ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Σύλλ. Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων: Έλλειψη μέτρων προστασίας στον παιδικό σταθμό Κιάφας με γονέα θετικό στον νέο ιό

 


Καταγγέλλουμε τη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων που αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζόμενων και των παιδιών στον παιδικό σταθμό της Κιάφας όπου γονέας παιδιού διαγνώστηκε με Covid-19.

Την ώρα που φουντώνει η πανδημία  στην πόλη μας, η  Δημοτική Αρχή έχει πάρει την  απόφαση να μη δώσει ούτε 1€ προκειμένου να διασφαλίσει στοιχειωδώς τους όρους για την προστασία της υγείας των εργαζόμενων, των παιδιών και των οικογενειών τους από την πανδημία. Βάζει σε κίνδυνο 100 οικογένειες περίπου και μετακυλεί την ευθύνη και το κόστος της ιχνηλάτησης στους γονείς και τους εργαζόμενους. Ακόμα και εδώ η ατομική ευθύνη !! 

Η Δημοτική Αρχή με την κάλυψη της κυβέρνησης, εκμεταλλεύεται τα απαράδεκτα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τα οποία - παρά το γεγονός ότι τα νήπια έχουν απόλυτη εξάρτηση από τους γονείς τους αρα και καθημερινή στενή επαφή- ενώ ο γονιός είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα, δεν θεωρείται ότι υπάρχει κρούσμα στο σταθμό και δεν γίνεται καν απολύμανση !  

Εξίσου απαράδεκτη η διοίκηση του ΟΚΠΑΠΑ που αντί να πάρει άμεσα μέτρα για το συγκεκριμένο παιδικό σταθμό διατείνεται ότι από την Παρασκευή που πήγε τελευταία φορά το παιδί μέχρι τη Δευτέρα που άνοιξε ο παιδικός σταθμός απολυμάνθηκε από μόνος του! Βέβαια κανένα μέλος της διοίκησης του ΟΚΠΑΠΑ ή της Δημοτικής Αρχής δεν έχει επισκεφθεί τον παιδικό μετά την εμφάνιση του κρούσματος.  Οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν μέσα στην ανασφάλεια και την αγωνία την ίδια ώρα που στο Δημαρχείο ισχύει απαγόρευση προσέλευσης κοινού με την παρουσία μάλιστα συναδέλφου της Δημοτικής Αστυνομίας στην είσοδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την εβδομάδα σταμάτησαν και οι προληπτικοί έλεγχοι για Covid που είχαν αρχίσει να γίνονται με αργούς ρυθμούς. 

Η Δημοτική Αρχή αντί να κάνει δηλώσεις για μετάδοση του ιού από τις καταλήψεις καλό θα ήταν να ασχοληθεί με τα δεκάδες προβλήματα που δημιουργεί η ίδια στην πόλη. Με τις υπηρεσίες που λειτουργούν σαν εστίες υπερμετάδοσης. Με τους παιδικούς σταθμους και τα  σχολεία στα οποία παρά την ανάγκη να “σπάσουν” τα τμήματα, δεν έχει λειτουργήσει ούτε μία (1) νέα αίθουσα και τα παιδιά συνωστίζονται. Να ασχοληθεί με τις οικονομικές και τις διοικητικές υπηρεσίες που συνωστίζονται ανεξέλεγκτα κοινό και εργαζόμενοι. Με τις υπηρεσίες καθαριότητας και το παιδαγωγικό προσωπικό, εδώ και ένα χρόνο, δεν έχουν πάρει τα προβλεπόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας αλλά ούτε και αυτά που επιλέον προβλέπονται λόγω πανδημίας. Μαζί τους αγνοούνται και τα θερμόμετρα που ανακοίνωσε η Διοίκηση του ΟΚΠΑΠΑ στην τηλεόραση ότι θα προμηθεύονταν για τους παιδικούς σταθμούς 

