Αποχώρησε η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης από τη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων

 


Στη συνεδρίαση που έγινε την πρώτη μέρα του τοπικού lockdown στα Γιάννενα, οι παρατάξεις που στηρίζονται από τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ στο Δήμο Ιωαννιτών, επέλεξαν να συζητούν επί 3 ώρες προ ημερήσιας γα να μην αποφασίσουν τελικά κανένα απολύτως μέτρο προστασίας της πόλης, κανένα μέτρο στήριξης των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται. 

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης είχε καταθέσει πριν τη συνεδρίαση, πακέτο μέτρων που αφορούσαν στους αυτοαπασχολούμενους, τις σχολικές καθαρίστριες, τους παιδικούς σταθμούς, τους δημοτικούς υπαλλήλους αλλά και τους κοινόχρηστους χώρους, τις επιβαρυμένς περιοχές και τα σχολεία της πόλης. 

Ταυτόχρονα ζήτησε να συζητηθούν μόνο συγκεκριμένα θέματα που έχουν επείγοντα χαρακτήρα ή άπτονται έστω σε ένα βαθμό των λαϊκών αναγκών ώστε με γρήγορο τρόπο να προχωρήσουν τα μέτρα προστασίας. 

Η Δημοτική Αρχή ενήμερωσε το σώμα για την εξέλιξη της πανδημίας με στοιχεία που ήταν ήδη γνωστά από τον Τοπικό Τύπο και προχώρησε με την ανοχή της ¨αντιπολίτευσης¨ στην συζήτηση θεμάτων για εργα μακρια απο τις λαικες αναγκες σαν αυτα που περιγραφονται στο επιχειρησιακο σχεδιο, για την τουριστική προβολή και για την εγκατασταση του τσίρκου στην πόλη σα να μην συμβαίνει τίποτα...

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης αποχώρησε από τη συνεδρίαση-παρωδία. 

 

Παραθέτουμε αναλυτικά τα μέτρα που ζήτησε η Λαϊκή Συσπείρωση 


Συζήτηση και λήψη απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο  Koρωνοϊός

Δεδομένων των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί, αποτελεί επιτακτική ανάγκη το Δημοτικό συμβούλιο να συζητήσει και να λάβει απόφαση για τα μέτρα προστασίας του Γιαννιώτικου Λαού και τη στήριξη των αυτοαπασχολουμένων και εργαζομένων της περιοχής μας. Κατά τη γνώμη μας είναι απαράδεκτο σε αυτές τις συνθήκες το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητά οτιδήποτε άλλο περά από αυτά όπως φαίνεται από τη σημερινή ημερήσια διάταξη. Το κλίμα ανοχής στην πολιτική της ατομικής ευθύνης, του πρώτα “φταίνε οι νέοι, οι μαθητές” και μετά “φταίνε οι μετανάστες” συμβάλλει αντικειμενικά στη διαιώνιση του προβλήματος που  δεν είναι άλλο από την παντελή έλλειψη μέτρων πρόληψης και στήριξης της υγείας του λαού, γιατί αυτό επιβάλλει η πολική κόστους –οφέλους, η πολιτική που δεν επενδύει  όπου δεν υπάρχει κερδοφορία, η πολιτική που τις λαϊκές ανάγκες όπως είναι το δικαίωμα στη υγεία το έχει μετατρέψει σε εμπόρευμα και μάλιστα πανάκριβο. και όλα αυτά την ίδια ώρα που ακόμη και κυβερνητικά στελέχη αναγκάζονται να ομολογήσουν ότι βασική πηγή διασποράς είναι οι χώροι εργασίας. 

Μέρα με τη μέρα μετράμε νέα ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού και μερίδιο αυτού του αυξανόμενου αριθμού είναι και τα κρούσματα στα σχολεία, όπου η κυβέρνηση αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα, ρίχνοντας για άλλη μια φορά το μπαλάκι στην ατομική ευθύνη. Τα στοιχεία που ανακοινώνονται από τους αρμόδιους φορείς για τη διάδοση του κορονοϊού στα σχολεία είναι αμφισβητήσιμα, εφόσον δεν γίνεται ουσιαστική ιχνηλάτηση.

