KKE:Lock down στα Γιάννενα: Μονόδρομος ή επιλογή;


Η συντριπτική πλειοψηφία δεν εξεπλάγη ούτε από την επιλογή του lock down, ούτε από τη μέρα έναρξης. Άλλωστε, ούτε ο Χαρδαλιάς, ούτε οι τοπικές αρχές έκρυψαν ότι θα πάλευαν ώστε η «περίοδος χάριτος» να παραταθεί μέχρι 28η Οκτώβριου, για να μην πληγούν οι μεγαλοξενοδόχοι, που έχουν πληρότητα.

Παρά τις αξιόλογες προσπάθειες των τοπικών αρχών με τις δημόσιες δηλώσεις τους να τροφοδοτούν την κουβέντα γύρω από το lock down, φαίνεται πια πως η αντιεπιστημονικότητα των λόγων τους και η επικίνδυνη αντιφατικότητα των πράξεων τους πιο πολύ φοβίζει το γιαννιώτικο λαό, παρά καθησυχάζει. Άλλωστε, είναι χαρακτηριστικά τα ερωτήματα που συζητιούνται καθημερινά στο Νομό, χωρίς βέβαια να περιμένουν απάντηση. Μερικά από αυτά είναι τα εξής: «Αν οι μαθητικές καταλήψεις διασπείραν τον ιό, τότε ποιοι κάνανε κατάληψη στο Γηροκομείο;», «Γιατί δε γίνονται μαζικά τεστ σε μεγάλους χώρους δουλειάς με ευθύνη κράτους- ΕΟΔΥ;», «Γιατί δε γίνονται τεστ στα παιδιά μας στους παιδικούς σταθμούς και στα σχολεία»,  «Πώς ο ιός απαιτεί μάσκα για δύο όρθιους σε μπαρ, αλλά όχι σε τέσσερις που κάθονται γύρω από ένα τραπέζι;», «Αφού ο ιός είναι πιο επικίνδυνος 12:30-5:30 το βράδυ, γιατί οι μεγάλες βιομηχανίες λειτουργούν 24ώρες;», «Πόσα πάρτυ νεολαίας έγιναν το τελευταίο δεκαήμερο σε Πίνδο- Νιτσιάκο;» και άλλα τέτοια που αποδεικνύουν ότι ο γιαννιώτικος λαός δεν τρώει κουτόχορτο.

Η κυβέρνηση, οι τοπικές αρχές αντί να κάνουν τους ντεντέκτιβ για να βρουν τον «ασθενή μηδέν» σε κάθε νομό και κάθε δήμο, τη μία κατηγορώντας τη νεολαία, την άλλη κατηγορώντας τους αλλοδαπούς εργάτες και πάντα στοχεύοντας στην «ατομική ευθύνη», να πάρουν την ευθύνη που τους αναλογεί σε καιρό πανδημίας και να απαντήσουν σε ένα βασικό ερώτημα: Τί τους εμποδίζει επιτέλους να κάνουν εδώ και τώρα γενναίες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού για όλο το δημόσιο σύστημα Υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΠΦΥ, κοκ);

Ο φόβος που νιώθουμε, καλλιεργείται ακριβώς γιατί ΞΕΡΟΥΜΕ ότι τα Νοσοκομεία δεν είναι πανέτοιμα, όπως λέγανε, για να υποδεχτούν όγκο ασθενών covid-19, πλέον δεν είναι έτοιμα να υποδεχτούν κανένα ασθενή, αναβάλλονται προγραμματισμένα χειρουργεία που απαιτούν φροντίδα ΜΕΘ, υγειονομικοί που έρχονται σε επαφή με κρούσματα δεν έχουν τη δυνατότητα να βγουν σε καραντίνα. Η καθημερινή ανασφάλεια που αισθανόμαστε για εμάς και τις οικογένειες μας υπάρχει γιατί ΞΕΡΟΥΜΕ ότι τα Κέντρα Υγείας, τα ΤΟΜΥ, οι δημόσιες δομές Υγείας σε χωριά και γειτονιές δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ούτε τεστ για όσους έχουν συμπτώματα.

Η ανασφάλεια που νιώθουμε για το μέλλον μας είναι γιατί οι εργάτες ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ τι θα γίνει με τις δουλειές μας, με το εισόδημα μας το επόμενο διάστημα. Γιατί οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ τι θα γίνει με τα χρέη μας, με τα ενοίκια μας, με τις ασφαλιστικές μας εισφορές και με τους κάθε είδους φόρους που έχουμε φορτωθεί, αφού η συνολική πολιτική που ακολουθείται απέναντι μας, η εξέλιξη της καπιταλιστικής κρίσης είναι αυτή που μας βγάζει knock out. Γιατί οι μικρομεσαίοι παραγωγοί (πτηνοτρόφοι, κτηνοτρόφοι, αγρότες) ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ πώς θα εξασφαλιστεί το εισόδημα μας, πως θα καλυφθεί το κόστος παραγωγής σε καιρό πανδημίας.