Τη στιγμή που είναι απαραίτητες οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να μικρύνουν τα τμήματα και να μπορούν καλύτερα να τηρηθούν τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, η διοίκηση του ΟΚΠΑΠΑ, δεν προχωράει ούτε καν στις 11μηνες συμβάσεις που έχει ήδη εγκρίνει. Αντίθετα πλέον κάνει λόγο για 8μηνες συμβάσεις τις οποίες όμως επίσης δεν προκηρύσσει. Την ίδια ώρα, απαντά στις διαμαρτυρίες του Συλλόγου μας για προσλήψεις ότι το προσωπικό των παιδικών είναι αρκετό. Βέβαια, για να καλύψει τα κενά σε μάγειρες στέλνει γεύματα με catering, χωρίς κανένας να ξέρει πότε και με ποιούς όρους υπογράφτηκε σύμβαση για κάτι τέτοιο. 

Τον τόνο φυσικά τον δίνει η κυβέρνηση που φτιάχνει πρωτόκολλα στα μέτρα της μεγαλοεργοδοσίας και αφήνει την υπόλοιπη οικογένεια του κρούσματος στον παιδικό της Κιάφας να περιμένει μερικές μέρες μέχρι να κάνει το τεστ, δήθεν για να είναι σίγουροι για το αποτέλεσμα. Καμία τέτοια ανάγκη βέβαια δεν προέκυψε με το κρουαζιερόπλοιο στο οποίο εμφανίστηκαν κρούσματα και το οποίο την ίδια στιγμή άλλαξε πορεία και έφτασε στον Πειραιά για να γίνουν τέστ και στους 1000 επιβαίνοντες! 

Απαιτούμε: 

Να κλείσει άμεσα ο παιδικός, να γίνει απολύμανση και τέστ σε όλους τους εργαζόμενους. 

Μείωση της αναλογίας παιδιών/ παιδαγωγών, όχι πάνω από 15 νήπια σε κάθε τάξη με  δύο παιδαγωγούς , ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός, στοιχειώδης προϋπόθεση, εν μέσω πανδημίας. 

Πρόσληψη πολλαπλάσιου παιδαγωγικού και βοηθητικού  προσωπικού (όλων των κλάδων και ειδικοτήτων ) ώστε να καλυφθούν οι επιπλέον ανάγκες. 

Καμία απόλυση εργαζόμενου! Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι του ΕΣΠΑ .

Άμεση και γενναία χρηματοδότηση των δήμων ώστε να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες. 

Εξασφάλιση της καθαριότητας και υγιεινής των χώρων στους παιδικούς σταθμούς με την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας. Επιπλέον, πρόσληψη βοηθητικού προσωπικού ώστε η σίτιση να γίνεται με όρους ασφάλειας για τα παιδιά, σε μικρότερες ομάδες.

Να ξεκινήσει εκ νέου η συστηματική μαζική περιοδική εξέταση των εργαζομένων, με υποχρεωτική εφαρμογή των τεστ με ευθύνη της κυβέρνησης. Να προσληφθούν επιπλέον παιδίατροι και γιατροί εργασίας με ουσιαστικό ρόλο για την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών για παιδιά και εργαζόμενους.

Να απολυμανθούν οι χώροι σε τακτά χρονικά διαστήματα .

Να εξασφαλισθούν τα κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους 

Νέες υποδομές, δημιουργία νέων παιδικών σταθμών, μαζικές προσλήψεις εργαζομένων για την αντιμετώπιση του συγχρωτισμού σε συνθήκες πανδημίας. 

Καλούμε τους γονείς να αγωνιστούν μαζί μας και να απαιτήσουν μέτρα προφύλαξης από την πανδημία ώστε να εξασφαλιστούν όροι υγιεινής και ασφάλειας για όλους προκειμένου να μην διακυβεύεται η υγεία των παιδιών αλλά και να μπορέσουμε όλοι μαζί να κρατήσουμε ανοιχτούς και ασφαλείς τους παιδικούς σταθμούς. 


                                   Η πρόεδρος                                     Ο γραμματέας

 

 

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]