Κυριάκος Μητσοτάκης:Σε Lockdown η χώρα από το πρωί του Σαββάτου για 3 εβδομάδες έως 30 /11




 Από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου  η χώρα περνά σε lockdown για διάστημα 3 εβδομάδων μέχρι 30 Νοεμβρίου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός .

-Ανοιχτά θα παραμείνουν τα δημοτικά σχολεία ,τα νηπιαγωγεία και όλα τα σχολεία ειδικής αγωγή ς
κλειστά γυμνάσια και λύκεια ,θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός 
-επανέρχονται τα sms για τις μετακινήσεις .
"Είδαμε μία εκθετική αύξηση  των κρουσμάτων .Είχαμε 10.000 κρούσματα σε 5 μέρες ,αύξηση  εισαγωγών και διασωληνωμένων "ανέφερε ο πρωθυπουργός .
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι   σε λίγες ώρες το  Οικονομικό Επιτελείο θα ανακοινώσει τα μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων   και γνωστοποίησε πως όσοι είναι σε αναστολή  για τον Νοέμβριο θα πάρουν 800 ευρώ αντί για 534 ευρώ ξεχωριστά από το δώρο των Χριστουγέννων .
Επίσης θα δοθούν 400 ευρώ σε όλους τους μη ενεργούς μακροχρόνια ανέργους 
και παράλληλα επεκτείνονται κατά 2 μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας.
Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας
"Εκ μέρους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η οποία συνεδριάζει ανελλιπώς όλο αυτό το διάστημα, θα σας δείξω μερικά επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούν την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, τις τελευταίες εβδομάδες κυρίως.

Η πρώτη διαφάνεια δείχνει την επιδημική καμπύλη που αφορά το σύνολο των κρουσμάτων στην επικράτεια με ένα μέσο όρο επτά ημερών ο οποίος πλέον έχει ξεπεράσει τα 1.600 κρούσματα ανά ημέρα. Μία εκθετική αύξηση της καμπύλης. Ο ιός κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες, με μία πολύ σημαντική μεταδοτικότητα, την οποία τη βλέπετε. Χαρακτηριστικά, από το τέλος Οκτωβρίου και μετά έχει αυξηθεί πάρα πολύ, εκθετικά, η μεταδοτικότητα του ιού και η ανακάλυψη νέων κρουσμάτων στην Πατρίδα μας.

Όσον αφορά την επιδημιολογία σε σχέση με την ηλικία διάγνωσης, κάθε μπλε κολώνα που βλέπετε αφορά και διαφορετική κατηγορία ηλικιών, όπου η τελευταία κολώνα προς τα δεξιά είναι οι άνθρωποι που είναι ηλικίας 75 και ανωτέρω. Δίπλα από αυτή είναι η κολώνα που αφορά τους τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν ηλικία άνω των 65 και ούτω καθεξής, 55-64, 45-54.

Και βλέπετε εδώ κάτι χαρακτηριστικό, στην ηλικία άνω των 65, που κατά κάποιο τρόπο κλιμακώνεται, αυξάνεται ο κίνδυνος για σοβαρή νόσο στον πληθυσμό, που αυξάνεται η πιθανότητα κάποιος δικός μας άνθρωπος να έχει υποκείμενα νοσήματα -να έχει συνοσηρότητες όπως τις λέμε οι γιατροί- έχουμε αυτή τη στιγμή τις τελευταίες επτά ημέρες περισσότερα από 1.000 άτομα.

Και αυτό από μόνο του είναι καθοριστικό γιατί όπως θα δείτε στον επόμενο χάρτη, παρά το γεγονός ότι φαίνεται πολύ επιστημονικός δεν είναι, με βάση τα ελληνικά δεδομένα υπολογίζουμε πλέον με μαθηματικές εκτιμήσεις την πιθανότητα ανάλογα με την ηλικία του ανθρώπου που πάσχει από κορονοϊό να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο ή ακόμα και να μπει στη Μ.Ε.Θ.. Και βλέπετε πόσο σημαντική είναι αυτή η πιθανότητα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή για έναν άντρα ηλικίας άνω των 75 και ανάλογα με την ηλικία και το φύλο μπορούμε να πούμε ποια είναι η πιθανότητα κανείς να μπει στο νοσοκομείο ή στη Μ.Ε.Θ..

