ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Παράσταση διαμαρτυρίας Σχολικών Καθαριστριών στο Δήμο Ιωαννιτών για τα οξυμένα προβλήματα καθαριότητας στα σχολεία



Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμο Ιωαννιτών πραγματοποίησαν την Τρίτη 27 Οκτωβρίου σχολικές καθαρίστριες απαιτώντας μαζικές προσλήψεις, μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου, ατομικά μέσα προστασίας, περιοδικά τεστ στα σχολεία κ.α.

Την κινητοποίηση στήριξαν το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων με επικεφαλής το μέλος της διοίκησης, Χριστίνα Τουλκιαρίδου και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων με επικεφαλής την πρόεδρο του σωματείου, Τίνα Ζέκα. Επίσης παρευρέθηκε η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Ολυ Τσουμάνη, όπου σε παρέμβαση της για το ζήτημα της υγιεινής στα σχολεία δεσμεύτηκε να θέσει τα αιτήματα των σχολικών καθαριστριών στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο στις 29 Οκτωβρίου. 

Το βασικό αίτημα που κυριάρχησε ήταν «θέλουμε υγεία για όλους στα σχολεία - κάντε γενναίες προσλήψεις καθαριστριών στα σχολεία».

Στα πλαίσια της κινητοποίησης η επιτροπή αγώνα σχολικών καθαριστριών πραγματοποίησε συνάντηση έξω από το Δημαρχείο με τον αντιδήμαρχο Παιδείας, Γιάννη Αιβατίδη. 

Η επιτροπή αγώνα ανάδειξε τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν ενάμιση μήνα μετά το ξεκίνημα των σχολείων και τα αιτήματα που έχουν υποβάλει οι σχολικές καθαρίστριες από το Μάιο μήνα προς τη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, έτσι ώστε μπροστά στο δεύτερο κύμα πανδημίας τα σχολεία των Ιωαννίνων να ήταν πανέτοιμα να στηρίξουν την υγεία των καθαριστριών, των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους. 


Στην τοποθέτησή της η Ηλία Δήμητρα, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Καθαριστριών Σχολικών Κτιρίων εκ μέρους της επιτροπής αγώνα σχολικών καθαριστριών ανέφερε τα παρακάτω: 

«Από το Μάιο μήνα οι σχολικές καθαρίστριες, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, η Ένωση Γονέων του Δήμου Ιωαννιτών και το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων, με συγκεκριμένο υπόμνημα δώσαμε ένα επεξεργασμένο σχέδιο προς τη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων για το πώς μπορεί να συμβάλλει με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων καθοριστικά στην υγεία των παιδιών των καθαριστριών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.

Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή δεν απάντησε ποτέ στα πάγια αιτήματα μας και τους τελευταίους μήνες ο Δήμαρχος Ιωαννιτών απέφευγε να μας συναντήσει. Έτσι λοιπόν τα σχολεία του Δήμου Ιωαννιτών είναι ανοχύρωτα και δυστυχώς μετατράπηκαν σε χώρους διασποράς του κορωνοϊού. 

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με την κατάπτυστη προκήρυξη άνοιξε το δρόμο για απολύσεις καθαριστριών, αντί εν μέσω πανδημίας να προχωρήσει σε γενναίες προσλήψεις με μόνιμη και σταθερή εργασία με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων. 

Στο Δήμο Ιωαννιτών έχουμε καθαρίστριες που ενώ εργάζονταν σε μεγάλα σχολεία, η προκήρυξη της πέταξε έξω. Ομοίως έξω έμεινε συναδέλφισσα μετανάστρια χωρίς κτήση της Ελληνικής ιθαγένειας που είχε 10 χρόνια εμπειρία ενώ σε αναμονή βρίσκεται άλλη μία συναδέλφισσα που έδωσε εξετάσεις στο κέντρο ελληνομάθειας και τα αποτελέσματα θα βγουν σε τρεις μήνες ενώ η συναδέλφισσα  απειλήθηκε ότι θα χάσει τη δουλειά της από την πρόεδρο του Σωματείου Καθαριστριών Άννα Δεσποτούλη, γνωστή εργοδοτική συνδικαλίστρια, επειδή δεν θέλει μετανάστριες καθαρίστριες ....

Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων προκήρυξε μόνον 108 θέσεις καθαριστριών, 87 πλήρους και 21 μερικής απασχόλησης από τις 9 Σεπτεμβρίου 2020 έως 30 Ιουνίου 2021... δηλαδή τον ίδιο αριθμό καθαριστριών πριν από την περίοδο του κορωνοϊού... 

Αναγκάστηκε κάτω από την πίεση μας να προσλάβει 12 συμβασιούχες ορισμένου χρόνου 4μήνης διάρκειας όπου η σύμβασή τους λήγει 10 Γενάρη του 2021, 12 οκτάμηνες εργαζόμενες που η σύμβασή τους λήγει το Μάιο ενώ έχει 24 αορίστου σχολικές καθαρίστριες που άρον-άρον πολλές από αυτές προχωρούν προς συνταξιοδότηση.

Οι 156 σχολικές καθαρίστριες οι οποίες δεν εκπαιδεύτηκαν μπροστά στις νέες εξελίξεις ώστε να συμβάλλουν με τη δουλειά τους στη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού... οι 21 είναι με τρεις ώρες εργασία... 


