Κάλυψη δαπανών για οφθαλμικές προθέσεις από ΕΟΠΥΥ ζητά ο Αμυράς

Την κάλυψη των δαπανών για οφθαλμικές (κογχικές) προθέσεις από τον ΕΟΠΥΥ ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Γιώργος Αμυράς από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, καθώς δεν υπάρχει η αντίστοιχη ασφαλιστική μέριμνα.

Ο βουλευτής, επισημαίνει τις δυσκολίες που περνάει μια ελληνική οικογένεια όταν το παιδί της έχει γεννηθεί με ανοφθαλμία, την απουσία δηλαδή του ενός ή και των δύο οφθαλμών. Η ιατρική διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για το παιδί από νεογέννητο είναι εξειδικευμένες εξετάσεις από ειδικούς οφθαλμοπροσθετικούς ιατρούς και επαναλαμβανόμενες επεμβάσεις τοποθέτησης κογχικών προθέσεων. Σημειώνεται ότι κανένα δημόσιο νοσοκομείο της χώρας μας δεν παρέχει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Μπορεί η σύγχρονη κοινωνία να έχει αλλάξει σημαντικά τη στάση της απέναντι στα άτομα με αναπτυξιακές βλάβες, υπάρχει όμως αρκετή απόσταση να διανυθεί ακόμα ώστε να εκλείψουν τουλάχιστον τα πρακτικά προβλήματα που καλείται μια αντίστοιχη οικογένεια να αντιμετωπίσει. Η ασφαλιστική μέριμνα για την κάλυψη των απαραίτητων κογχικών προθέσεων ας είναι η αρχή. 



Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:













Αθήνα,   20.10.2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ 

ΥΓΕΙΑΣ


ΘΕΜΑ: «Κάλυψη κογχικών προθέσεων από ΕΟΠΥΥ»

Η ανοφθαλμία είναι μια πάθηση στην οποία υπάρχει μη διορθωμένη έλλειψη όρασης λόγω απουσίας ενός ή και των δύο οφθαλμών (βολβών). Η αιτιολογία είναι κυρίως γενετική καιη μελλοντική ζωή ενός παιδιού που γεννήθηκε με το συγκεκριμένο αναπτυξιακό πρόβλημα επηρεάζεται καθώς δεν μπορεί επί της ουσίας να αποκατασταθεί.

Η τοποθέτηση κογχικών προθέσεων (ψεύτικοι οφθαλμικοί βολβοί) μπορεί να δημιουργήσει την εμφάνιση μιας φυσιολογικής εικόνας αισθητικά και να συμβάλλει στη μη παραβίαση του σχηματισμού του σκελετού του προσώπου, που συνεχίζει να αναπτύσσεται με ορατό τον κίνδυνο παραμόρφωσης. 

Η ανάπτυξη των οστών του κρανίου είναι η αιτία επαναλαμβανόμενων ενεργειών, κατά τη διάρκεια των οποίων η υπάρχουσα πρόθεση αντικαθίσταται με άλλο μεγαλύτερο μέγεθος. Κάθε πράξη, συμπεριλαμβανομένης της προσθετικής, αποτελεί τραύμα για το σώμα των παιδιών, που παρά τις πολλές χειρουργικές επεμβάσεις η όρασή τους δεν αποκαθίσταται.

Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα είναι πιο εκτεταμένο. Παρόλο που η σύγχρονη κοινωνία έχει αλλάξει σημαντικά τη στάση της απέναντι στα άτομα με αναπτυξιακές βλάβες, υπάρχει ακόμα αρκετή απόσταση να διανυθεί ώστε να εκλείψουν τουλάχιστον τα πρακτικά προβλήματα που καλείται μια αντίστοιχη οικογένεια να αντιμετωπίσει.

Το αρχικό και κυριότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ασφαλιστικής μέριμνας για την κάλυψη των απαραίτητων κογχικών προθέσεων. Η ιατρική διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για το παιδί από νεογέννητο είναι εξειδικευμένες εξετάσεις από ειδικούς οφθαλμοπροσθετικούς ιατρούς και επαναλαμβανόμενες επεμβάσεις τοποθέτησης των κογχικών προθέσεων. Σημειώνεται ότι κανένα δημόσιο νοσοκομείο της χώρας μας δεν παρέχει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.





Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη των δαπανών για κογχικές προθέσεις από τον ΕΟΠΥΥ; 


                                                                                                       Ο ερωτών βουλευτής



                                                                                        Γιώργος Αμυράς, βουλευτής Ιωαννίνων



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]