Κορονοϊός: Και Τώρα τι κάνουμε;


Στις 27 Νοεμβρίου 2020 η Τοπική Οργάνωση της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΞΑΝΑ Κεντρικής Μακεδονίας οργάνωσε διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Κορονοϊός: Τώρα τι κάνουμε;»

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι:


·Δημήτρης Διονυσόπουλος, Ογκολόγος, Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, μέλος του Συμβουλίου της Τ.Ο.

·Αντρέας Μπάκας, Καρδιοχειρουργός, μέλος του Συμβουλίου της Τ.Ο.

·Γιώργος Χαϊδόπουλος, Βιοπαθολόγος, μέλος της Τ.Ο.

·Σουζάνα Καϊλάρη, Οφθαλμίατρος, μέλος της Τ.Ο.

·Χρήστος Παπαστεργίου, Ακτινολόγος, Νοσοκομείο Παπαγεωργίου,     Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρ.Μακεδονίας.

·Τάσος Κατσάρκας,  Εμπορικός Διευθυντής Κλινικής «Άγιος  

Λουκάς»

·Νιόβη Παυλίδου, Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Κεντρ. Μακεδονίας

·Κυριάκος Μερελής, μέλος ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ)

·Κωνσταντίνος Μωραϊτίδης, μέλος ΔΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

·Αριστείδης Βασιλειάδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαμεσολαβητών Ασφαλιστικών Εργασιών (ΣΔΑΕ).


Τη συνάντηση παρακολούθησαν μέσω zoom πάνω απο 70 άτομα, ανάμεσα στους οποίους και ο Δημήτρης Μήτρου, Τεχνικός Σύμβουλος του Δημάρχου Θεσ/νικης. Συνέβαλαν με παρεμβάσεις τους ο Γιάννης Καραμήτσιος, υπάλληλος στην Κομισιόν και ο πρόεδρος της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΞΑΝΑ, Θάνος Τζήμερος.


Ο συντονισμός έγινε από τον Βασίλη Πανίδη, Πρόεδρο της Τ.Ο.  και την Μερσίνα Παπαδοπούλου, Γραμματέα. Ο Θεοδόσης Μπίλλης, Αντιπρόεδρος της Τ.Ο. είχε την τεχνική ευθύνη.

 



 


Ανταλλάχθησαν απόψεις για τη σημερινή κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της χώρας, τις ανάγκες του συστήματος υγείας, τον ρόλο των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων και την ευθύνη και συμπεριφορά των πολιτών. Επίσης παρουσιάστηκαν προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει για τη χαλιναγώγηση της πανδημίας, την ενίσχυση των επιχειρήσεων, τον ρόλο της Περιφέρειας και του κράτους και ακούσθηκαν αισιόδοξα μηνύματα που προέρχονται από ορισμένους παραγωγικούς τομείς.


Τα στοιχεία που συνέβαλαν στην έξαρση της πανδημίας στην Κεντρική Μακεδονία και ιδιαίτερα στην Θεσσαλονίκη ήταν:


1.    Η επιχειρηματική και τουριστική σχέση της Β. Ελλάδας με τις Βαλκανικές χώρες και κυρίως με την Αλβανία. Ο ελλιπής έλεγχος εισόδου των Βαλκάνιων εργατών, στα τελωνεία και τις πρεσβείες και η παράνομη είσοδος ασθενών για την εκμετάλλευση του ΕΣΥ, κάτι που γίνεται χρόνια, οδήγησε στην διασπορά του ιού.

2.    Η άνευ λόγου προσέλευση φοιτητών απ’ όλη την Ελλάδα στην πόλη της Θεσσαλονίκης και των Σερρών, ενώ ήταν σαφές πως τα ΑΕΙ θα λειτουργούσαν μόνο διαδικτυακά, και ο συνωστισμός των νέων στο κέντρο των πόλεων.

3.    Τα γλέντια, οι γιορτές και οι κοινωνικές εκδηλώσεις, που δημιούργησαν πολλές εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

4.    Η πτώση της θερμοκρασίας και η υγρασία. Ο ιός βρίσκονταν σε ύπνωση κατά τη διάρκεια του θέρους. Και μόλις βρήκε τις κατάλληλες συνθήκες επαναδραστηριοποιήθηκε.


Η κεντρική κυβέρνηση υποτίμησε τον κίνδυνο. «Στην Περιφέρεια ΚΜ συστάθηκε επιτροπή για την αντιμετώπιση του κορονοϊού πριν το καλοκαίρι, η οποία δυστυχώς δεν συνεδρίασε ποτέ» όπως μας κατέθεσε ο κ. Χ. Παπαστεργίου, και επιβεβαίωσε ο κ. Κ. Μερελής.