Έχουμε λοιπόν αυτά τα δεδομένα στη διάθεσή μας. Eίναι πρωτοποριακά δεδομένα με μαθηματικές εκτιμήσεις, χρησιμοποιούν αντίστοιχα νούμερα και άλλες χώρες του κόσμου στην αντιμετώπιση της επιδημίας.

Στην επόμενη διαφάνεια που βλέπετε είναι ο αριθμός των τεστ. Και αφορά την περίοδο από 10 Σεπτεμβρίου και μετά. Δεν είναι από την αρχή της επιδημίας. Έχουμε περίπου 20πλασιάσει τον αριθμό των τεστ τα οποία γίνονται στην Πατρίδα. Ένα μέσο όρο πάνω από 19.000 τεστ και αυτό είναι μόνο οι μοριακές τεχνικές PCR, υπάρχει και το ταχύ τεστ, τα αντιγόνα, τα οποία είναι και αυτά περίπου 3.000 την ημέρα τα οποία προστίθενται σε αυτά.  Άρα περισσότερα από 20.000 τεστ σε ημερήσια βάση για να ελέγξουμε την επιδημία, να τη στοχεύσουμε καλύτερα, και ήδη γίνονται και προγραμματισμοί και αυτοματοποιημένου ελέγχου για την επικράτεια, με τη βοήθεια της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

 

Κάτι πολύ σημαντικό για αυτά τα τεστ. Βλέπετε και αυτό είναι ένα διάγραμμα από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά που δείχνει αυτή τη χαρακτηριστική άνοδο της θετικότητας στα τεστ που κάνουμε η οποία ξεπερνά πλέον το 9%. Και όταν το δει αυτό κανείς σε συνάρτηση με την αυξημένη και εκθετική πορεία του ιού στη χώρα σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή κάποιος με συμπτώματα έχει μία στις δέκα πιθανότητες να είναι μολυσμένος με τον ιό.

Είναι πολύ σημαντικό αυτό το ποσοστό, δείχνει μια μεγάλη επιδημία στη χώρα, αντίστοιχη με την επιδημία της γρίπης που ζούμε κάθε χρόνο. Αλλά για έναν πολύ πιο επικίνδυνο ιό, έναν ιό στον οποίο δεν έχουμε ανοσία, έναν ιό ο οποίος κάνεις συμπτώματα πνευμονίας τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο. Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε τόσους νοσηλευόμενους, 1600 παρακαλώ εχθές το βράδυ περίπου στην επικράτεια, από έναν ιό ο οποίος κάνει πνευμονία. Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία, ούτε εμείς ούτε η υπόλοιπη Ευρώπη.

Αυτό λοιπόν είναι η καμπύλη των νοσηλευομένων που δείχνει αυτή την αύξηση που βλέπετε στο διάγραμμα και η οποία, όπως εκτιμά η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, θα πιέσει αφόρητα το Σύστημα Υγείας τις επόμενες μέρες. Αυτές είναι οι νέες εισαγωγές. Έχουμε ένα μέσο όρο νέων εισαγωγών τις τελευταίες επτά ημέρες που ξεπερνάει τις 170 εισαγωγές ανά ημέρα. Πολύ υψηλά. Μία εκθετική αύξηση, του αριθμού εισαγωγών στα νοσοκομεία η οποία θα πιέσει αφόρητα το Σύστημα Υγείας και αυτό το συζητήσαμε και εχθές εκτεταμένα στην επιτροπή. Και εδώ βλέπετε μία καμπύλη που έχουμε φτιάξει, η οποία δείχνει τις νέες νοσηλείες με το μπλε, με τα εξιτήρια από το νοσοκομείο με το πορτοκαλί. Και βλέπετε αυτή η καμπύλη τις τελευταίες ημέρες από τις 26 Οκτωβρίου και μετά έχει αρχίσει να απομακρύνεται.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι μπαίνουν περισσότεροι άνθρωποι στα νοσοκομεία από όσους βγαίνουν από τα νοσοκομεία. Άλλος ένας δείκτης που δείχνει ότι θα πιεστεί αφόρητα το σύστημα υγείας. Ποιοι νοσηλεύονται; Δυστυχώς όταν μία επιδημία έχει μεγάλη αύξηση δεν θα νοσηλευτούν μόνο οι ηλικιωμένοι που σας έδειξα προηγουμένως,  οι άνθρωποι που είναι ηλικίας άνω των 75 ή των 80. Θα νοσηλευτούν και άνθρωποι που έχουν ηλικίες 45 με 54, βλέπετε 93 άτομα τις τελευταίες 7 ημέρες, 35-44, 50 άτομα τις τελευταίες ημέρες. Και θα υπάρξει βέβαια και νοσηλεία που θα οδηγήσει σε σοβαρές εκβάσεις, σε νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής, ακόμα και θάνατο και σε αυτές τις νεαρές ηλικίες, κάτι που δεν το θέλουμε.

