Τελωνειακός από την Κακαβιά χειροτονήθηκε ιερέας από τον Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής & Κονίτσης Aνδρέα (φωτο)


 Ο 28χρονος τελωνειακός Κωνσταντίνος Πύλης, που υπηρετεί στο Τελωνείο Κακαβιάς, νομικός και θεολόγος με μεταπτυχιακό, χειροτονήθηκε έγγαμος κληρικός από τον Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής & Κονίτσης κ. Ανδρέα.

Η εις διάκονον χειροτονία του έγινε το Σάββατο 21 Νοεμβρίου στην Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μόλιστας και η εις πρεσβύτερον χειροτονία του, την επομένη ημέρα, Κυριακή 22 Νοεμβρίου, και πάλι στο καθολικό της Μονής...


Και αποτελεί χαρμόσυνο άγγελμα όχι μόνο για την Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής & Κονίτσης, αλλά για ολόκληρη την Εκκλησία, το ότι ένας νέος άνθρωπος, με πλούσιες πανεπιστημιακές σπουδές και  εξασφαλισμένος επαγγελματικά, ενδύθηκε   το ράσο, έγινε ιερέας και αποφάσισε να υπηρετήσει το Χριστό και το ποίμνιό Του, με σκοπό  και το δικό του φωτισμό και τη δική του μεταμόρφωση, αλλά και το φωτισμό και τη μεταμόρφωση των άλλων.


Απευθυνόμενος στο νεοχειροτονηθέντα ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής & Κονίτσης κ. Ανδρέας, αφού τον επαίνεσε για τις σπουδές του και για τα χαρίσματα της ψυχής του, τον προέτρεψε να εφαρμόζει με ακρίβεια στη ζωή του την παλαιοδιαθηκική προτροπή «ὃσο μέγας εἶ, τοσοῦτον ταπείνου σεαυτόν καί ἒναντι Κυρίου εὐρήσεις χάριν (όσο σπουδαίος  είσαι, τόσο ταπείνωσε τον εαυτό σου και τότε θα βρεις χάρη από το Θεό, Σοφ. Σειράχ γ΄, 18)".


Ακόμη εξήρε την απόφασή του να ιερωθεί, σε μια περίοδο, που η Εκκλησία και η Πατρίδα πολεμιούνται. 


Και τον κάλεσε να συμμετέχει, με τις ικανότητες και τις δυνατότητές του, στον αγώνα για την κραταίωση και εξάπλωση της βασιλείας του θεού επί της γης.  


 


Ο π. κων/νος στην ομιλία του, κατά την εις διάκονον χειροτονία του, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι "... Σεβασμιώτατε ως άλλος Ζαχαρίας δέχεστε την ελαχιστότητά μου να την εισάγεται όχι στα Άγια των Αγίων της Παλαιάς Διαθήκης, αλλά στο φρικωδέστερο Ουράνιο Θυσιαστήριο της Βασιλείας του Αναστάντος Χριστού. ... Εμείς οι νεότεροι, οι άπειροι στη διακονία του Ουράνιου Θυσιαστηρίου, να δρέπουμε τους καρπούς της πολύτιμης εμπειρίας σας και του πολυτιμότερου παραδείγματός σας, παραδείγματος γεμάτου διακονίας, ταπεινής διακονίας, ασκητικότητος, παραδείγματος όντως αντάξιου του προκατόχου σας Σεβαστιανού!". 


Ανδρώθηκε πνευματικά στην Ιερά Μονή Μολυβδοσκεπάστου Κονίτσης, όπου από μικρό παιδί μέχρι και σήμερα συναναστρέφεται τους πατέρες, συμμετέχει στη μυστηριακή ζωή της και δέχεται την καθοδήγηση του Ηγουμένου της αρχιμανδρίτου π. Αρσένιου Μάιπα.


Μάλιστα η μακροχρόνια παρουσία του στα δρώμενα της Μονής και τα βιώματα, που δημιουργήθηκαν, υπήρξε η αφορμή για να στραφεί προς την ιερωσύνη. 


Ανέφερε σχετικά: "Προσέρχομαι σήμερα στην ιερωσύνη έχοντας ως ζωντανή παρακαταθήκη τις ευχές του μακαριστού γέροντος Θεοδώρου, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Μολυβδοσκεπάστου και πνευματικού μου πατρός. Ήδη από την παιδική μου ηλικία ο γέροντας με προέτρεπε με βεβαιότητα και σταθερότητα στο δρόμο της ιερωσύνης. Η βεβαιότητά του αυτή εκδηλωνόταν μέχρι το τέλος της επιγείου ζωής του. 


