ΝΕΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΗΠΕΙΡΟΣ"

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ WOLT ΚΑΙ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Ο Σπύρος Ριζόπουλος στο Forum #EURegionsWeek για τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης

 Στη 18η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων (European Week of Regions and Cities), που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG Regio) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών με συμμετοχή παραγόντων της αυτοδιοίκησης από όλη την Ευρώπη έλαβε μέλος ο Σπύρος Ριζόπουλος, επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου.


Σε χρήσιμα συμπεράσματα κατέληξε και αυτή η δεύτερη συνεδρίαση της Τρίτης 13/10 αναφορικά με τις εξελίξεις του μεταναστευτικού σε σχέση με τις πολιτικές που πρέπει να υιοθετεί η αυτοδιοίκηση σε κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Είναι σαφές ότι η ξενοφοβία αποτελεί το βασικότερο χαρακτηριστικό που αποδεικνύει ότι η Ε.Ε γενικώς δεν έχει την κουλτούρα αφομοίωσης. Εξαιρούνται μεγάλες χώρες, άκρως βιομηχανικές, όπως η Γερμανία εκεί που ουσιαστικά η μετανάστευση έχει μεταλλαχθεί σε τρόπο ανταπόκρισης στις ανάγκες της ίδιας της χώρας.


Η ξενοφοβία σε χώρες που δεν έχουν παράδοση ενσωμάτωσης -όπως για παράδειγμα η Ελλάδα- έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό: δεν έχει γίνει κατανοητό από τους τοπικούς άρχοντες το γεγονός ότι θα πρέπει να είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για την διαδικασία ενσωμάτωσης, γιατί ακόμα λειτουργούν με την ψευδαίσθηση ότι αυτό με κάποιο μαγικό τρόπο θα σταματήσει ή θα το διαχειριστεί το κράτος χωρίς δική τους εμπλοκή.


Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν πάρα πολλά χαρακτηριστικά τα οποία τα βιώσαμε και στην Ήπειρο όπως για παράδειγμα να διαφωνίες για την τοποθέτηση των δομών ή δυστοκία συνεννόησης μεταξύ δήμων και Περιφέρειας.


Το συγκεκριμένο συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι τοπικοί άρχοντες ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα και ειδικότερα σε περιοχές άκρως εσωστρεφείς όπως η Ήπειρος έχουν αντιληφθεί τις δομές ως μια θεσμική διαδικασία «παρκαρίσματος» των μεταναστών και των προσφύγων και όχι ως στάδιο για την περαιτέρω ενσωμάτωσή τους με οργανωμένα χρονοδιαγράμματα και υποστήριξη.


Συνεπώς εξελίσσεται ένα ιδιότυπο πινγκ πονγκ μεταξύ κεντρικών κυβερνήσεων και τοπικών αρχόντων που κατ’ επέκταση δημιουργεί το αδιέξοδο στο Μεταναστευτικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]