Συνάντηση Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων με σωματεία του χώρου της υγείας

Κανένας εφησυχασμός – κανένας αμέτοχος – όλοι στην πάλη για την  υγεία του λαού 

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων πραγματοποίησε συνάντηση με μέλη των σωματείων της υγείας της περιοχής μετά από πρόσκληση που απηύθυνε στα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων. Συμμετείχαν μέλη από τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων του Π.Γ.Ν.Ι., του Συλλόγου Εργαζομένων ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ, της ΕΙΝΗ, του Συλλόγου εργαζομένων στις δομές ΠΡΟΝΟΙΑΣ, του Σωματείου Ιδιωτικής Υγείας-Πρόνοιας, του Σωματείου Φαρμακοϋπαλλήλων και του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής.

Η συνάντηση έγινε για να συζητηθεί και να οργανωθεί η πάλη για την  εκρηκτική κατάσταση των νοσοκομείων της περιοχής που έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μιας νόσου με τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και υποδομές, για την κατάσταση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, στα προνοιακά ιδρύματα, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία.

Το lockdown που επέβαλλε η κυβέρνηση μπροστά στην κατάρρευση του δημοσίου συστήματος υγείας, με τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες στο χείλος του γκρεμού και τις μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, γκρεμίζει τη μαγική εικόνα για το «θωρακισμένο» και πανέτοιμο σύστημα που διαφήμιζε η κυβέρνηση όλους αυτούς τους μήνες. Ενώ μήνες τώρα απορρίπτει τα αιτήματα των υγειονομικών και των εργαζομένων για ουσιαστικά μέτρα στα νοσοκομεία, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία κλπ. 

Η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα πορεύθηκε αποκλειστικά με την επίκληση στην ατομική ευθύνη, τώρα με το lockdown προσπαθεί να φορτώσει την ευθύνη για το αδιέξοδο στο λαό.

Στη συνάντηση αναδείχθηκε η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, στα γηροκομεία, στους χώρους δουλειάς. Η μετατροπή των νοσοκομείων σε νοσοκομεία μιας νόσου, οι μεταφορές γιατρών και νοσηλευτών από άλλες κλινικές, άλλων ειδικοτήτων και ανεκπαίδευτων, είναι εγκληματική για την υγεία του λαού. Αναστέλλονται   χειρουργεία και εξετάσεις , κλείνουν κλινικές, λες και ο λαός νοσεί μόνο από covid. Αναδείχθηκαν οι διαχρονικές ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές, υποδομές – εργαστήρια με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που αντιμετωπίζουν την υγεία ως εμπόρευμα.  Καταγγέλθηκε η προσπάθεια των εργολάβων και των ιδιωτικών – κορακιών της υγείας να βάλουν χέρι ξανά σε ζεστό χρήμα και στην τσέπη του λαού.

Η ανυπαρξία εξειδικευμένων  γιατρών που επικαλείται η κυβέρνηση είναι προκλητική, είναι γνωστό ότι  εκατοντάδες εξειδικευμένοι γιατροί έκαναν αιτήσεις το προηγούμενο διάστημα. Ακόμα και τώρα η κυβέρνηση αρνείται να κάνει μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. 

Αναδείχθηκε η ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων στα νοσοκομεία και στα ιδρύματα πρόνοιας, με τις ελλείψεις σε προσωπικό, εκπαίδευση, αλλά και οι ανύπαρκτες υποδομές για να λειτουργήσουν  τμήματα τους για ασθενείς covid. 


Η μετατροπή των μεγάλων εργοστασίων σε εστίες υπερμετάδοσης, κατέδειξε τα ανύπαρκτα μέτρα στους χώρους δουλειάς αλλά και τις ευθύνες κυβέρνησης, Περιφερειάρχη, ΣΕΠΕ, ΕΟΔΥ που με τα υγειονομικά πρωτόκολλα - κουρελόχαρτα θυσιάζουν την υγεία των εργατών για την απρόσκοπτη κερδοφορία των επιχειρήσεων. Έχουν επιλέξει να βάζουν τις λεγόμενες αντοχές της οικονομίας πάνω από την υγεία του λαού. Τα πρωτόκολλα τους δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι απαιτήσεις του κεφαλαίου σε μια σειρά κλάδους, όπως ο τουρισμός.

Η κυβέρνηση αντιμετώπισε την πανδημία ως μια χρυσή ευκαιρία για να εφαρμόσει νέα αντιδραστικά μέτρα και για να περάσει τις ανατροπές του αιώνα με στόχο να πληρώσουν την κρίση πάλι οι εργαζόμενοι, 10ωρη εργασία, απλήρωτες υπερωρίες, κατάσχεση λαϊκής περιουσίας, απαγόρευση διαδηλώσεων, χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος και ένα σωρό αντεργατικά τερατουργήματα.

Η εκρηκτική κατάσταση και η πραγματικότητα επιβάλλει την κινητοποίηση όλων για την προστασία της υγείας του λαού, κανείς δεν μπορεί να μένει αμέτοχος, η στάση του νέου και παλιού κυβερνητικού συνδικαλισμού υπονομεύει την κινητοποίηση της πάλης του λαού. Η υγεία είναι  υπόθεση όλων.

Τα αιτήματα που απ’ το Μάρτη οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι προτάσσουμε είναι άμεσα για την προστασία της υγείας μας, απαιτούμε:

Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες ΜΕΘ και μαζικά δωρεάν τεστ.  Δημόσιος έλεγχος σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας. 

Επίταξη των τεστ και νέοι μοριακοί αναλυτές στα Γιάννενα για να μη καθυστερεί η διάγνωση.

Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών.

Να μη γίνει το δημόσιο σύστημα Υγείας, σύστημα μιας νόσου. Να ανακληθεί η απόφαση για μείωση των τακτικών χειρουργείων κατά 80%. Τα χειρουργεία είναι θεραπεία, δε χωράνε αναβολές. 

Άμεση ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, να αντικατασταθούν οι γιατροί που μετακινήθηκαν από τα ΤΟΜΥ Ιωαννίνων, απ’το Κέντρο Υγείας Κόνιτσας και τα υπόλοιπα Περιφερειακά Ιατρεία για να μη μείνει ο κόσμος ακάλυπτος.

Μέτρα προστασίας της υγείας των υγειονομικών για να μη χαθούν έστω αυτοί που είναι στη μάχη. 

Ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία, με 15 παιδιά ανά τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών, εξασφάλιση του εξοπλισμού που απαιτείται για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Αποσυμφόρηση των Μέσων Μεταφοράς.

Κανένας εργαζόμενος, άνεργος, επαγγελματίας δεν πρέπει να μείνει χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα.

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων συμμετέχει και καλεί στην κινητοποίηση (στάση εργασίας) της ΠΟΕΔΗΝ την Πέμπτη 12 Νοέμβρη  9 πμ στο ΠΓΝΙ. 

Προετοιμάζουμε – οργανώνουμε την πανεργατική απεργία απέναντι στο νέο αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]