Σήμερα στο Δήμο Ιωαννιτών για 138 σχολικές μονάδες με 18.300 μαθητές και σχεδόν 2000 εκπαιδευτικούς δεν αντιστοιχούν ούτε μία καθαρίστρια ανά σχολική μονάδα...

Μας έχουν κάνει λάστιχο με συναδέλφισσες να δουλεύουνε σε 3 και σε 4 σχολεία με κίνδυνο να συμβάλλουμε στη διασπορά του κορωνοϊού... και να δουλεύουμε μέχρι και 12 ώρες καθημερινά.

Με τις κινητοποιήσεις των μαθητών στα σχολεία πήραν συναδέλφισσες καθαρίστριες και τις βάλανε να δουλεύουν σε υπηρεσίες του Δήμου με την απειλή ότι αν δεν πάνε θα τους κοπεί το ημερομίσθιο, την ίδια ώρα που έχουμε συνάψει σύμβαση εργασίας να εργαζόμαστε στα σχολεία  και οι ανάγκες είναι τεράστιες.

Ξέχασαν ότι στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς απαιτούσαν μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες να καθαριστούν τα σχολεία που παρέμεναν κλειστά την καλοκαιρινή περίοδο με αποτέλεσμα να κληθούμε να εργαστούμε 15 ώρες την ημέρα για το ομαλό ξεκίνημα των σχολείων. Ήταν τότε που συναδέλφισσες απειλήθηκαν από διευθυντές ότι θα αναφέρουν προς τη δημοτική αρχή ότι δεν καθαρίζουν τα σχολεία εξαναγκάζοντας τες να πληρώσουν κόσμο για να τους βοηθήσει να τα καθαρίσουν, ή φέραμε τις οικογένειές μας για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στο ξεκίνημα.

Αυτή τη στιγμή 8 συναδέλφισσες καθαρίστριες είναι με άδεια ειδικού σκοπού λόγω covid. Η δημοτική αρχή επειδή δεν έχει προσωπικό καθαριότητας παίρνει συναδέλφισσες από άλλα σχολεία με αποτέλεσμα να έχουμε συναδέλφισσες να δουλεύουνε μέχρι και 12 ώρες σε καθημερινή βάση...

Η δημοτική αρχή έχει σοβαρή ευθύνη που δεν μας έχει δώσει κανένα μέσο ατομικής προστασίας ούτε υλικά που να στηρίζουν την υγεία μας, την υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Στα περισσότερα σχολεία οι καθαρίστριες αναγκάζονται και παίρνουν μόνες τους τα γάντια και τις μάσκες, ενώ μπροστά στα συνεχή  κρούσματα που έχουμε σε σχολικές μονάδες δουλεύουμε εκτεθειμένες και απροστάτευτες.

Όσες δεν νοσήσουμε από τον κορωνοϊό ερχόμαστε αντιμέτωπες με σκληρά απολυμαντικά που διαλύουν τα πνευμόνια μας, το ανοσοποιητικό μας σύστημα και λόγω της εντατικοποίησης αντιμετωπίζουμε μυοσκελετικά προβλήματα σε καθημερινή βάση.

Ζητάμε εδώ και τώρα από τη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, να φέρει προς το δημοτικό συμβούλιο τα παρακάτω αιτήματα μας προς ψήφιση:

Αίτημα του Δήμου Ιωαννιτών προς το Υπουργείο Εσωτερικών για μετατροπή των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών σε αορίστου χρόνου.

Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων να μετατρέψει τις 21 συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε πλήρης απασχόλησης όπως έπραξε ο δήμος Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Καβάλας ,Βόρειας Κέρκυρας χωρίς να επιβαρύνουν τους δημότες της πόλης μας με πρόσθετους φόρους.

Να δεσμευτεί η Δημοτική Αρχή ότι οι 12 συναδέλφισσες με τετράμηνη σύμβαση θα ανανεωθεί η σύμβασή τους και δεν θα απολυθούν.

Την επόμενη εβδομάδα να δοθούν σε όλες τις σχολικές καθαρίστριες ο ανάλογος εξοπλισμός σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ δεδομένο ότι σε καθημερινή βάση στα Γιάννενα κλείνονται τμήματα σε σχολεία λόγω ύπαρξης κρουσμάτων.

Περιοδικά τεστ για τον κορωνοϊό σε κάθε σχολική μονάδα σε καθαρίστριες, μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Μείωση αριθμού των μαθητών ανά τμήμα (Μ.Ο 15 μαθητές ανά τμήμα) με γενναίες προσλήψεις καθαριστριών και εκπαιδευτικών. Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων μπορεί να διαθέσει κληροδοτήματα χώρους ΚΑΠΗ που είναι κλειστά και άλλους δημοτικούς χώρους.

Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων να φτιάξει υπόστεγα σε όλους τους προαύλιους χώρους έτσι ώστε κατά τους χειμερινούς μήνες τα διαλείμματα να γίνονται σε εξωτερικούς χώρους για να μη συνωστίζονται οι μαθητές.

Να προσληφθούν γιατροί και σχολικοί νοσηλευτές σε όλες τις σχολικές μονάδες για τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τις καθαρίστριες».

Για όλα τα παραπάνω ο Αντιδήμαρχος Παιδείας δεσμεύτηκε μόνον ότι θα κάνει αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών για την μετατροπή των 21 καθαριστριών από μερική σε πλήρους απασχόληση με χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]