Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων:Tο «έλαβα γνώση» των εγγράφων, δεν είναι μέτρο προστασίας της υγείας μας


Η διοίκηση του Δήμου Ιωαννιτών, έπειτα από τον εντοπισμό των δύο κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην πολεοδομία, αποφάσισε να «ενημερώσει» τους εργαζόμενους, μέσω του προγράμματος «ΙΡΙΔΑ» (στο οποίο δεν έχουν πρόσβαση όλοι), παραθέτοντας απλά τα διάτρητα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ (τα οποία ούτως ή άλλως δεν τηρεί)! Έτσι, δόθηκε η δυνατότητα και στον πλέον ανυποψίαστο να πληροφορηθεί τις τραγικές παραλείψεις στη διαχείριση της πανδημίας. Ποιο είναι, λοιπόν, το συμπέρασμα που βγαίνει;

Δεν υπάρχει σχέδιο δράσης, με το οποίο να εντοπίζονται σημεία/θέσεις/είδος εργασίας με υψηλό κίνδυνο όπως επιβάλουν τα πρωτόκολλα. Δεν έχουν καθοριστεί μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται για την εξάλειψη ή τη μείωση της πιθανότητας μόλυνσης των εργαζόμενων και του κοινού από τη νόσο. 



Αντίθετα, αφού εμφανιστεί ένα κρούσμα, η Διοίκηση προσπαθεί να δράσει όπως κρίνει σωστό ο κάθε διευθυντής, που σε καμία περίπτωση δεν έχει επιστημονική επάρκεια για να αποφασίσει! Δεν υπάρχουν χώροι για να απομονωθεί κάποιος συνάδελφος αν νοσήσει στο ωράριο εργασίας του, δεν υπάρχει καν σχέδιο για τον τρόπο που θα πάει στο σπίτι του για να απομονωθεί, αν δεν απαιτηθεί η μεταφορά του στο νοσοκομείο. 

Προφανώς η κατάρτιση σχεδίου δράσης είναι δύσκολη, γιατί τα κτίρια είναι ακατάλληλα, δεν αερίζονται σωστά, υπάρχει συνωστισμός κλπ. Προφανώς για αυτό, από την πρώτη μέρα, πολύ πριν την πανδημία, ο Σύλλογος ζητούσε τη μεταστέγαση των Υπηρεσιών. Τώρα, με δεδομένη αυτή την προβληματική  κατάσταση, μάς προτείνουν την εξ αποστάσεως εργασία. Oύτε λίγο ούτε πολύ, Κυβέρνηση και Δημοτική Αρχή μας λένε "φύγετε για να σωθείτε" και ταυτόχρονα εκπαιδεύουν εμάς και τις οικογένειές μας για αυτό που θέλουν να εφαρμόσουν στις εργασιακές σχέσεις του μέλλοντος : να μην τελειώνει η δουλειά ούτε όταν πλέον επιστρέφουμε στα σπίτια μας, να καταργηθεί ο διαχωρισμός εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου. 

Για ποιο σχέδιο δράσης μιλάμε όμως, όταν δεν υπάρχει ούτε η στοιχειώδη καθημερινή καθαριότητα των κτιρίων, ελλείψει προσωπικού; Καμία απάντηση «έλαβα γνώση των εγγράφων» δεν απαλλάσσει τη Διοίκηση από τις τεράστιες ευθύνες της για τον ελλιπή καθαρισμό των γραφείων. 

Στα κτίρια των Υπηρεσιών, αντί να καθαρίζονται οι επιφάνειές τους με αντισηπτικά και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, σε κάποιες περιπτώσεις -εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού- δεν καθαρίζονται ούτε με τη λήξη των εργασιών. Υπάρχουν περιπτώσεις που ούτε τα καλαθάκια δεν αδειάζουν. Συνάδελφοι αναγκάζονται να αγοράσουν μόνοι τους καθαριστικά για να καθαρίζουν τα γραφεία τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις το αρχείο που πρέπει να καταστραφεί (και με ευθύνη της διοίκησης δεν συστήνεται η επιτροπή καταστροφής υλικού), στοιβάζεται με τρόπο που καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε προσπάθεια καθαρισμού των χώρων. 

Απαιτείται να προσληφθούν ΧΘΕΣ εργαζόμενοι για τον εσωτερικό καθαρισμό των Υπηρεσιών. Απαιτείται να προμηθευτούν οι Υπηρεσίες τώρα, χωρίς άλλες καθυστερήσεις,  μη τοξικά καθαριστικά και ατμοκαθαριστές. Απαιτείται άμεσα να συσταθεί η επιτροπή καταστροφής υλικού για να καταστραφεί το υλικό που στοιβάζεται στα γραφεία ώστε να μπορούν να καθαρίζουν. Απαιτείται να τεθεί σε εφαρμογή τακτικό πρόγραμμα απολύμανσης των κτιρίων 

Όταν εμφανίζεται κάποιο κρούσμα, δε νοείται απολύμανση το να καθαρίζουν οι συνάδελφοι με χλωρίνη όσα δεν καθαρίστηκαν επί χρόνια, φορώντας μιας χρήσης στολές. Τις στολές πρέπει να τις φορούν κάθε μέρα και η χλωρίνη δεν μπορεί να καθαρίσει τα έγγραφα ή το αρχείο . 

Απολύμανση σημαίνει να καθαριστεί οποιοδήποτε επιφάνεια του γραφείου (έγραφα, στυλό, φάκελοι αρχείου, θερμαντικά σώματα, κλιματιστικά, τζάμια, στόρια σκίασης, πόρτες κ.λ.π.)  και των κοινόχρηστων χώρων, με την επίβλεψη ειδικού επιστήμονα όπως προβλέπεται από τα επιστημονικά καθήκοντα (π.χ. επόπτες υγείας). Το δε προσωπικό πρέπει να είναι εξειδικευμένο (π.χ. απόφοιτοι της σχολής απολυμαντών ή άλλης ειδικότητας κατάλληλα εκπαιδευμένης) και φυσικά αφού έχει προηγηθεί ο περιβαλλοντικός καθαρισμός μη υγειονομικών μονάδων όπως περιγράφεται από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Τίποτα από αυτά δε συνέβη  στην περίπτωση του κτιρίου της πολεοδομίας και μένει στην κρίση του καθενός να καταλάβει τη βαρύτητα των Δελτίων Τύπου του δήμου για την απολύμανση στο κτίριο και τα μέτρα προστασίας της υγείας. 

Καλούμε τους συναδέλφους σε αγωνιστική ετοιμότητα. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχίζεται και τα κρούσματα να αυξάνονται. 

Καλούμε τη διοίκηση να εφαρμόσει άμεσα τα μέτρα που προβλέπονται για την ασφάλειά μας. Σε αντίθετη περίπτωση θα είμαστε αναγκασμένοι να προβούμε σε κάθε πρόσφορο  μέσο για την προστασία της υγείας μας. 


Η πρόεδρος Ο γραμματέας





Τίνα Ζέκα




Γιάννης Σίμος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]