Αποδεικνύεται αυτό από τα δεδομένα; Αυτή η αύξηση του αριθμού νοσηλειών οδηγεί σε αύξηση αριθμού νοσηλειών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας; Το βλέπετε καθαρά εδώ τις τελευταίες ημέρες. Ιδιαίτερα από τις 26 Οκτωβρίου και μετά, έχουμε αυτή τη στιγμή μία σημαντική αύξηση των κρουσμάτων που νοσηλεύονται σε Μ.Ε.Θ., 213 εχθές το βράδυ στην Πατρίδα μας. Αυτό οδηγεί σε μία κάλυψη 60% των Μ.Ε.Θ. οι οποίες έχουν οριστεί για αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού στην Πατρίδα. Αυτά είναι δεδομένα της επικράτειας και αντίστοιχα φαινόμενα σε περιοχές όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη. Αυτό συνοδεύεται βέβαια, όπως κανείς καταλαβαίνει, από ένα σημαντικό αριθμό διασωληνωμένων. Αυτή είναι η καμπύλη των διασωληνωμένων με 191 άτομα στην επικράτεια τις τελευταίες ημέρες. Βλέπετε αυτή τη σημαντική αύξηση στους νοσηλευόμενους που απαιτούν διασωλήνωση, τους πιο βαριά από τους βαριά, οι οποίοι βέβαια φορτίζουν πάρα πολύ σημαντικά το Σύστημα Υγείας.

Αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη και στην Αττική έχουμε σημαντική κατάληψη ποσοστού κλινών Μ.Ε.Θ. που είναι ειδικά σχεδιασμένες για νοσηλεία ασθενών με Covid. Βλέπετε στη Θεσσαλονίκη την δραματική αύξηση των τελευταίων 10 ημερών. Πλέον 78% των κλινών Μ.Ε.Θ. Covid στη Θεσσαλονίκη είναι κατειλημμένες. Και εδώ βλέπετε αυτό που σας είπα, όπως και για τις νοσηλείες, όταν έχεις μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα θα νοσηλευτούν στις Μ.Ε.Θ. και νεότεροι άνθρωποι. Είχαμε 27 άτομα ηλικίας 55-64 και 18 άτομα ηλικίας 45-54 τις τελευταίες επτά ημέρες που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ.. Με το πράσινο είναι οι άνδρες. Για λόγους που δεν κατανοούμε ακριβώς ακόμα σαν παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, υπάρχουν διάφορες θεωρίες και υποθέσεις, οι άνδρες προσβάλλονται περισσότερο σοβαρά.

Προχωράμε στην επόμενη διαφάνεια με το δυστύχημα, θα το πω, του θανάτου, αυτήν την πολύ κακή έκβαση, η οποία βλέπετε σταδιακά έχει μία αύξηση τις τελευταίες μέρες. Έχουμε ένα μέσο όρο επτά ημερών γύρω στις 10. Φυσικά αν πιεστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας περισσότερο θα αυξηθούν και οι θάνατοι περισσότερο. Χθες είχαμε μία μέρα ρεκόρ σε θανάτους. Και αυτό είναι φυσικά που μας απασχολεί πάρα πολύ σαν επιστήμονες, ακόμα και αν ο ιός τρέχει με μικρότερες ταχύτητες στους θανάτους απ’ ότι στις νέες νοσηλείες, εάν πιεστεί το Σύστημα Υγείας αυτό θα αλλάξει. Οι θάνατοι όπως προείπα, αφορούν κυρίως τους ανθρώπους που είναι ηλικιωμένοι, που είναι άνω των 75, αλλά φυσικά όταν έχεις μεγάλη διασπορά θα έχεις και περιστατικά σε νεότερες ηλικίες. Βλέπετε εδώ τέσσερα περιστατικά στην ηλικία των 55 με 64 και τέσσερα περιστατικά, τις τελευταίες επτά μέρες, ηλικίας 45 με 54.

