Πανηπειρωτική:Το τέλος της φασιστικής απειλής


Την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί, το Α΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων πρόκειται, εκτός απροόπτου, να ανακοινώσει την απόφασή του για την Χρυσή Αυγή.

Η μεγαλύτερη σε διάρκεια δίκη της ελληνικής ιστορίας και η σημαντικότερη σε παγκόσμιο επίπεδο δίκη ναζιστών μετά τη  Δίκη της Νυρεμβέργης στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου θα ολοκληρωθεί. Τα διδάγματα θα είναι ισχυρά και προς πάσα κατεύθυνση, αφού «η εμπειρία της χώρας μας από το ολέθριο πέρασμα του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής υπήρξε τραυματική, οδυνηρή και, δυστυχώς, πολύ αιματηρή». Η καταδίκη των ναζί εγκληματιών που για χρόνια βύθισαν τις γειτονιές μας στον τρόμο και στο αίμα, θα είναι η μόνη αληθινή δικαίωση όχι μόνο για τα θύματα, αλλά και για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. 

Ο φασισμός είναι πολιτικοκοινωνικό σύστημα  με δολοφονικό αυταρχικό και εθνικιστικό χαρακτήρα.  Εκδηλώθηκε φανερά στη  Ναζιστική Γερμανία και στα καθεστώτα που κυριάρχησαν στην Ιταλία μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Αδόλφος Χίτλερ στη Γερμανία, ο Μπενίτο Μουσολίνι στην Ιταλία και ο Φρανσίσκο Φράνκο, στην Ισπανία είναι γνωστοί φασίστες ηγέτες του 20ού αιώνα.

Η Ελλάδα και μάλιστα  η Ήπειρος πλήρωσε βαρύ τίμημα  και «βίωσε» τη φασιστική θηριωδία. Αυτό  μαρτυρούν τα μαρτυρικά χωριά της Ηπείρου, ο ιερός αυτός τόπος, όπου σταυρώθηκε η Ελλάδα. 

Σήμερα που δονείται η Ελληνική κοινωνία  και αναμένει την απόφαση   της ελληνικής δικαιοσύνης για την απονομή δικαίου  η ΠΣΕ επαναλαμβάνει  όσα είχε τονίσει στο από 25.9.2013 Δελτίο Τύπου. 

«Οι Ηπειρώτες δε μπορούμε να ξεχάσουμε τους χιλιάδες εκτελεσθέντες συμπατριώτες  και τις δεκάδες χιλιάδες κατεστραμμένες οικίες των μαρτυρικών μας χωριών  από τις φασιστικές ορδές των Γερμανών . Ας το καταλάβουν όλοι  ότι αυτό το ναζιστικό μόρφωμα δεν έχει θέση στον τόπο μας. Ας το αντιληφθούν  και εκείνοι που έχουν δείξει ανοχή. Όσοι δεν παίρνουν θέση καταδίκης, όσοι δεν απομονώνουν τους ναζιστές δολοφόνους, θα είναι συνένοχοι στο επόμενο έγκλημα».

Τα λόγια αυτά συνιστούν μια δυνατή  κραυγή θύμησης και ευγνωμοσύνης προς όλα τα θύματα του ναζισμού αλλά  και η πίστη στον αγώνα για μια ζωή ειρηνική, αξιοπρεπή, χωρίς να πλανάται πουθενά ο φασισμός, σε όποια παλιά ή και νεότευκτη μορφή μπορεί να εξυφαίνεται. 

Η απόδοση δικαιοσύνης ασφαλώς, πρωτίστως αφορά τα θύματα της βίας και του μίσους αλλά αφορά και κάθε μέλος της κοινωνίας. Η επερχόμενη κρίση του δικαστηρίου έχει μία ιδιαίτερη σημασία και θα αφήσει το δικό της αποτύπωμα στη νομική επιστήμη αλλά και στην αντίληψη της κοινωνίας και γενικά στο «πολιτιστικό γίγνεσθαι».

Το τέλος της φασιστικής απειλής από εμάς τους ίδιους εξαρτάται. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]