ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ WOLT ΚΑΙ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

2 ΧΡΥΣΑ ΚΑΙ 1 ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ " ΗΠΕΙΡΟΣ"

ΚΚΕ:Να ακουστεί δυνατά η φωνή του λαού για υγεία και δικαιώματα!Κοντεύει ένας χρόνος από τα πρώτα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο και οι κυβερνήσεις παγκόσμια, όπως και η ελληνική, τα μόνα μέτρα που ανακοινώνουν και εφαρμόζουν είναι απειλές και πρόστιμα, επίκληση στην «ατομική ευθύνη», ψάχνει τους «ενόχους» στις συγκεντρώσεις σωματείων, στις κινητοποιήσεις μαθητών και στα στέκια νεολαίας. Η ομολογία των Αντιπεριφερειαρχών και της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας ότι δεν έχουν καμία ευθύνη για την τήρηση μέτρων στους χώρους δουλειάς και αυτό είναι αποκλειστικά στην ευθύνη του εργοδότη, δείχνει την επικινδυνότητα τους για την ίδια μας τη ζωή. Ταυτόχρονα, μάλιστα, από δικά τους στοιχεία, η Επιθεώρηση Εργασίας, αντί να αυξήσει, μείωσε τους ελέγχους σε χώρους κατά 30%! Μας λένε δηλαδή πως η ζωή και η υγεία μας είναι δευτερεύον μπροστά στα κέρδη των επιχειρήσεων. 

Ο κ. Χαρδαλιάς ήρθε σαν σερίφης να ελέγξει το νομό για να αποφασίσει τι μέτρα να παρθούν. Δεν τον ακούσαμε όμως να μας πει τι ακριβώς κάνει η κυβέρνηση του για να μας προστατέψει από τον ιό. 

Ένας χρόνος από τότε που η κυβέρνηση δήλωνε πως το δημόσιο σύστημα υγείας είναι «πανέτοιμο» για να αντιμετωπίσει την πανδημία. Σήμερα τα κενά σε υγειονομικό προσωπικό είναι 30.000. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας εξακολουθεί να είναι ανεπαρκέστατη, δεν είναι τυχαίο ότι το Γηροκομείο μπήκε πρώτο σε καραντίνα! Στο ΠΓΝΙ προσπαθούν να καλύψουν τα κενά με κοντέινερ αλλά χωρίς το επαρκές προσωπικό. Είναι δεκάδες τα περιστατικά και στα δύο νοσοκομεία που υγειονομικοί- επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, δε βγαίνουν σε καραντίνα αμέσως και για όσες μέρες πρέπει. Άλλοι μάλιστα δε βγαίνουν ποτέ, αφού δεν υπάρχουν άλλοι υγειονομικοί να καλύψουν τα πόστα αυτά. Πρόβλημα αποτελεί ότι αυτοί οι άνθρωποι, αναγκάζονται να έρθουν σε επαφή με τις οικογένειες τους, αφού το κράτος δεν παίρνει μέτρα να μείνουν σε χώρους καραντίνας, όπως μισθωμένα ξενοδοχεία από το κράτος. 

Δεν έχουμε πάρει καμία πειστική απάντηση για το λόγο που δεν καλύπτονται όλα αυτά τα κενά εδώ και τώρα!

Είναι πάνω από εξάμηνο που μας λένε ότι είναι απαραίτητη η «ατομική ευθύνη» για να κερδίσουμε χρόνο να ετοιμαστούμε για το δεύτερο κύμα. Αλλά τα σχολεία άνοιξαν με χειρότερους όρους από όσο έκλεισαν το Μάη, κατάντησαν τα σχολεία των παιδιών μας «υγειονομικές βόμβες».Η άρνηση των αρμόδιων αρχών να υλοποιήσει τα αιτήματα μαθητών- εκπαιδευτικών- γονέων είναι αυτή που κατάφερε να κλείσει περισσότερα σχολεία και από το δίκαιο αγώνα των μαθητών! Μέχρι τα μέσα Οκτώβρη μόνο, έχει ανασταλεί η λειτουργία σε 1 Νηπιαγωγείο, 6 δημοτικά, 5 Γυμνάσια, 5 Λύκεια, αλλά και σκόρπια τμήματα.

Δε μας είπε ο κ. Χαρδαλιάς ποιος γονιός θα μένει σπίτι με τα παιδιά αυτών των σχολείων και ποιος θα τον πληρώνει που δε θα πηγαίνει για δουλειά. Δε μας είπε ποιος θα πληρώσει το τεστ για να γυρίσουν πίσω τα παιδιά στο σχολείο. Μάλλον τοπικές αρχές, υπουργοί και κυβέρνηση πρέπει να κοπούν από τις απουσίες στα πραγματικά προβλήματα των οικογενειών μας.  

