Δήμος Ζίτσας:Δημοτικό συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη ζητά η αντιπολίτευση


 Η παράταξή μας εγκαίρως από τις πρώτες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου εδώ και έναν τουλάχιστον χρόνο έθεσε το ζήτημα της ζωντανής μετάδοσης των συνεδριάσεων. Η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου προεξέχοντος του Προέδρου και του Δημάρχου δεσμεύτηκαν για την υλοποίηση αυτού του αυτονόητου στις μέρες μας αιτήματος. Πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος και τίποτα δεν έγινε ως προς αυτό.

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας ζητήσαμε το αυτονόητο οι συνεδριάσεις του συμβουλίου να μην γίνονται δια περιφοράς αλλά με τηλεδιάσκεψη και τονίσαμε ότι ο Δήμος θα πρέπει να προετοιμαστεί ως προς αυτό γιατί θα έρθει ξανά η στιγμή που δεν θα μπορούμε να συνεδριάσουμε δια ζώσης. Πέρασαν 7 μήνες, η στιγμή ήρθε και επίσης απολύτως τίποτα δεν έγινε ως προς αυτό.

Είμαστε ίσως ο μοναδικός Δήμος που καλείται το δημοτικό συμβούλιο να συνεδριάσει δια περιφοράς, δηλαδή λήψη αποφάσεων επί των θεμάτων χωρίς συζήτηση, χωρίς ερωτήσεις, χωρίς διευκρινήσεις επί των εισηγήσεων, αποστέλλοντας οι δημοτικοί σύμβουλοι την ψήφο τους (ΝΑΙ/ΟΧΙ) με email ή γραπτό μήνυμα sms προς το κινητό του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου !!! Αυτός ο τρόπος λήψης αποφάσεων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός και δεν τιμά καθόλου την δημοτική αρχή και γενικά τη λειτουργία του δήμου μας. Αντίθετα προσβάλλει τις δημοκρατικές διαδικασίες και υποτιμά τον ρόλο των δημοτικών συμβούλων.

Δεν μπορεί λοιπόν να γίνει αποδεκτό και δεν είναι ανεκτό να καλούμαστε εκ νέου σε συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου δια περιφοράς με θέματα σημαντικά όπως, - τη μετατροπή της εταιρείας «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.» σε «Αναπτυξιακό Οργανισμό», με συμμετοχή του Δήμου Ζίτσας, - τον ορισμό εκπροσώπων στη Γ.Σ. του Ε.Ο.Ε.Σ. «ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ», - τη συμμετοχή του Δήμου Ζίτσας στο δίκτυο πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ», - τη σύσταση Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, - τον χαρακτηρισμό και αναγνώριση της οδού σύνδεσης μεταξύ των οικισμών Λύγγου του Δήμου Ζίτσας και Ψήνας του Δήμου Δωδώνης ως Κύρια Δημοτική οδό (στο θέμα αυτό ειδικά απαιτούνται ξεκάθαρες διευκρινήσεις για το αν ο χαρακτηρισμός της οδού συνδέεται με τις μονάδες βιοαερίου στην περιοχή των Γραμμενοχωρίων), - την έγκριση νέας σύμβασης (Συμφωνία Πλαίσιο) με τον ΔΕΔΔΗΕ για το Φωτισμό Οδών, Πλατειών και λοιπών υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων του Δήμου (το θέμα αυτό μάλιστα εκτός ημερήσιας διάταξης), χωρίς βέβαια να υποτιμούμε τη σοβαρότητα των άλλων θεμάτων.

Ρωτάμε λοιπόν τη δημοτική αρχή και τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Στα αμέσως επόμενα δημοτικά συμβούλια που θα κληθούμε να αποφασίσουμε για τα δημοτικά τέλη, το τεχνικό πρόγραμμα και εν τέλει τον προϋπολογισμό για το 2021 είναι δυνατόν να πιστεύουν ότι θα συζητήσουμε τα κομβικής και μείζονος σημασίας αυτά ζητήματα και θα λάβουμε αποφάσεις δια περιφοράς με τον τρόπο που αναφέρθηκε; 

Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να νομιμοποιήσουμε, αρχής γενομένης από τη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και εφεξής, αυτής της μορφής συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, δηλαδή της μη συνεδρίασης. Έχουμε θέσει εγκαίρως το ζήτημα και εισπράξαμε από την δημοτική αρχή αδιαφορία, εμπαιγμό και καμία διάθεση όπως αποδεικνύεται να γίνουν τα αυτονόητα, πράγματα απλά στις μέρες μας, συνεδρίαση δηλαδή του συμβουλίου διά τηλεδιάσκεψης.

Δηλώνουμε ότι δεν θα συμμετάσχουμε στη σημερινή 29-10-2020 δια περιφοράς συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η οποία ελπίζουμε να είναι η τελευταία που θα διεξαχθεί δια περιφοράς.

Καλούμε την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου και κυρίως τον Πρόεδρο του Δ.Σ. και τον Δήμαρχο να εφαρμόσουν τη διάταξη του άρθρου 10 παρ. 1 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 55/11-3-2020, τεύχος Ά) ως προς το σκέλος αυτής που ορίζει ότι «Κατά το διάστημα λήψης των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, η λήψη των αποφάσεων των πάσης φύσεως συλλογικών οργάνων των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και των διοικητικών συμβουλίων των εποπτευόμενων νομικών τους προσώπων μπορεί να λαμβάνει χώρα διά τηλεδιάσκεψης με κάθε πρόσφορο τηλεπικοινωνιακό μέσο».

Ελπίζουμε η όποια δημοκρατική ευαισθησία υπάρχει στην πλειοψηφία να υπερισχύσει των μικροπολιτικών επιδιώξεών τους και να μην χρειαστεί να επανέλθουμε. Σε διαφορετική περίπτωση θα συνεδριάζουν και θα λαμβάνουν αποφάσεις μόνοι τους χωρίς την εκπροσώπηση στο συμβούλιο της παράταξής μας που εκπροσωπεί το 40% των δημοτών. Αν αυτό τους εκφράζει μπορούν να συνεχίσουν στον δρόμο που επέλεξαν. Όλοι εξάλλου κρινόμαστε για το ήθος, τον σεβασμό στη μειοψηφία, τον τρόπο και το ύφος  που υπηρετούμε τα κοινά.

                                                             O επικεφαλής της παράταξης

                                                                   Βασίλης Γαρδίκος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]