Δήμος Ιωαννιτών:Σε εφαρμογή ολοκληρωμένο σχέδιο για λύσεις στην καθαριότητα



Ριζικές λύσεις στα σοβαρά προβλήματα της καθαριότητας δρομολογεί η Δημοτική Αρχή με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που θέτει σε εφαρμογή.

Τα προβλήματα στον τομέα της καθαριότητας είναι σήμερα τα πιο σοβαρά και επηρεάζουν τόσο την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των πολιτών όσο και την συνολική εικόνα της πόλης.

Από το 2011 η αποκομιδή στον Δήμο Ιωαννιτών γινόταν με «μεικτό» σύστημα, δηλαδή από τις υπηρεσίες του Δήμου και από ιδιώτες με τους δεύτερους να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες στις Δημοτικές Ενότητες Μπιζανίου και Παμβώτιδας.

Το καθεστώς αυτό ανατράπηκε πριν έναν χρόνο, όταν η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου καταψήφισε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής ώστε να ανατεθεί σε ιδιώτη η αποκομιδή απορριμμάτων στις δημοτικές ενότητες.

Έτσι από το Νοέμβριο και μέχρι τώρα, η αποκομιδή σε όλη την έκταση του Δήμου γίνεται αποκλειστικά από την υπηρεσία του Δήμου, το προσωπικό της οποίας έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το 2011. (212 εργαζόμενοι το 2011, 165 το 2020). 

Η Δημοτική Αρχή με βάση τις δυνατότητες που παρέχουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας είχε εκκινήσει την διαδικασία για την ανάθεση μέρους της αποκομιδής σε ιδιώτη.

Η διαγωνιστική διαδικασία ολοκληρώθηκε και η έναρξη αναμένεται να γίνει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Παράλληλα είναι σε εξέλιξη διαγωνισμοί για την ανανέωση του στόλου της Υπηρεσίας Καθαριότητας, ανάπτυξης της ανακύκλωσης, αποκομιδής βιοαποβλήτων και αντικατάστασης κάδων.

Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου τόνισε ότι τα προβλήματα καθαριότητας είναι από τα πιο σοβαρά στην πόλη.

«Η απόφαση μιας ετερόκλητης συμμαχίας των παρατάξεων της αντιπολίτευσης πριν ένα χρόνο να μην επιτρέψουν την με απόλυτη διαφάνεια συμμετοχή ιδιώτη στην αποκομιδή των απορριμμάτων όπως συνέβαινε και στο παρελθόν είχε τα γνωστά αποτελέσματα. Εάν ο κύριος στόχος ήταν η φθορά της Δημοτικής Αρχής,  ο στόχος επιτεύχθηκε με τίμημα μια πόλη με πλημμελή καθαριότητα», τόνισε.

Ο κ. Ελισάφ υπογράμμισε ότι ένα χρόνο μετά γίνεται σαφές σε όλους ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στην αποκομιδή, το πλύσιμο των κάδων και την απομάκρυνση των ογκωδών είναι μονόδρομος. 

Με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την ανάθεση σε ιδιώτη μέρους της αποκομιδής για τους επόμενους τρεις μήνες. 

Παράλληλα έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ανανέωση του στόλου, την προμήθεια νέων κάδων, την ενίσχυση της ανακύκλωσης και την αποκομιδή των βιοαποβλήτων. 

«Χρειαζόμαστε την ενεργή συμμετοχή των πολιτών και την στήριξή τους, την συμμετοχή των επιχειρήσεων, των καταστημάτων εστίασης και της νέας γενιάς ώστε να έχουμε μία πόλη καθαρή σε μόνιμη βάση», υπογράμμισε.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος για την Δημοτική Αρχή:

Αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι μια καθαρή πόλη, είναι θέμα υγείας και πολιτισμού

Ευελπιστούμε στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών που θα συμβάλλουν σε αυτό το στόχο

Ανακυκλώνουμε. Χρησιμοποιούμε τους κάδους βιοαποβλήτων. Περιορίζουμε το κόστος και μειώνουμε τα δημοτικά τέλη.

Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Βαγγέλης Πήχας ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους της υπηρεσίας για την μεγάλη προσπάθεια που κάνουν τον τελευταίο έναν χρόνο για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί.

Παρουσίασε δε αναλυτικά το σχέδιο που έχει καταρτιστεί ώστε να λυθούν τα προβλήματα και να αλλάξει η εικόνα της πόλης.

Έτσι:

- Ξενικά μέσα στο επόμενο δεκαήμερο η συμμετοχή ιδιώτη στην αποκομιδή ενώ εκπονείται η μελέτη για την ανάθεση σε ιδιώτη της αποκομιδής και το πλύσιμο των κάδων για το 2021 με τις ίδιες προδιαγραφές (μέχρι 1.000tn /μήνα σε συγκεκριμένες περιοχές του Δήμου ). Βρίσκεται στο τελικό στάδιο η μελέτη για τα ογκώδη που αποτελούν μέγιστο πρόβλημα για την πόλη.

- Αναμένεται η έγκριση από το Υπουργείο Εσωτερικών της πρόσληψης 38 εργαζομένων στην καθαριότητα με οχτάμηνη σύμβαση.

- Με απόφαση που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή υποβάλλεται για ένταξη στο ΕΣΠΑ η πρόταση ύψους 1,3 εκατομμυρίων για την διαχείριση βιοαποβλήτων που περιλαμβάνει την προμήθεια 4 απορριμματοφόρων, 2.000 καφέ κάδων και 950 κάδων οικιακής κομποστοποίησης.

- Ξεκινάει εντός του μήνα η ανακύκλωση με την πλατφόρμα FOLLOW GREEN στα δημοτικά και νηπιαγωγεία, ενώ στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα γίνουν διαγωνισμοί που θα εμπεδώνουν το μήνυμα της ανακύκλωσης με ζωγραφική σε κάδους, παραγωγή video ή και κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά σε συνεργασία με την Α’ βαθμια και τη Β’ βαθμια Εκπαίδευση.

- Ο Δήμος από το πρόγραμμα Φιλόδημος θα προμηθευτεί έξι απορριμματοφόρα ενώ εγκρίθηκε η προμήθεια άλλων τεσσάρων από το ΕΣΠΑ, που σημαίνει ότι ανανεώνει πλήρως τον στόλο. 

- Είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την προμήθεια νέων κάδων (105.000), ενώ ολοκληρώνεται η μελέτη για επισκευές / αποσύρσεις κάδων.

Παράλληλα έχουν τοποθετηθεί εργαζόμενοι της κοινωφελούς εργασίας για τις ανάγκες της καθαριότητας του δήμου σε όλη την έκταση του. Έχει γίνει επίσης καταγραφή των κάδων σε όλη την έκταση του Δήμου ενώ αναμένεται και η πλατφόρμα ολοκληρωμένης διαχείρισης και παρακολούθησης του στόλου των απορριμματοφόρων του Δήμου Ιωαννιτών.

Αναμένεται η ένταξη του πράσινου σημείου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και στη συνέχεια ο προγραμματισμός για την κατασκευή επτά μικρών πράσινων σημείων, κυρίως στις έδρες των δημοτικών ενοτήτων. Επίσης στις κοινότητες άνω των 2.000 κατοίκων οριστικοποιείται η μελέτη για την τοποθέτηση υπογειοποιημένων κάδων.

«Τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την ενεργή στήριξη των πολιτών, των επιχειρήσεων, των καταστημάτων εστίασης, της νέας γενιάς. 

Θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών με έντυπο στους επόμενους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΙ, με ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σποτ, με ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές», κατέληξε ο αντιδήμαρχος. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]