Μαγιορκίνης:Δραματική η αύξηση της μετάδοσης της νόσου Έκκληση για χρήση μάσκας παντού


" Η δυναμική του δεύτερου κύματος της Covid–19 ενισχύεται μέρα με τη μέρα σε παγκόσμια κλίμακα και για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας καταγράφηκαν περισσότερες από 550.000 διαγνώσεις σε μία μέρα.


Ομοίως ο αριθμός των ανθρώπων που καταλήγουν με SARS Cov–2 έχει ανοδική πορεία, ξεπερνώντας τους 7.500 ανά ημέρα, αριθμός που δεν έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο στο πλαίσιο του πρώτου κύματος.


Στην Ευρώπη η επιδημία έχει ξεπεράσει τις 10 εκατομμύρια διαγνώσεις από την αρχή της πανδημίας, ενώ ο αριθμός των ατόμων που διαγιγνώσκονται κάθε ημέρα αγγίζει μέχρι και τις 280.000.


Η μία χώρα μετά την άλλη έχουν ήδη περάσει σε φάση εκθετικής αύξησης με τις διαγνώσεις να ξεπερνούν τις 20.000 ανά ημέρα. Ενδεικτικά, αναφέρω τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και Βέλγιο.


Η Γαλλία και η Γερμανία από την προηγούμενη εβδομάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο εντός της τρέχουσας εβδομάδας προχώρησαν σε lockdown για να περιορίσουν δραστικά την ταχύτητα μετάδοσης του ιού και να μειώσουν την επίδρασή του στο δημόσιο Σύστημα Υγείας. Σε παρόμοιες δράσεις κινούνται και πολλές άλλες χώρες, καθώς βλέπουν ότι η δυναμική του δεύτερου κύματος δεν ανακόπτεται με τα ήδη υπάρχοντα μέτρα.


Στην Ελλάδα, η επιδημία από την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε σημεία εκθετικής αύξησης ξεπερνώντας πλέον τις 2.000 διαγνώσεις ανά ημέρα με μεγαλύτερη επιβάρυνση προς τα βόρεια της χώρας.


Η Αττική παρουσίασε επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης με αύξηση περίπου 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, αρκετά μεγαλύτερη και εκρηκτική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου βλέπουμε στη Θεσσαλονίκη, η οποία ανά μονάδα πληθυσμού παρουσίασε έως και 4 φορές περισσότερες διαγνώσεις σε σύγκριση με την Αττική.

Όσον αφορά τα ηλικιακά χαρακτηριστικά, οι νέοι 19 – 39 έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση ξεπερνώντας τις 350 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 40 – 65 που έφτασε πάνω από τις 250 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού.


Οι ηλικίες 1 – 18 διατήρησαν αρκετά χαμηλότερα επίπεδα και παραμένουν σε περίπου 50 με 70 ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού.


Ωστόσο, ανησυχητική είναι η αύξηση των διαγνώσεων στις ηλικίες των 65 + οι οποίες έφτασαν τις 100 ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού.


Έτσι, λοιπόν, ιδιαίτερη σημασία έχει κατ’ αρχάς η αύξηση του αριθμού των διαγνώσεων στην ηλικιακή ομάδα των 65+ καθότι αποτελεί και τον κύριο πυρήνα των ευπαθών ομάδων που επιβαρύνει το σύστημα υγείας.


Επίσης, μεγάλη βαρύτητα έχει η μεγάλη αύξηση που βλέπουμε και στην ενδιάμεση ηλικιακή ομάδα των 40 έως 65 διότι αποτελεί τη δεύτερη σημαντική ομάδα που επιβαρύνει το Σύστημα Υγείας.


Ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος των συμπολιτών μας που καταλήγουν έχει ανέρθει σε περίπου 10 την ημέρα. Ο αριθμός των συμπολιτών μας που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής ξεπέρασε τους 150 με σαφείς αυξητικές τάσεις για πρώτη φορά με την πίεση να είναι μεγαλύτερη προς το βόρειο μέρος της χώρας.


Συμπερασματικά, με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δραστηριοτήτων μας δεν έχουν αλλάξει σημαντικά τον τελευταίο ενάμισι μήνα, η δραματική αύξηση της μετάδοσης της νόσου συμπίπτει χαρακτηριστικά με τη μετάβαση σημαντικού μέρους των δραστηριοτήτων περιστασιακής κοινωνικής συνεύρεσης στις οποίες δεν χρησιμοποιείται μάσκα, όπως π.χ. η κατανάλωση φαγητού ή και ποτού από τον ανοιχτό στον κλειστό χώρο.


Αυτή η μετάβαση αποτελεί χαρακτηριστικό του Οκτωβρίου στη χώρα μας και συμβαίνει κατ’ αρχάς τη νύχτα όταν η πτώση της θερμοκρασίας είναι πλέον αισθητά χαμηλότερη των 20 βαθμών Κελσίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι η πιθανότητα μετάδοσης από έναν φορέα που δεν χρησιμοποιεί μάσκα σε κλειστό χώρο είναι έως και 10 φορές μεγαλύτερη από ότι σε ανοιχτό χώρο. Οπότε και η όποια χαλαρότητα στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων έχει σαφέστατα μεγαλύτερη επιδημιολογική επιβάρυνση σε κλειστούς χώρους όταν δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί η μάσκα.


Απευθύνουμε λοιπόν ξανά έκκληση για χρήση μάσκας παντού και με ιδιαίτερη έμφαση στους κλειστούς χώρους. Αν δεν μπορείτε να φορέσετε μάσκα σε κλειστούς χώρους με συγχρωτισμό διότι θα καταναλώσετε φαγητό ή και ποτό τότε επιβάλλεται να υπάρχει άφθονος και επαρκής αερισμός και να τηρείτε τις αποστάσεις.


Η έξαρση της επιδημίας σε μόλις δυο εβδομάδες δείχνει πόσο επικίνδυνη είναι η χαλάρωση και ότι μόνο με διαρκή επαγρύπνηση θα μπορέσουμε να κρατήσουμε το Σύστημα Υγείας σταθερό.


Η επιδημία μας υπενθυμίζει ότι είμαστε στο «εμείς». Είμαστε τμήματα μιας αλυσίδας και η αλυσίδα είναι τόσο δυνατή όσο ο πιο αδύναμος κρίκος της.


Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή, πρέπει να αποφύγουμε το συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους, να συναντιόμαστε μόνο με μια μικρή κοινωνική ομάδα, την κοινωνική μας «φούσκα», και να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους φορώντας μάσκα και κρατώντας αποστάσεις."ανέφερε   στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της νόσου covid-19 στη χώρα μας ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης .



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]