποφασιστικότητα, διότι μπροστά μας έχουμε ένα πολύ μεγαλύτερο αγαθό, την προστασία της δημόσιας υγείας, την προστασία της ζωής και της υγείας των συνανθρώπων μας, των φίλων μας, των συγγενών μας, των παιδιών μας.




Μπροστά σε αυτό το πολύ μεγάλο δίλημμα που μας έφερε, λοιπόν, η πανδημία η Κυβέρνηση θα επιτρέψει μόνο τη λειτουργία του click away, δηλαδή της λιανικής πώλησης με τη διαδικασία προαγοράς και παραλαβής από εξωτερικό χώρο του καταστήματος.




Και κατ’ εξαίρεση για λόγους συμβολισμού και για λόγους προβολής του πνεύματος και του πολιτισμού του λιανικού εμπορίου των αμιγώς βιβλιοπωλείων. Μόνον εκείνων των καταστημάτων που πωλούν αμιγώς βιβλία.




Είναι 1.784 τον αριθμό σε όλη την επικράτεια. Είναι λίγα αλλά σημαντικά για την προστασία και την προβολή του πνεύματος και του πολιτισμού μας.




Από τις Υπηρεσίες θα επιτρέψουμε μόνον τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τις υπηρεσίες ΚΤΕΟ.




Ποια θα είναι τώρα η διαδικασία μέσω της οποίας θα λειτουργούν τα καταστήματα του click away; Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσω, δεν υποκρινόμαστε ότι το click away μπορεί να ισοφαρίσει σε επιχειρήσεις τη ζημία από τη μη λειτουργία του λιανικού εμπορίου.




Για αυτό το λόγο και οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με το click away νοούνται ως παραμένουσες κλειστές με κρατική εντολή και λαμβάνουν και θα λαμβάνουν κανονικά όλα τα ωφελήματα και τα προστατευτικά μέτρα που έως τώρα ελάμβαναν ως απολύτως κλειστές.




Το click away το επιτρέπουμε για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος, όπως προανέφερε ο κύριος Kυβερνητικός Eκπρόσωπος, διότι οι υπηρεσίες των ταχυμεταφορών έχουν βρεθεί στα όρια της λειτουργίας τους. Πολλές πλέον δεν παραλαμβάνουν παραγγελίες ή παραδίδουν μετά από πολλές ημέρες καθυστέρηση δημιουργώντας μία ιδιότυπη στάση εμπορίου.




Και ο δεύτερος, για να δώσουμε στα καταστήματα και στις εμπορικές επιχειρήσεις μία έστω μερική διέξοδο για να ισοφαρίσουν τις τεράστιες ζημίες από τη μη λειτουργίας τους κατά τη διάρκεια των εορτών.




Η λειτουργία του click away όμως προϋποθέτει από όλους μας, το τονίζω αυτό, από όλους μας την αυστηρή τήρηση των κανόνων που θα σας πω αμέσως τώρα.




Εάν δεν τηρηθούν αυτοί οι κανόνες και παρατηρηθούν εικόνες μαζικού συνωστισμού ή προσπάθεια κάποιων να καταστρατηγήσουν αυτή μας την καλή διάθεση, απλώς και μόνο για να κάνουν άσκοπες μετακινήσεις και να δημιουργηθούν έξω από τα εμπορικά καταστήματα ή στους διάφορους δρόμους τους εμπορικούς μεγάλη παρουσία κόσμου, σε αυτή την περίπτωση, θέλω να είμαι ξεκάθαρος από την αρχή, θα αναγκαστούμε να αποσύρουμε αυτή τη λειτουργία. Η λειτουργία αυτή θα γίνει με τη δική μας και μεταξύ μας συμφωνία ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνουμε.




Η μέθοδος αυτή έγκειται στο εξής χαρακτηριστικό.  Ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία του είτε μέσα από το e-shop, το ηλεκτρονικό κατάστημα μιας επιχείρησης και πληρωμή μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος πληρωμών, είτε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, τηλεφωνικής παραγγελίας από το κατάστημα και πληρωμής μέσω, αν δεν υπάρχει e-shop στη συγκεκριμένη επιχείρηση, μέσω του συστήματος POS έξω από το κατάστημα με το ασύρματο μηχάνημα.




Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει για να μετακινηθεί ο πελάτης να έχει στην κατοχή του ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή αποστολή μηνύματος SMS από την επιχείρηση που θα αναφέρει την επωνυμία της επιχείρησης, το ΑΦΜ της, την επωνυμία του πελάτη και την ακριβή ώρα κατά την οποία θα μπορεί ο πελάτης να παραλαμβάνει την παραγγελία του.




