ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Λευκάδα: Η εγκαταλελειμμένη Αμερικανική βάση "υπερκοριός" της εποχής του "Ψυχρού Πολέμου"[βίντεο]

 




Δεκαετίες 1960 - 1980


Τότε ο πλανήτης είναι χωρισμένος στα δύο. φιλοαμερικανοί εναντίον φιλορώσων. Είναι η γνωστή ως περίοδος του ψυχρού πολέμου. 


Στην Ελλάδα η πλάστιγγα γέρνει υπέρ των Ρώσων και οποιαδήποτε βάση Αμερικανική θεωρείται βάση του θανάτου σε αντίθεση με αυτές των Ρώσων που θεωρούνται βάσεις της ειρήνης.


Στη Λευκάδα στο οροπέδιο του Αγίου Δονάτου, στη θέση Αμμόκαμπος, κοντά στα παλιά ορυχεία άμμου. Άρχισε να χτίζεται το 1962 και λειτούργησε το 1965 μια νέα αμερικανική βάση κατασκοπείας με υπερσύγχρονα για εκείνη την εποχή ραντάρ που χρησίμευαν σαν τους σημερινούς υπερκοριούς. Η περιοχή επιλέχτηκε γιατί είναι το σημείο που διασταυρώνονται οι δυνατοί άνεμοι ερχόμενοι από όλα τα σημεία του ορίζοντα και φυσώντας από διαφορετικές θάλασσες.


Αυτό που είναι αξιοσημείωτο από την επίσκεψη μας είναι ότι παρόλο που η βάση έχει εγκαταλειφθεί εδώ και 40 χρόνια δεν εντοπίσαμε στη βάση των ραντάρ ούτε μια σκουριασμένη βίδα καθώς είναι κατασκευασμένα από καθαρό ατσάλι. 


Η βάση διέθετε 4 γιγάντιες κεραίες αναμετάδοσης ραδιοκυμάτων καθώς επίσης και τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό και δικό της σταθμό ηλεκτροδότησης με 4 τεράστιες γεννήτριες. Τα κτήρια της βάσης όπως και τα κτήρια του καταυλισμού ήταν εντυπωσιακά προσεγμένα στο εσωτερικό τους. Το συγκρότημα διέθετε εκτός από τους κοιτώνες, πλήρως εξοπλισμένα μαγειρεία, χώρους εστίασης και χώρους ψυχαγωγίας ενώ διέθετε μέχρι και γυμναστήριο!


Τα ηλεκτρονικά αυτά "αυτιά" ήταν στραμμένα κυρίως προς ανατολάς και πιο συγκεκριμένα βόρειοανατολικά στης χώρες του τότε ανατολικού μπλοκ ( βλέπε Αλβανία, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία και την τότε ενωμένη Τσεχοσλοβακία).


Η βάση εγκαταλείφθηκε με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την πτώση του Ανατολικού μπλοκ. 


Πηγή πληροφοριών: 

https://aromalefkadas.gr/

ευχαριστούμε τους Up Stories για τη διάθεση του βίντεο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]