Ιωάννινα:Καταγγελία της "Φοιτητικής Πορείας" για τον εκβιασμό αποπληρωμής στους εστιακούς φοιτητές της Δουρούτης

 



Ως Φοιτητική Πορεία καταγγέλλουμε τον κυνικό εκβιασμό με τον οποίο η πρυτανεία προσπάθησε να υφαρπάξει από τους εστιακούς φοιτητές κάποιες οφειλές τους με βάση το απαράδεκτο χαράτσι των 45€ που έχει επιβάλει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στους εστιακούς της Δουρούτης.

Το ραβασάκι που έλαβαν οι φοιτητές και μάλιστα ορισμένοι από αυτούς έχουν αποφοιτήσει μέχρι και τρία χρόνια πριν έχοντας παραδώσει το δωμάτιο συμφώνα με καταγγελίες των ίδιων, ανέφερε το οφειλόμενο ποσό και ότι αν δεν αποπληρωθεί εντός 30 ημερών θα μεταφερθεί στο δημόσιο ταμείο. 

Αποτελεί έναν απαράδεκτο εκβιασμό στο πιο πληττόμενο κομμάτι των συμφοιτητών μας.  Δεν αποτελεί όμως κάποια έκπληξη καθώς εντάσσεται στο συνολικότερο τρόπο διαχείρισης των ζητημάτων από πλευράς της κυβέρνησης αυτόν της πειθάρχησης, της καταστολής, των απειλών και της τρομοκρατίας. Οι πρυτάνεις στα πανεπιστήμια οι διευθυντές τις προάλλες στα κατειλημμένα σχολεία αποτελούν τον βραχίονα της κυβερνητικής πολιτικής λόγω της θέσης τους και ανεξαρτήτως προθέσεων. Στην προκειμένη περίπτωση όμως η κίνηση αυτή ήταν μια καθαρή επιλογή της πρυτανείας να επιλέξει αυτόν τον τρόπο για να αναγκάσει τους εστιακούς φοιτητές να πληρώσουν την στιγμή μάλιστα που όλη η κοινωνία πλήττεται από ένα νέο κύμα οικονομικής κρίσης. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων  στα πλαίσια της πολιτικής της υποχρηματοδότησης αντιμετωπίζει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα δια στόματος του ίδιου του πρύτανη όποτε θεώρησαν καλύτερη λύση για ακόμα μια φορά να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης τους στις πλάτες των φοιτητών.     

Ως Φοιτητική Πορεία θεωρούμε το χαράτσι των 45€ έμμεσο τρόπο διδάκτρων και κοροϊδία την δικαιολογία ότι είναι για την συντήρηση των εστιών αφού η κατάσταση που επικρατεί στο μεγαλύτερο κομμάτι των εστιών είναι τραγική μέχρι σημείου να πέφτουν σοφάδες στα κεφάλια φοιτητών όπως συνέβη περίπου 1 χρόνο πριν. Συνεπώς δια της πλαγίου το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων επιβάλει δίδακτρα σε ένα κομμάτι φοιτητών προσπαθώντας από αυτά τα λεφτά αυτά να καλύψει τρύπες που προέρχονται από την χρόνια πολιτική της υποχρηματοδότησης.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα του Συλλόγου εστιακών οι οποίοι μετά από παρέμβαση στην πρυτανεία ανάγκασαν τον πρύτανη σε αναδίπλωση αφαιρώντας από το έγγραφο της οφειλής το ποσό, τη διορία και τον εκβιασμό. Η ουσία όμως παραμένει. Είναι συνεπώς επιτακτική ανάγκη να μαζικοποιηθούν ακόμα περισσότερο οι συνελεύσεις του συλλόγου και να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις και δράσεις οι οποίες δεν θα παραμένουν μόνο στους 4 τείχους μια κατειλημμένης πρυτανείας αλλά θα έχουν στόχο να συσπειρώσουν κι άλλους φοιτητές ώστε να ανοιχτεί τόσο το ζήτημα αυτό όσο και συνολικά το χτύπημα και η εμπορευματοποίηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας βάζοντας ως κεντρικό στόχο τον πραγματικό εχθρό που δεν είναι άλλος από την κυβερνητική πολιτική αλλά και έχοντας ξεκάθαρα στο νου μας τον ρόλο των πρυτάνεων και της συγκλήτου ως όργανα υλοποίησης και συγκεκριμενοποίησης αυτής της πολιτικής μέσα στα πανεπιστήμια. 

Ο μαζικός κι οργανωμένος αγώνας, η συσπείρωση στον σύλλογο, η μαζικοποίηση των συλλογικών μας οργάνων είναι ο μόνος δρόμος που αποδεδειγμένα φέρνει νίκες, όπως έγινε πρόσφατα με την καταδίκη της Χ.Α., αποτέλεσμα την κοινωνικής πίεσης και των μαζικών αντιφασιστικών δράσεων εδώ και 7 χρόνια, όπως έγινε και πέρυσι και η κυβέρνηση δεν προχώρησε στο βαθιά ταξικό μέτρο των ορίων φοίτησης.

Ολική κατάργηση του 45ευρου και διαγραφή των οφειλών.

Ούτε σκέψη για μεταφορά των οφειλών στο δημόσιο ταμείο, έγγραφη δημόσια δέσμευση.

Κανένας φοιτητής χωρίς δωμάτιο, εύρεση νέων κατοικιών για τις αυξημένες ανάγκες.

Άνοιγμα των πανεπιστημίων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Δημόσια και Δωρεάν παιδεία και υγεία.

ΟΧΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]