Τονίζω ότι θα επιτρέπεται μόνο ένα άτομο να πηγαίνει να παραλαμβάνει την παραγγελία του και όχι ομάδες προσώπων, ολόκληρες οικογένειες ή παρέες. Η παραγγελία θα παραδίδεται σε έναν και θα παραλαμβάνεται από έναν.




Θέλω να τονίσω τη σημασία του μέτρου που τώρα σας είπα διότι ο βασικός λόγος που δεν ανοίγει το λιανεμπόριο δεν είναι η αμφιβολία μας για την τήρηση των μέτρων εντός των καταστημάτων.




Αντιλαμβανόμαστε ότι και στην προηγούμενη καραντίνα και στην απελευθέρωσή της σχεδόν όλα τα εμπορικά καταστήματα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων τηρούσαν τα μέτρα και δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν.




Πρέπει όμως να αποφευχθεί και αυτό μας τόνισαν οι ειδικοί, η μεγάλη κοινωνική κινητικότητα στους δρόμους και ο συνωστισμός στους δρόμους έξω από τα καταστήματα. Εάν η κοινωνική κινητικότητα είναι μεγάλη ακόμα και έξω στους δρόμους ο ιός θα μεταδοθεί και τότε θα έχουμε πάλι την αναγκαστική σκληρότερη καραντίνα.




Για αυτό το λόγο σας καλώ να τηρήσετε απαραιτήτως τους όρους που σας είπα. Ουρές έξω από τα καταστήματα θα επιτρέπονται μόνον έως 9 άτομα.




Επιχείρηση που στους ελέγχους θα αποδεικνύεται ότι έχει ανοίξει και έχει βάλει μέσα στην επιχείρηση πελάτη, θα έχει πρόστιμο ύψους από 2.000 έως 50.000 ευρώ, αυτό θα καθορίζεται με βάση τα τετραγωνικά της επιχείρησης και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από 15 έως 90 μέρες.




Το ξαναλέω, επιχείρηση που θα έχει μέσα πελάτη παράνομα θα έχει και διοικητικό πρόστιμο και κλείσιμο της επιχείρησης αυτής από 15 έως 90 μέρες.




Θέλω να πιστεύω ότι κανένας μας δεν θα διακινδυνεύσει το τεράστιο αγαθό της δημόσιας υγείας απλώς και μόνο για να παρανομήσει και να υπερκεράσει τους συνάδελφους του οι οποίοι θα τηρούν τα μέτρα.




Σύμφωνα με όλους τους υπολογισμούς αυτούς που έχουμε κάνει το click away μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν εξωτερική είσοδο στον δρόμο.




Κατά συνέπεια Mall, κλειστά εμπορικά κέντρα και επιχειρήσεις που συστεγάζονται σε μεγάλα κτίρια και που δεν έχουμε ξεχωριστή είσοδο στον δημόσιο δρόμο δεν θα μπορούν να έχουν την υπηρεσία του click away. Αυτό γίνεται γιατί πρέπει να αποφύγουμε την εικόνα του συνωστισμού εντός των κλειστών κοινόχρηστοι χώρων για τους λόγους που προανέφερα. Να πω επίσης ότι στην ουρά έξω από τα εμπορικά καταστήματα η απόσταση μεταξύ των πελατών θα πρέπει να είναι το λιγότερο 2 μέτρα ο ένας από τον άλλον.




Επαναλαμβάνω, εάν παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού θα αναγκαστούμε να αποσύρουμε την σχετική λειτουργία.




Οι υπηρεσίες ελέγχου θα είναι από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτού, από την Ελληνική Αστυνομία και την Δημοτική Αστυνομία, από τις Περιφερειακές ελεγκτικές υπηρεσίες, από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.




Πληροφορίες και καταγγελίες για όλο τον τρόπο λειτουργίας στο 1520 του υπουργείου Ανάπτυξης, όπου 24ωρου βάσεως θα λύνουμε τις απορίες του κάθε συμπολίτη μας γύρω από αυτά τα μέτρα.




Κυρίες και κύριοι, αντιλαμβάνομαι ότι αυτές μας οι αποφάσεις δημιουργούν πολύ μεγάλη αναστάτωση στη ζωή σας και μεγάλη αγωνία για το μέλλον των επιχειρήσεων σας.




Θέλω, όμως, να αναλογιστείτε όλοι ότι ήδη τώρα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες που έσπευσαν να ανοίξουν την αγορά τους εν όψει εορτών η μια μετά την άλλη χώρες ξανακλείνουν τις αγορές τους βλέποντας ότι σχεδόν αμέσως υπήρξε νέο κύμα πανδημίας το οποίο θα μπορούσε να βρεθεί σε ανεξέλεγκτη φάση.




