12 χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου – Δεν ξεχνάμε!




6 Δεκέμβρη 2008 ο 15χρονος μαθητής Αλέξης Γρηγορόπουλος δολοφονείται από ειδικό φρουρό στα Εξάρχεια και το σύνθημα «στις τράπεζες λεφτά στην νεολαία σφαίρες, ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες» φτάνει σε όλα τα σημεία της χώρας.


Η νεολαία πιάνοντας το νήμα από το φοιτητικό κίνημα του 2006-2007 εισβάλει ξανά στο προσκήνιο, λειτουργώντας ως προπομπός των μεγάλων λαϊκών κινητοποιήσεων των ετών που ακολουθούν, απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές και στην μεγάλη αντεργατική επίθεση που εξαπολύουν μία προς μία όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις. 


Δεκέμβρης 2020 και οι εκατόμβες νεκρών στην Ελλάδα ως συνέπεια της εγκληματικής κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας από τη ΝΔ, διαμορφώνουν συνθήκες τρόμου σε όλη τη χώρα. Η υγειονομική κρίση 9 μήνες μετά την εμφάνισή της συνοδεύεται από βαθιά επίθεση στα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα που αναδεικνύει τα μεγάλα αδιέξοδα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και του σύγχρονου καπιταλισμού. Η καλλιέργεια της αφήγησης της ατομικής ευθύνης από την κυβέρνηση, ειδικά των νέων στη διασπορά του ιού, είναι ο δούρειος ίππος για μια νέα επίθεση στην νεολαία, που ήδη εδώ και 12 χρόνια βρίσκεται να πατάει σε κινούμενη άμμο, χωρίς δουλειά και δικαιώματα, χωρίς παρόν και μέλλον. 


Την ίδια στιγμή που δεν υπάρχουν λεφτά για ΜΕΘ, υπάρχουν χρήματα για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, ενώ οι προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, υποχωρούν μπροστά στην ανάγκη προσλήψεων στα σώματα ασφαλείας. Για την κυβέρνηση της ΝΔ, η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται με ενίσχυση του ΕΣΥ αλλά με πρόστιμα και καταστολή απέναντι σε όποιον επιθυμεί να αμφισβητήσει τη κυβερνητική διαχείριση που με λύσσα υπερασπίζονται τα ΜΜΕ, λειτουργώντας ως σύνολο κυβερνητικών γραφείων τύπου. Τώρα το σύνθημα « λεφτά για την υγεία, όχι για τις τράπεζες και την αστυνομία » πρέπει να ακουστεί παντού. 


Τα γεγονότα στις 17 Νοέμβρη, με την ανοιχτή καταπάτηση του Συντάγματος και το πογκρόμ βίας των ανδρείκελων του Χρυσοχοΐδη, οι συλλήψεις του φεμινιστικού κινήματος στην παγκόσμια μέρα εξάλειψης της βίας των γυναικών και η προληπτική καταστολή της απεργίας στις 26 Νοέμβρη είναι ενδεικτικά των πεπραγμένων της κυβέρνησης τις τελευταίες μέρες. Ο ψηφισμένος Νόμος περιστολής του δικαιώματος στις διαδηλώσεις και η προωθούμενη απαγόρευση του δικαιώματος των εργαζομένων στην απεργία, δείχνουν τη βαθιά επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Η διεθνής τάση, όπως η απόπειρα ψήφισης Νόμου στη Γαλλία για την ποινικοποίηση της βιντεοσκόπησης των δυνάμεων καταστολής, δείχνει μια βαθιά αντιδημοκρατική εκτροπή του σύγχρονου καπιταλισμού, μπροστά στην ανάγκη υπέρβασης της βαθιάς του κρίσης και απέναντι στη λαϊκή οργή που αναδύεται. 


12 χρόνια μετά το ζήτημα της καταστολής και της υπεράσπισης των δημοκρατικών κεκτημένων, επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο. Με την νεολαία να βρίσκεται σε γκρίζες ζώνες εδώ και χρόνια, με μια ολόκληρη γενιά να πληρώνει βαρύ το τίμημα της αντιλαϊκής επίθεσης των μνημονιακών πολιτικών και με έναν λαό να δολοφονείται καθημερινά από την εγκληματική κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας η ανάγκη των αγώνων και των διεκδικήσεων δεν μπορούν να μπουν σε καραντίνα. Στη φετινή 6η Δεκέμβρη συμμετέχουμε σε πολύμορφες δράσεις σε όλη την Ελλάδα με την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων για τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης, για να τιμήσουμε τον Αλέξη Γρηγορόπουλο και να ενισχύσουμε τον αγώνα για υγεία, ζωή ελευθερία.  


 


Συντονισμός Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]