Λίγους μήνες πριν την κοίμησή του και έχοντας πλέον χάσει κάθε είδους δυνατής επικοινωνίας με τους γύρω του συνέβη το εξής γεγονός: Έχοντας αμφιβολίες, αμφισβητήσεις και ως εκ τούτου έντονη σύγχυση λογισμών για την επιλογή του δρόμου της ιερωσύνης κατέφυγα στο κελί του μόνον και μόνον να καθίσω δίπλα του, χωρίς να μπορώ να μοιραστώ μαζί του τους λογισμούς μου. Τότε εκείνος χωρίς να έχω αναφέρει τίποτε και χωρίς να μπορεί να εκφραστεί κατά τους νόμους της ιατρικής κατανοητά μου λέει με παρηγορητικό τρόπο: «Μη φοβάσαι παιδί μου! Εσύ να πάρεις στα χέρια σου το Ευαγγέλιο του Χριστού!». Και ενώ έλαβα απάντηση άλλος λογισμός με κατέλαβε για το πού να απευθυνθώ για τη χειροτονία και αμέσως ο μακαριστός γέροντας «όπου σου πουν, να διακονήσεις», υπονοώντας τις προτροπές που ήδη είχαν ειπωθεί από τον πνευματικό μου πατέρα, π. Αρσένιο και από τον Γέροντα Ευθύμιο του Κελλίου της Αναστάσεως στην Καψάλα του Αγίου Όρους, πνευματικού καθοδηγητού της Μονής Μολυβδοσκεπάστου. Αιωνία του η μνήμη!".


Και πρόσθεσε: "Πέραν όμως από τον μακαριστό πατέρα Θεόδωρο, ως νέος Ιωακείμ στέκεται σήμερα εδώ και ο νυν Ηγούμενος της Παναγίας Μολυβδοσκεπάστου και πνευματικός μου πατέρας, πατήρ Αρσένιος. Με ποια λόγια να τον ευχαριστήσω; Δίπλα μου σε κάθε αγωνία, σε κάθε δυσκολία, σε κάθε λογισμό. Δίπλα μου από την παιδική μου ηλικία, όταν στο Δημοτικό πρωτοπήγα στο Μοναστήρι της Παναγίας, έως το γάμο μου και τώρα τη χειροτονία μου. Πατέρας και αδελφός. Καθοδηγητής και συνοδοιπόρος. Δάσκαλος συνάμα και μαθητής.                Μαζί με αυτόν θα ήθελα να ευχαριστήσω και όλη την αδελφότητα της Μονής της Παναγίας Μολυβδοσκεπάστου για την αγάπη τους και την πραγματικά οικογενειακή τρόπον τινά θαλπωρή".  


Στην προσλαλιά του ο ηγούμενος της Μονής Μολυβδοσκεπάστου  π. Αρσένιος τόνισε ότι ο νέος κληρικός συνδυάζει μόρφωση και πνευματικότητα.


Μαζί με την κατάρτιση, τόνισε, ο. π. Κων/νος συνδυάζει σεμνότητα,  ήθος, προσευχητική διάθεση, κάτι, που τον κάνει ολοκληρωμένο ως προσωπικότητα.


Και πρόσθεσε ότι από το γεγονός ότι ο νέος πρεσβύτερος γαλουχήθηκε μέσα στο Μοναστήρι της Μολυβδοσκεπάστου, φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο μοναχισμός συμβάλλει και στην ενίσχυση του εφημεριακού κλήρου με τα κατάλληλα πρόσωπα και δεν λειτουργεί μόνο εσωστρεφικά.  


 ***Ο π. Κων/νος  προσήλθε στην ιερωσύνη γιατί διείδε ψυχικά σ' αυτήν ένα κάλλος, που φανερώνει τα έσχατα όρια της ανθρώπινης πορείας και το δυναμικό χαρακτήρα της παρουσίας του Αγίου Πνεύματος. 


Με νέους προσοντούχους κληρικούς, όπως ο π. Κων/νος Πύλης, η Εκκλησία προωθεί στο σύγχρονο κόσμο τη λειτουργική πράξη και την ομολογία πίστης, αλλά και την αγάπη και την προσφορά. Και σαλπίζει σε κάθε κατεύθυνση το λυτρωτικό μήνυμά της. 


Ο νέος κληρικός έχει συνειδητοποιήσει ότι λειτουργώντας το Μυστήριο της Ευχαριστίας, λειτουργεί το έργο της Σωτηρίας. 


Και πόθος του είναι να ακούει τα βήματα του Θεού, που έρχεται αδιάκοπα στον κόσμο μας. Να αντικρίζει το Σταυρό να στήνεται και το μνημείο του Κυρίου μας να φωτίζεται από το φως της Ανάστασης. Και αυτός να κάνει βήματα, για να πλησιάσει τον Σταυρωμένο και Αναστημένο, ερχόμενος την ίδια στιγμή κοντά στο συνάνθρωπο, όποιος και αν είναι, όποιες και αν είναι οι ανάγκες του.

  περί πηγών κάτοψη// e-konitsa.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]