Παρακολουθούμε και  δίνουμε δεδομένα, μέσω του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ο οποίος  κάνει μια σημαντική δουλειά στην καταγραφή της επιδημίας στην Πατρίδα μας αυτή τη στιγμή, την παραπάνω από το αναμενόμενο θνησιμότητα. Λέγεται το δίκτυο Euromomo. Αριστερά βλέπετε την εικόνα του Μαρτίου, την εβδομάδα 14, Μαρτίου-Απριλίου στην Ευρώπη, όταν η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο στέναζαν και αργότερα ακολούθησε και η Σουηδία, η οποία ακολούθησε μία διαφορετική στρατηγική αντιμετώπισης, η οποία δεν υιοθετείται αυτή τη στιγμή  από τους παγκόσμιους οργανισμούς. Δεξιά βλέπατε την εικόνα από την χθεσινοβραδινή, της τελευταίας εβδομάδας από το ευρωπαϊκό αυτό δίκτυο, που δείχνει ότι αρχίζει να αυξάνεται η θνησιμότητα στην Ιταλία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ισπανία, στη Γαλλία. Μια εικόνα που, θέλω να το τονίσω εδώ, περιμένουμε να αλλάξει για όλη την Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες και ελπίζουμε να μην επεκταθεί πάρα πολύ αυτό το φαινόμενο της παραπάνω από την αναμενομένη θνησιμότητα, κάτι που το βλέπουμε κάθε χρόνο τον Ιανουάριο, το Φεβρουάριο με τη γρίπη, αλλά ποτέ, μα ποτέ δεν το έχουμε δει αυτήν την περίοδο του έτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο βόρειο ημισφαίριο.

Θα τελειώσω με δυο λόγια για τον κόσμο. Βλέπετε ο περισσότερος κόσμος είναι  στο «κόκκινο». Η Κίνα και η Ωκεανία που είναι  με το «κίτρινο», έζησαν δραματικές καταστάσεις και η Ωκεανία έζησε lockdown πολλών μηνών. Στην Αφρική όπου καταγράφεται η νόσος βλέπετε ότι και εκεί υπάρχει μεγάλη διασπορά. Έχει διαφορετικά δημογραφικά και επιδημιολογικά δεδομένα η Αφρικανική Ήπειρος, δυστυχώς όμως θα πρέπει να παραδεχτούμε εδώ ότι γίνεται σημαντική υποκαταγραφή στην Αφρική και φυσικά εκεί οι άνθρωποι πεθαίνουν και από άλλες αιτίες.

Θα τελειώσω με μια αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το ECDC, όπου στην πάνω πλευρά δείχνει τα μέτρα που μπορεί να πάρει μία κοινωνία. Τα μη φαρμακευτικά μέτρα το τονίζω, όχι τα αντι-ιικά, όχι το πλάσμα, όχι τα ειδικά φάρμακα που χρησιμοποιούμε για τον ιό, τα οποία χρησιμοποιούνται και στην πατρίδας μας ευρέως σε αυτή τη δεύτερη φάση της επιδημίας. Μιλάω εδώ για το απαγορευτικό το οποίο φαίνεται στην πρώτη και αριστερή κολώνα της διαφάνειας το οποίο έχει το μεγαλύτερο αποτέλεσμα και το μεγαλύτερο βαθμό βεβαιότητας σαν μέτρο. Ενώ στη δεξιά άκρη αυτής της διαφάνειας βλέπετε τη χρήση μάσκας η οποία έχει μία σημαντική βεβαιότητα και ένα σημαντικό αποτέλεσμα, ένα μεγαλύτερο εύρος στη βεβαιότητα του αποτελέσματος παρόλα αυτά είναι το πιο εύκολο μέτρο που υιοθετείται από όλες τις χώρες, η χρήση της μάσκας θεωρείται ότι θα προλάβει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους αν γίνει σε μεγάλα ποσοστά του πληθυσμού που υποφέρει αυτή τη στιγμή μέχρι να έρθει το εμβόλιο.