Η Κυβέρνηση προσπαθεί να βρει την καλύτερη δυνατή λύση μέσω της οποίας θα μπορέσουμε όλοι να περάσουμε στην επόμενη μέρα και σας διαβεβαιώνουμε ότι όλα τα συναρμόδια υπουργεία υπό την καθοδήγηση του κυρίου Πρωθυπουργού έχουν πλήρες σχέδιο συνεχόμενης οικονομικής υποστήριξης όλων των επιχειρήσεων ώστε να μπορέσουμε όταν με το καλό ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και επανέλθουμε στην κανονική μας ζωή να είμαστε όλες οι επιχειρήσεις όρθιες και έτοιμοι για να συνεχίσουμε από κει που ήμασταν πριν την πανδημία και να πάμε ακόμα καλύτερα.




Θα χρειαστούμε τη συνεργασία όλων σας σε πνεύμα αλληλεγγύης, κατανόησης και συνεργασίας. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι όλοι αντιλαμβάνεστε την κρισιμότητα των στιγμών και τα μέτρα θα τηρηθούν για το καλό όλων μας, όπως πρέπει.




Να πω μόνο για τις επιχειρήσεις και τις υπηρεσίες που θα λειτουργούν. Τα βιβλιοπωλεία, θα λειτουργούν με τις αποστάσεις που έχουμε ορίσει, δηλαδή τα 15 τετραγωνικά μέτρα απόσταση ανά πελάτη για τις επιχειρήσεις άνω των 100 τ.μ. και λοιπά.




Στα κομμωτήρια, στα έως 100 τ.μ. θα επιτρέπονται έως 4 θέσεις εργασίας με ελάχιστη απόσταση τα 2 μέτρα η μία θέση εργασίας από την άλλη.




Η υπηρεσία θα παρέχεται μόνο με τηλεφωνικά ραντεβού. Θα απαγορεύεται η αναμονή σε χώρο κοινόχρηστο εντός του κομμωτηρίου, περιμένοντας ο ένας να αντικαταστήσει τη θέση του άλλου, ακριβώς για να αποφευχθεί ο συνωστισμός και όλοι θα πηγαίνουν μόνο με συγκεκριμένο ραντεβού που θα αποδεικνύεται με SMS, έτσι ώστε να μη γίνει κατάχρηση του μέτρου.




Τέλος, έχουμε αφήσει από την αρχή της καραντίνας ελεύθερο το χονδρεμπόριο. Ακριβώς διότι εφόσον λειτουργεί το ηλεκτρονικό εμπόριο και η οικοδομή, έπρεπε να υπάρχει το χονδρεμπόριο σε λειτουργία για να προμηθεύονται οι επιχειρήσεις τα αναγκαία αγαθά και κυρίως οι οικοδομές.




Δυστυχώς, υπήρξαν φαινόμενα καταστρατήγησης αυτού του μέτρου, διαφήμιση από διάφορες επιχειρήσεις της δυνατότητας να έχουν πελάτες με τιμολόγιο εντός του καταστήματος. Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο και έξω από το πνεύμα όλων των μέτρων που έχουμε πάρει.




Κατά συνέπεια, στη νέα Υπουργική Απόφαση θα προβλέπεται ότι η μόνη περίπτωση που θα επιτρέπεται επαγγελματίας να βρίσκεται εντός χώρου για να προχωρήσει σε αγορά χονδρικού εμπορίου θα είναι μόνο για τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τις οικοδομικές δραστηριότητες.




Μόνο αυτοί, περιοριστικά, γιατί προφανώς πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα υλικά και δεν γίνεται από απόσταση, θα μπορούν να βρίσκονται εντός του καταστήματος και να αγοράζουνε με τιμολόγιο. Όλοι οι υπόλοιποι επαγγελματίες θα λειτουργούν και αυτοί και για το χονδρικό εμπόριο με το σύστημα του click away, όπως όλοι οι άλλοι.




Δεν θα επιτρέψουμε μέσα σε αυτές τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό να δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ κάποιων έναντι κάποιων άλλων.




Στο τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας θα πρέπει να είμαστε όλοι εδώ και υγιείς αλλά και με ικανές επιχειρήσεις να συνεχίσουν την λειτουργία τους και να παρέχουν θέσεις εργασίας στους εργαζομένους τους.




Σας ευχαριστώ πολύ. Να πω ότι την Κυριακή αυτή τα super market, όπως προβλεπόταν, θα είναι ανοιχτά προαιρετικά. Άρα θα υπάρχουν ανοιχτά super market αυτή την Κυριακή.




Το click away ξεκινάει από αυτή την Κυριακή, επαναλαμβάνω, για όσα καταστήματα το επιθυμούν και μπορούν. Και από Δευτέρα ξεκινάνε τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα βιβλιοπωλεία».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]