Όσο η ευθύνη της Δημόσιας Υγείας μεταφέρεται από το κράτος και τους φορείς του στο λαό, όσο δεν παίρνονται όλα εκείνα τα μέτρα που μπορούν να μας προστατέψουν από τον ιό, που μπορούν να μας θεραπεύσουν από αυτόν, οι «απειλές» για miniκαι τοπικά lockdown δεν μπορούν από μόνα τους να νικήσουν τον κορονοϊό. Έρχεται να προστεθεί στη νέα οικονομική καπιταλιστική κρίση, που επιτάχυνε η πανδημία που χτυπάει τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους στο εμπόριο και την εστίαση, που δεν αντέχουν άλλο κλείσιμο, χτυπάνε τους εργαζόμενους και τους ανέργους που αν αρρωστήσουν, δεν μπορούν να προστατεύσουν την οικογένεια τους και απειλείται το εισόδημα τους. 


Ας σκεφτούμε σήμερα το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας

Την ίδια ώρα που κυβερνήσεις και τοπικές αρχές καλούν σε «εθνική ομοψυχία» για να μας πείσουν πως δεν είναι ώρα για διεκδικήσεις και διαφωνίες, αυτοί δε σταμάτησαν ούτε λεπτό να επιτίθενται στο λαό πιο σκληρά, πιο ανελέητα. Εδώ και μήνες μας έχουν με το φόβο ενός θερμού ή πιο γενικευμένου πολεμικού επεισοδίου, ψηφίζουν νόμους για να δουλεύουμε ήλιο με ήλιο και εντείνουν την καταστολή, μας αφήνουν ανυπεράσπιστους σε μια ανεξέλεγκτη επιδημία. 

Αλήθεια, αυτή θα είναι η «κανονικότητα» από εδώ και πέρα; Αυτό είναι το μέλλον που ετοιμάζουν για παιδιά μας; 

Ο καπιταλισμός δεν έχει δείξει τα «καλά» του και τα «προνόμια» του σε εμάς και τις οικογένειες μας για πάρα πολλά χρόνια! Για  να τα απολαμβάνουν οι λίγοι, οι εφοπλιστές- βιομήχανους- τραπεζίτες, είναι απαραίτητο να ζούμε εμείς χειρότερα. 

Αυτοί δεν μπορούν και δε θέλουν να πάνε κόντρα σε αυτή την «κανονικότητα»! Εμείς και θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε τη ζωή που μας αξίζει! 

Η ατομική μας ευθύνη σήμερα δεν μπορεί να εξαντλείται στη μάσκα και στην τήρηση των αποστάσεων. Σήμερα, που η υγεία και η ζωή μας παίζεται στη ρωσική ρουλέτα, εμείς ποντάρουμε την ατομική και την κομματική μας ευθύνη στο συλλογικό οργανωμένο αγώνα. Απορρίπτουμε τις επικίνδυνες λογικές του εφησυχασμού και του «τίποτα δε γίνεται» που σκοπό έχουν να αφοπλίσουν το εργατικό λαϊκό κίνημα. 

Ο δρόμος του συλλογικού οργανωμένου αγώνα είναι ο μόνος σίγουρος για εμάς και τις οικογένειες μας. Αυτός είναι ο δρόμος που καλούμε το γιαννιώτικο λαό! 

Να απαιτήσουμε αποφασιστικά για όλους τους χώρους δουλειάς, για τα σχολεία, τα νοσοκομεία, για τους ανέργους:

Μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού σε ΠΓΝΙ και Χατζηκώστα, άμεση κάλυψη κενών σε Κέντρα Υγείας. Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Επίταξη Ιδιωτικών κλινικών.  

Μαζικά περιοδικά τεστ με ευθύνη της εργοδοσίας, του κράτους, των δημοτικών και περιφερειακών αρχών. Δωρεάν τεστ σε ανέργους και τις οικογένειες τους, σε παιδιά παιδικών σταθμών και σχολείων, με ευθύνη των αρμόδιων αρχών. 

Ουσιαστική προφύλαξη ευπαθών ομάδων, με άδειες ειδικού σκοπού, με συχνή και δωρεάν ιατρική παρακολούθηση, με επίταξη ξενοδοχείων- καραντίνας. 

Συχνοί έλεγχοι σε χώρους συνωστισμού για ελέγχους τήρησης όλων των απαραίτητων μέτρων, για τήρηση των αποστάσεων σε μονάδες παραγωγής, σε μέσα μεταφορά, σε αίθουσες σχολείων. Για συχνές απολυμάνσεις, αύξηση του μόνιμου προσωπικού καθαριότητας σε νοσοκομεία, σχολεία, χώρους δουλειάς. 

Άδειες μετ’ αποδοχών, να μη «φαγώνονται» οι κανονικές άδειες και τα ρεπό. Να μην αξιοποιηθεί το απαράδεκτο μέτρο αναπλήρωσης μέσω απλήρωτων υπερωριών. Καμία μείωση εισοδήματος για τις λαϊκές οικογένειες, καμία απόλυση!

Με κρατική ευθύνη να δοθούν αποζημιώσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγροτοκτηνοτρόφους- πτηνοτρόφους που αγωνίζονται για την επιβίωση τους. Τώρα θέσπιση του αφορολόγητου και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καμία σκέψη για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία. 

Κοινά κλιμάκια ΕΟΔΥ- Εργατικών και άλλων σωματείων και μαζικών φορέων του κινήματος σε χώρους δουλειάς, σχολεία και γειτονιές. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]