Ιωάννινα:Τα πολλά κρούσματα στο ιδιωτικό γηροκομείο ανέτρεψαν την κατάσταση στα νοσοκομεία της Ηπείρου Δηλώσεις Δημάρχου -Περιφερειάρχη


-Αναζήτηση  κτιριακών εγκαταστάσεων για ασυμπτωματικά περιστατικά 
-τέθηκε ξαφνικά το ζήτημα να μετακινηθούν 50- 60 άτομα.  Αυτό  υπερβαίνει τις αντοχές οποιουδήποτε συστήματος Υγείας. 

-τοποθέτηση προκάτ κατασκευών, αρνητικών πιέσεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» 

-η κατάσταση στην κοινωνία είναι καλύτερη,λιγότερα διάσπαρτα κρούσματα 

- ΠΓΝΙ εξιτήριο για ηλικιωμένους 


 Στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα Ιωάννινα μετά την επιβεβαίωση των πολλαπλών κρουσμάτων κορωνοϊού σε Οίκο Ευγηρίας αναφέρθηκαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Μωϋσής Ελισάφ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, που ακολούθησαν της υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης για την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε αρχικά στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκο και τον Υφυπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο, από την οποία προέκυψε ότι με νομοσχέδιο που προωθείται θα δοθεί η δυνατότητα στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προχωρούν σε προμήθειες για τα νοσοκομεία. «Εμείς- πρόσθεσε- αναλαμβάνουμε με προγραμματική σύμβαση την τοποθέτηση προκάτ κατασκευών, αρνητικών πιέσεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» και είμαστε ανοικτοί σε ο, τιδήποτε ζητηθεί στο μέλλον για να αντιμετωπιστεί η πανδημία από όλα τα νοσοκομεία». 


 Ο Περιφερειάρχης όπως και ο Δήμαρχος σημείωσαν ότι η εκδήλωση των πολλών κρουσμάτων στον Ιδιωτικό Οίκο Ευγηρίας είναι εκείνη που ανέτρεψε την κατάσταση στα νοσοκομεία της Ηπείρου,  προσθέτοντας ότι γίνονται προσπάθειες για αναζήτηση κατάλληλων κτιριακών εγκαταστάσεων που θα μπορούν να φιλοξενούν ασυμπτωματικούς ασθενείς. Όπως είπε ο Περιφερειάρχης ήδη έχει εξεταστεί το κτίριο του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) που δεν έχει λειτουργήσει από την ημέρα κατασκευής του, στο οποίο όμως απαιτούνται συμπληρωματικές παρεμβάσεις για να γίνει λειτουργικό. 

Ειδικά για τον ιδιωτικό Οίκο Ευγηρίας ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι έχουν γίνει δύο καθολικά τεστ από τον ΕΟΔΥ στις 9 Σεπτεμβρίου και στις 16 Οκτωβρίου 2020, χωρίς να εντοπιστεί κανένα θετικό κρούσμα. Η μονάδα έχει ελεγχθεί ως προς την τήρηση των πρωτοκόλλων από το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ όταν ειδοποιήθηκαν οι υπηρεσίες για την εκδήλωση θετικού κρούσματος σε  εργαζόμενη το Σάββατο 24 Οκτωβρίου ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Μετά την ενημέρωση από τον ιατρό εργασίας του  Οίκου Ευγηρίας για τα ύποπτα συμπτώματα που είχαν εμφανιστεί σε φιλοξενούμενους  στις 29 Οκτωβρίου,  ακολούθησε  νέος καθολικός έλεγχος από τον ΕΟΔΥ. 

Ο Περιφερειάρχης στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας οι ιατροί εργασίας, τους οποίους είναι υποχρεωμένοι να έχουν σε μόνιμη βάση τα Γηροκομεία, τα Εργοστάσια και γενικά οι επιχειρήσεις με μεγάλο αριθμό εργαζομένων. «Το βάρος εκτέλεσης των εντολών που δίνονται, πέφτει στους γιατρούς εργασίας», εξήγησε.


Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Μωυσής Ελισάφ, αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν για την τήρηση των μέτρων σε οίκους ευγηρίας και σε κλειστές γενικά δομές,  επισημαίνοντας την  ανάγκη να αξιοποιηθούν όλα τα νοσοκομεία για την νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων τόνισε:

«Φαίνεται ότι η κατάσταση στην κοινωνία είναι καλύτερη. Έχουμε λιγότερα διάσπαρτα κρούσματα.,  και αυτό  επισημάνθηκε και από τον   Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά και αυτό είναι το θετικό της όλης της διαδικασίας. Είχαμε όμως την ατυχία να έχουμε μαζικά κρούσματα σε ένα οίκο ευγηρίας.  Υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες για την τήρηση μέτρων  σε οίκους ευγηρίας, σε ιδρύματα, προσφυγικούς καταυλισμούς, όπου υπάρχουν ευάλωτες ομάδες.   Επομένως θα κριθεί το πώς και το γιατί. 

Υπενθυμίζω ότι είχαμε και 20 κρούσματα και στο Γηροκομείο Ιωαννίνων, στο οποίο γινόταν έλεγχοι σε προσωπικό και  ηλικιωμένους 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Παρ΄ όλα αυτά εάν ο ιός τρυπώσει σε ένα τέτοιο ίδρυμα, τότε είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να ελεγχθεί»

Αναφερόμενος ειδικότερα στα μαζικά κρούσματα του Ιδ. Οίκου Ευγηρία, μεταξύ άλλων σημείωσε:

 Τώρα τέθηκε ξαφνικά το ζήτημα να μετακινηθούν 50- 60 άτομα.  Αυτό  υπερβαίνει τις αντοχές οποιουδήποτε συστήματος Υγείας. Η πόλη  έχει εξαντλήσει  τις δυνατότητες με το προσωπικό που διαθέτει. Όταν υπάρχουν 50 άτομα-  τα περισσότερα είναι ασυμπτωματικά-  χρειάζεται να συμμετάσχουν όλα τα νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ και  να τεθούν σε επιφυλακή. Αυτό πρέπει να γίνεται προοδευτικά, γιατί δεν είναι εύκολο, χρειάζεται και το προσωπικό να αποκτήσει μια εξοικείωση. Σήμερα όλη η ανθρωπότητα είμαστε ένα πράγμα. Ο ένας πρέπει να βοηθήσει τον άλλο. Επομένως όπου υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες θα πρέπει να μεταφερθούν ασθενείς.

Τέλος όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου ο Δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης και στο ζήτημα που έχει προκύψει με το χρόνο επιστροφής στο Γηροκομείο ηλικιωμένων που παραμένουν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο χωρίς να είναι πλέον θετικοί στον κορωνοϊό. «Εάν επιστρέψει κάποιος χωρίς να πληρούνται τα κριτήρια, είναι προβληματικό. Οι οδηγίες είναι αυστηρές», τόνισε για να προσθέσει ότι τελικά  μετά από έγγραφό του στον ΕΟΔΥ, υπογράφηκε απόφαση από τον κ. Σ. Τσιόδρα, ώστε όσοι συμπληρώνουν είκοσι ημέρες παραμονής στο Νοσοκομείο και είναι ασυμπτωματικοί θα μπορούν να γυρίσουν στο Γηροκομείο. «Γεγονός που θα αποφορτίσει το Νοσοκομείο», υπογράμμισε ο Δήμαρχος. 

 φωτό αρχείου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]