Δυστυχώς πρέπει να πω δυο λόγια για τις ψευτοειδήσεις, τα περίφημα fake news και τους σημαντικούς κινδύνους που εγκυμονούν. Χιλιάδες άνθρωποι είναι στο νοσοκομείο από παραπληροφόρηση. Σε μία πρόσφατη μελέτη εκατοντάδες νεκροί. Δυστυχώς τα ψευδή νέα οδηγούν όχι μόνο σε υιοθέτηση λάθος συμπεριφοράς και στάσης απέναντι στον ιό, αλλά δυστυχώς και σε αποδοχή πραγμάτων τα οποία είναι καθαρά ψέματα. Παραδείγματος χάριν, στην αριστερή πλευρά της διαφάνειας έλεγαν ότι η Ελβετία είχε ψεύτικο εργαστηριακό έλεγχο, ο οποίος δεν έδειχνε σωστά αποτελέσματα, ενώ στο μέσο, στη Νέα Υόρκη, έλεγαν ότι το εμβόλιο θα δοκιμαστεί σε μειονότητες κάτι που φυσικά δεν γίνεται.

Και βέβαια φοβόμαστε μήπως αυτά τα ψεύτικα νέα επηρεάσουν τη στάση του κόσμου όσον αφορά τη διασπορά της επιδημίας και την αποδοχή του εμβολίου. Σε μία πρόσφατη μελέτη, μόλις το 50% σε πολλές χώρες αποδεχόταν το εμβόλιο. Ένα εμβόλιο που, εφόσον είναι αποτελεσματικό και ασφαλές, θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της διασποράς αυτού του ιού έως να φτάσουμε στο τέλος αυτής της επιδημίας, στο οποίο ελπίζουμε ότι στην επόμενη χρονιά, με την καθολική χρήση των μέτρων αλλά και του εμβολίου, θα φτάσουμε. Δεν είναι βέβαια τίποτα σίγουρο. Θα παρακολουθούμε τον ιό αυτό. Μπορεί να γίνει ένας εποχικός ιός, όπως ο ιός της γρίπης  και θα είμαστε εδώ για να τον αντιμετωπίσουμε επιστημονικά με τα καλύτερα δεδομένα.

Συνοπτικά, θα πω ότι η Επιτροπή μας συνεδριάζει συχνά. Η ταχεία μετάδοση του ιού και η πίεση στο Σύστημα Υγείας τις τελευταίες ημέρες παρουσιάστηκε εκτεταμένα στην Επιτροπή μας εχθές. Η Επιτροπή ομόφωνα υιοθέτησε τη χρήση αυτού του απαγορευτικού, του περιορισμού των μετακινήσεων, ως τελευταίο μέτρο αντιμετώπισης αυτής της επιδημίας. Το ξανατονίζω, αναγνωρίζουμε σαν Επιτροπή τις σημαντικές συνέπειες που έχει μία τέτοια δράση. Ελπίζουμε να είναι προσωρινό.

Συστήσαμε τη συνέχιση και την ενίσχυση της επιτήρησης, την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, την οποία τη συζητούμε καθημερινά με τον  Υπουργό Υγείας και το επιτελείο του. Παρουσιάσαμε τα ίδια περίπου ευρήματα με αυτά που παρουσιάσαμε σήμερα σε εσάς στην διακομματική επιτροπή εκπροσώπησης της Βουλής τη Δευτέρα που μας πέρασε. Συζητήσαμε φυσικά την ενίσχυση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, την ενίσχυση της τηλεργασίας. Δώσαμε έμφαση στη συνέχιση της εκπαίδευσης όσο αυτό είναι δυνατό. Υιοθετήσαμε μια στρατηγική που αφορά τα δημοτικά γιατί μετά από εκτενή συζήτηση στην Επιτροπή, γιατί σε αυτές τις ηλικίες η διασπορά και η μετάδοση του ιού είναι πάρα πολύ μικρή. Και νομίζω ότι όταν τελειώσει αυτό το απαγορευτικό πρώτα θα επανέλθουν τα σχολεία και η εκπαιδευτική μάθηση.  Δεν θέλουμε τις τεράστιες συνέπειες της απουσίας της εκπαίδευσης στα παιδιά μας.

Ο ιός είναι εδώ, η πάλη μαζί του συνεχίζεται.  Νομίζω όλοι μαζί θα συνεχίσουμε τον αγώνα με υπομονή και θα το ξεπεράσουμε. Και θα παρακαλέσω όλους να αποφύγουμε όσο το δυνατόν το στίγμα και να επιλέξουμε τη σύμπνοια σε αυτή την κοινή πορεία."
upd 17.28

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]