Το lock down δεν είναι μονόδρομος, είναι επιλογή της αστικής τάξης της χώρας, για να μη «χρεωθεί» με τις προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, για να μη «χρεωθεί» τους ελέγχους σε χώρους συνωστισμού, χώρους δουλειάς, σχολεία, ΜΜΜ, για να μη «χρεωθούν» οι καπιταλιστές τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζόμενων τους.

Απορρίπτουμε τις ευθύνες που μας ρίχνουν με ευκολία κυβέρνηση, Περιφερειάρχης Ηπείρου και Δήμαρχος Ιωαννιτών.   

Ο μεγάλος συνωστισμός νεολαίας συμβαίνει μέσα στα ίδια τα σχολεία, τα παιδιά αυτά, οι εκπαιδευτικοί, οι καθαρίστριες έχουν οικογένειες, έχουν ένα σπίτι που βρίσκονται με άλλους εργαζόμενους, με ευπαθείς συγγενείς τους και για όλους αυτούς δεν υπάρχει κανένα μέτρο φροντίδας, πρόληψης, διάγνωσης. Οι μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις ήταν η μόνη κίνηση προστασίας των μαθητών και των οικογενειών τους.

Θυμόμαστε ότι πριν λίγες μέρες οι τοπικές αρχές διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχουν κρούσματα στις μεγάλες βιομηχανίες κι όταν μετά από παρεμβάσεις ταξικών σωματείων αναγκάστηκαν να ελέγξουν, βρήκαν τους αλλοδαπούς εργάτες σαν τα εξιλαστήρια θύματα της «κρισιμότητας», της «υπερμετάδοσης». Η Περιφέρεια να αναλάβει την ευθύνη ελέγχου για τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των αλλοδαπών εργατών αντί να τους κατηγορεί, να αναλάβει την ευθύνη ελέγχου για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως εθνικότητας, που τους εκμεταλλεύονται δουλέμποροι και εργολάβοι, με χαμηλά μεροκάματα, χωρίς ασφάλιση και δικαίωμα πρόσβασης σε δομές υγείας.

Οι απέλπιδες προσπάθειες να αποτάξουν την ευθύνη από πάνω τους και από τους μεγαλοεργοδότες, είναι αυτή που δημιουργεί κατά φαντασίαν ενόχους σε διάφορες μερίδες ανθρώπων, ενώ ο μόνος ένοχος είναι η ίδια πολιτική που ακολουθούν, που μόνο στόχο έχει την εξασφάλιση των κερδών, ρισκάροντας τη ζωή και την υγεία μας καθημερινά.

Οι «ήρωες» του πρώτου κύματος πανδημίας να μη γίνουν «οσιομάρτυρες» του δεύτερου κύματος. Απαιτούμε θαρρετά να εξοπλιστούν ΤΩΡΑ τα νοσοκομεία, το δημόσιο σύστημα Υγείας με μόνιμο υγειονομικό προσωπικό, να  μην κλείνουν άλλες κλινικές σε βάρος του covid, να επιταχθούν όλες ο  ιδιωτικός τομέας υγείας για να καλυφθούν οι ανάγκες σε όλο το φάσμα των ασθενειών του λαού.

Απαιτούμε:

•         Τακτική απολύμανση στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα ΜΜΜ, τακτικοί έλεγχοι για την τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων.

•         Μαζικά περιοδικά τεστ για όλους τους εργαζόμενους, χωρίς κανένα διαχωρισμό σε μόνιμους και εργολαβικούς, έλληνες και μετανάστες. Μαζικά τεστ σε μαθητές και στις οικογένειες τους με ευθύνη του κράτους.

•         Πλήρης εξασφάλιση του εισοδήματος των εργατών που μένουν σπίτι καραντίνα, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Επιπλέον ενίσχυση και κάλυψη υγειονομικών εξόδων για όσους νοσηλεύονται, για τις οικογένειες τους.

•         Να δοθούν άδειες ειδικού σκοπού σε ευπαθείς και συγγενείς ευπαθών ομάδων, σε γονείς παιδιών που δεν πάνε σχολείο.

•         Με κρατική ευθύνη να δοθούν αποζημιώσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες που αγωνίζονται για την επιβίωση τους. Τώρα θέσπιση του αφορολόγητου, καμία σκέψη για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία.

•         Καμία σκέψη για να μετακυληστεί το οποιοδήποτε κόστος της κάθε επιχείρησης σε μικρομεσαίους παραγωγούς (πτηνοτρόφους- κτηνοτρόφους). Άμεση εξασφάλιση του εισοδήματος αυτών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]