Στο τραπέζι η επανεκκίνηση της οικονομίας: Τι θα ισχύσει με εστίαση και λιανεμπόριο


 Η πρόθεση της κυβέρνησης, αν και αισιόδοξη βάση των επιδημιολογικών δεδομένων, είναι να επανεκκινήσει σταδιακά την οικονομία, ανοίγοντας για αρχή τα μικρά καταστήματα και την εστίαση από την 1η Δεκεμβρίου, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

Ο κ. Παπαθανάσης εξήγησε ότι η κατάσταση φαίνεται να σταθεροποιείται και αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει σοβαρή μείωση της διασποράς του ιού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εξετάζονται και εναλλακτικά σενάρια.


Δεν μπορεί να ανοίξει η αγορά χωρις μέτρα


Παράλληλα εξήγησε ότι η κατάσταση φαίνεται ότι σταθεροποιείται και θα υπάρξει μια σοβαρή μείωση της διασποράς, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν και εναλλακτικά σχέδια. Κανείς δεν είπε ότι θα ανοίξουμε την αγορά χωρίς αυστηρά μέτρα ή πριν την 1η Δεκεμβρίου, εμείς ακούμε την επιστημονική γνώση, μας είπαν 3 εβδομάδες, 3 εβδομάδες εφαρμόζουμε, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.



Η επανεκκίνηση της αγοράς θα γίνει με το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων


Ο κ. Παπαθανάσης εξήγησε ότι το σχέδιο θα βασίζεται στην εμπειρία της άνοιξης, οπότε η επανεκκίνηση έγινε με το άνοιγμα αρχικά των μικρών καταστημάτων, μια εβδομάδα μετά το λιανικό εμπόριο, σε δύο εβδομάδες ξεκίνησε η εστίαση και στις τρεις εβδομάδες, άνοιξαν οι εσωτερικοί χώροι.

Τόνισε ότι στην παρούσα φάση μπορεί να υπάρξει σύμπτυξη της επανεκκίνησης με αυστηρά μέτρα και διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να ξεχυθεί ο κόσμος στους δρόμους. 


Ανοιχτά καταστήματα και SMS


Στην ερώτηση εάν θα έχουμε ανοιχτά καταστήματα και υποχρέωση αποστολής SMS για την μετακίνηση των πολιτών, είπε ότι αυτό θα απαντηθεί την τελευταία εβδομάδα. Τόνισε ότι αυστηρότερα μέτρα μπορεί να εφαρμοστούν σχετικά με την πυκνότητα των ατόμων που μπορούν να βρίσκονται μέσα στα καταστήματα, στην εστίαση ή στα εμπορικά κέντρα.


Μόνο με θαύμα δε θα δοθεί παράταση του lockdown


Την ίδια στιγμή Ελάχιστες έως καθόλου πιθανότητες να μη περάσουμε σε παράταση του lockdown , έδωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.


Τόνισε, επίσης, πως τα μηνύματα από τα κρούσματα δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, θεωρώντας σχεδόν δεδομένο πως θα πάμε για παράταση του lockdown.



«Εαν δεν έχουμε ελπιδοφόρα μηνύματα την επόμενη εβδομάδα, δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων μέτρων.


Θα ακουστώ δυσάρεστος, αλλά δεν είμαι υπερβολικός όταν λέω ότι πρέπει να περιοριστούμε στο στενό οικογενειακό περιβάλλον και μόνο. Εξοδος από το σπίτι μόνο για πολύ απαραίτητους λόγους. Δεν κοιτάζω για χαλάρωση τα Χριστούγεννα με όσα συμβαίνουν στην Θεσσαλονίκη. Η εικόνα δεν μας αφήνει περιθώρια να κάνουμε Χριστούγεννα όπως θα θέλαμε. Μόνο ένα θαύμα θα βάλει τέλος στο lockdown στο τέλος Νοεμβρίου», είπε χαρακτηριστικά.


Εξαδάκτυλος: Χρειαζόμαστε γιατρούς στην Θεσσαλονίκη - Ξεκινούν μαθήματα εκπαίδευσης


Ο κ. Εξαδάκτυλος, μιλώντας ακόμη για την κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ανέφερε πως υπάρχει τεράστια ανάγκη για χέρια και μάλιστα καλούν γιατρούς από κάθε ειδικότητα να κάνουν μαθήματα ταχύρρυθμης εκπαίδευσης, ώστε να βοηθήσουν τα νοσοκομεία.


«Δεν υπάρχει πολυτέλεια να ψάχνουμε για ειδικευμένους γιατρούς στη Θεσσαλονίκη. Χρειάζονται όλοι. Οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής εξαντλούνται και χρειαζόμαστε ενίσχυση γρήγορα. Η πόλη ζει μια κατάσταση που δεν θέλαμε ποτέ να ζήσουμε. Όλοι πρέπει να παρακολουθήσουμε την εκπαίδευση για να βοηθήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.


Τρεις νεκροί ανά ώρα


Εφιαλτικά είναι τα αποτελέσματα των πρώτων ημερών του Νοεμβρίου για την πορεία του θανατηφόρου ιού στην Ελλάδα. Μόλις χθες Κυριακή έχασαν τη ζωή τους 71 άτομα σε 24 ώρες από τον κοροναϊό.


Τρεις νεκροί ανά μία ώρα ήταν ο τραγικός απολογισμός της Ελλάδας την ίδια στιγμή που ο πολιτικός κόσμος ασχολείται με το αν θα απαγορευθεί ή όχι η πορεία του Πολυτεχνείου.


Ο αριθμός άνευ προηγουμένου είναι η μεγαλύτερη αύξηση που έχει σημειωθεί, αν αναλογιστεί κανείς ότι το προηγούμενο θλιβερό ημερήσιο ρεκόρ ήταν 50 θάνατοι, ενώ ο μέσος όρος την προηγούμενη εβδομάδα ανέρχονταν σε 39 θανάτους ανά ημέρα. Οι θάνατοι στην χώρα μας έχουν ξεπεράσει πλέον το όριο των 1.100 (1.106 για την ακρίβεια), την ώρα που στις ΜΕΘ οι γιατροί δίνουν μία τιτάνια μάχη καθώς οι κλίνες καθημερινά λιγοστεύουν.


Αρνητικά ρεκόρ στα μισά του Νοεμβρίου


Ο Νοέμβριος, αν και βρισκόμαστε στα μισά της «διαδρομής» του, έχει αποδειχθεί ως ο φονικότερος μήνας της πανδημίας στη χώρα. Σε δύο εβδομάδες έχουν καταγραφεί 480 θάνατοι, ενώ από τον Μάρτιο ως τις 31 Οκτωβρίου είχαν καταγραφεί 626. Παράλληλα, στο πρώτο 15νθημερο του Νοεμβρίου, καταγράφηκαν επίσης 34.954 κρούσματα, ενώ από το πρώτο κρούσμα στις 26 Φεβρουαρίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, είχαν καταγραφεί συνολικά 39.251 κρούσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]