ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Δ.Ε.Ε.Π. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

 


Η 10η Οκτωβρίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί επίσημα από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας ως ημέρα αφιερωμένη στη Ψυχική Υγεία. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας σχετικά με τα προβλήματα που σχετίζονται μ’ αυτή και ο συντονισμός για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τους και τον περιορισμό του στίγματος που συχνά τα συνοδεύει.


Τα προβλήματα ψυχικής υγείας δεν αφορούν μια συγκεκριμένη ομάδα ατόμων. Αφορούν όλους μας καθώς μπορεί να επηρεάσουν άμεσα ή έμμεσα οποιονδήποτε και σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του. Περισσότεροι από 450 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ταλαιπωρούνται από κάποια ψυχική διαταραχή με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται αν συνυπολογίσουμε τις περιπτώσεις εκείνες που δεν έχουν διαγνωστεί και καταγραφεί επίσημα. 


Ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες με τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν (περιορισμοί και οι απώλειες που σχετίζονται με τη πανδημία) να είναι ιδιαίτερα πιεστικές για όλους μας, η φροντίδα της ψυχικής υγείας φαντάζει πιο σημαντική από ποτέ. Πρόσφατη διεθνής έρευνα έδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες (60%) και πάνω από τα δύο τρίτα των νέων (68%) δήλωσαν ότι η ψυχική τους υγεία επηρεάστηκε  κατά την περίοδο της καραντίνας. Πολλοί από αυτούς εμφάνισαν για πρώτη φορά προβλήματα ψυχικής υγείας ενώ σε ορισμένους επιδεινώθηκαν προβλήματα που προϋπήρχαν.


Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2020 λοιπόν, είναι μια αφορμή να ενωθούμε όλοι σε μια κοινή προσπάθεια με στόχο την ενίσχυση των παραγόντων που θα συμβάλλουν στην ατομική και κοινωνική ευημερία. Είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να ενημερωθούμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι «η ψυχική υγεία είναι σαν τη σωματική: όλοι την έχουμε και όλοι πρέπει να τη φροντίζουμε». Κανείς δε πρέπει να μείνει χωρίς τη πληροφόρηση, την υποστήριξη, τη διασύνδεση και τη βοήθεια που χρειάζεται. Παρόλα τα βήματα που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορούμε να κάνουμε προς τη κατεύθυνση αυτή.  Το σύνθημα του φετινού εορτασμού «Ψυχική υγεία για όλους. Μεγαλύτερη επένδυση – Μεγαλύτερη πρόσβαση» ας είναι ο οδηγός για κυβερνήσεις, κοινωνίες και άτομα με στόχο ένα καλύτερο αύριο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]