Η κάλυψη των ΜΕΘ στα νοσοκομεία προ κορονοϊού ήταν μόλις 2%.  Μολονότι ο αριθμός των ΜΕΘ τριπλασιάστηκε, δεν συνέβη το ίδιο με το εξειδικευμένο προσωπικό που στελεχώνει τις ΜΕΘ διότι απλώς δεν υπάρχει. Επιστρατεύτηκαν όλες οι ειδικότητες του ΕΣΥ χωρίς την κατάλληλη εμπειρία και εκπαίδευση. «Είναι εντυπωσιακή η ανταπόκριση των γιατρών του ΕΣΥ» υπογράμμισε ο Δ. Διονυσόπουλος. «Όμως οι εξειδικευμένοι γιατροί και νοσηλευτές εργάζονται διπλάσιες και τριπλάσιες ώρες με κίνδυνο εξουθένωσης ή και ασθένειας απο τον ιό. Ιδιώτες ιατροί κλήθηκαν την τελευταία στιγμή, χωρίς ξεκάθαρη σχέση εργασίας.» Λόγω γραφειοκρατίας παρατηρείται και καθυστέρηση υγειονομικού υλικού, ενώ στις υπηρεσίες προστασίας του πολίτη, οι βεβαιωμένοι ασθενείς αντιμετωπίζουν τεράστιο γραφειοκρατικό πρόβλημα για την απόκτηση βεβαίωσης αναστολής εργασίας ώστε να παραμείνουν σε καραντίνα.


«Οι ιδιωτικές κλινικές από πολύ νωρίς ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις της επιδημίας, προτείνοντας στην κυβέρνηση να διαθέσουν τις απλές κλίνες και τις κλίνες ΜΕΘ για τους ασθενείς non covid ώστε να αποκλειστεί η διασπορά εντός των νοσοκομείων. Η επίθεση που δέχθηκαν οι κλινικές και οι ιδιώτες γιατροί ήταν άδικη και παράλογη» τόνισε ο Τ. Κατσάρκας και συνέχισε « αντί για επίταξη που ζητά η αντιπολίτευση, μήπως πρέπει να δούμε την μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, όπως λειτουργεί το Παπαγεωργίου ή την αγορά υπηρεσιών υγείας απο ιδιωτικες κλινικές όπως γίνεται στις ΗΠΑ και την Μ. Βρετανία;».


Στην κακή ενημέρωση των πολιτών απέδωσε την μη εφαρμογή των μέτρων προστασίας ο Αντρέας Μπάκας: « Οι αντιφατικοί χειρισμοί δημιουργούν αμφισβήτηση και αντίδραση. Οι άνθρωποι χρειάζονται ενημέρωση για την επικινδυνότητα του ιού, την ταχύτητα μετάδοσής του, τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει στην υγεία ακόμα και των θεραπευμένων, οποιασδήποτε ηλικίας, στο καρδιαγγειακό και νευρικό σύστημα». Και συνέχισε « η αναστολή προληπτικών ελέγχων υγείας, επεμβάσεων ή εξετάσεων θα δημιουργήσει παράπλευρες απώλειες και την επιδείνωση της υγείας ασθενών άλλων νοσημάτων εκτός κορονοϊού»

Σε εξέταση ιατρικού προσωπικού που τηρεί τα μέτρα προστασίας, μόνο το 2% των γιατρών βρέθηκε θετικό, ενώ το ποσοστό των θετικών πολιτών ανήλθε στο 32% . Οι πολίτες δεν αντιλαμβάνονται ότι περιστοιχίζονται απο τον ιό, όπως το αντιλαμβάνονται οι γιατροί. Η τηλεϊατρική θα μπορούσε να βοηθήσει στη σωστή ενημέρωση των πολιτών, ασθενών, θετικών κρουσμάτων και ασυμπτωματικών.


Ο βιοπαθολόγος Γ. Χαϊδόπουλος μετέφερε μια πολύ ανησυχητική εικόνα σχετικά με τη διασπορά του ιού σε όλη την Περιφέρεια. Τις δυσκολίες των ιδιωτών γιατρών να προσφέρουν εθελοντική ή έμμισθη εργασία στην καταπολέμηση της πανδημίας, παρουσίασε η Σ. Καϊλάρη. Οι πολίτες παρασύρονται απο την αντιπολίτευση και ζητούν επίταξη των γιατρών, εγκατάλειψη δηλαδή των ασθενών τους για να προσφέρουν υπηρεσίες σε τομείς που δεν διαθέτουν εξειδίκευση!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]