Τα σχολεία παραμένουν ουσιαστικά αθωράκιστα κι αυτό αναδεικνύεται ακόμα πιο ανάγλυφα τώρα που τα κρούσματα αυξάνονται στην Εκπαίδευση, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει για το αντίθετο. Τα ίδια ισχυρίζεται άλλωστε και για τους χώρους δουλειάς, ή τα Μέσα Μεταφοράς, που μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης, λόγω της έλλειψης μέτρων ουσιαστικής προστασίας, με ευθύνη της κυβέρνησης και του κράτους.

Ο πλέον χαρακτηριστικός εμπαιγμός είναι ότι ούτε και στις περιοχές που μπαίνουν στο «επίπεδο 4» δεν λαμβάνεται κάποιο επιπλέον μέτρο στα σχολεία, πέραν της χρήσης μάσκας. Και μπορεί σήμερα να είναι τέσσερις οι περιοχές σε αυτό το επίπεδο, αλλά η εξέλιξη της πανδημίας δείχνει ότι και αυτές θα αυξηθούν.

Αντί λοιπόν να ικανοποιήσει τα αιτήματα γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών για μαζικά τεστ στον μαθητικό πληθυσμό και το εκπαιδευτικό προσωπικό, ειδικά εκεί που διαπιστώνονται κρούσματα, για σχεδιασμένη και ολοκληρωμένη ιχνηλάτηση σε τμήματα και σχολεία, για μέτρα αποσυμφόρησης των αιθουσών και πλήρη υγειονομική στήριξη σε κάθε σχολική μονάδα, η κυβέρνηση παρουσιάζει τη μαγική εικόνα ότι «στο σχολείο δεν κολλάει», αξιοποιώντας στατιστικά στοιχεία μακριά από την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα σχολεία όλων των βαθμίδων, οι οικογένειες και τα παιδιά.

Κατόπιν των ανωτέρω ζητάμε να συζητηθεί και να ληφθεί απόφαση για τα παρακάτω:

Απόλυτη ανάγκη μαζί με την πρόσληψη προσωπικού, να έχουμε και εφεδρείες. Δεν μπορούμε να συζητάμε για ελλείψεις προσωπικού τέτοια εποχή

Ήδη στο προσωπικό του Δήμου είχαμε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα στη νυχτερινή βάρδια της αποκομιδής και είμαστε με ένα λιγότερο πλήρωμα (άρα και ένα λιγότερο τομέα). Αν έχουμε κανονικό κρούσμα τι θα γίνει; Ο στρατός θα μαζέψει τα σκουπίδια;  Η εταιρία έχει σύμβαση για έως 1500 τόνους. Δεν μπορεί να γίνει κι άλλη σύμβαση όσο είναι σε ισχύ η σημερινή. Επιβάλλεται η πρόσληψη προσωπικού τώρα. Οι 9 προσλήψεις στην καθαριότητα που συζητήθηκαν στην οικονομική επιτροπή ούτε σταγόνα στο ωκεανό δεν είναι.

Πολιτική προστασία : Έρχεται χειμώνας . Αν χιονίσει ποιος θα καθαρίσει από τα χιόνια ; Οι υπηρεσίες που θα είναι αποδεκατισμένες;  Χρειάζεται ειδική μέριμνα και συχνά τεστ για την πολιτική προστασία 

Παιδικοί σταθμοί. Είναι δυνατό εν μέσω πανδημίας να μην υπάρχει σύμβαση ούτε με παιδίατρο ούτε με γιατρό εργασίας; Τώρα που χρειαζόμαστε 3 και 4 από κάθε ειδικότητα για να καλυφθούν οι δομές, εμείς δεν έχουμε κανένα;  Είναι δυνατό να  μην έχουμε περισσότερους μάγειρες και καθαριστές ώστε αν αρρωστήσει κάποιος να μπορούμε να τον αντικαταστήσουμε; Επιβάλλεται προσωπικό όλων των ειδικοτήτων  τώρα.

Ο Δήμος και η κυβέρνηση διαχειρίζονται τις δομές με δεδομένο ότι θα κλείσουν εξαιτίας των πολλών κρουσμάτων κι όχι με προοπτική να υπάρχει προσωπικό για να μείνουν ανοιχτές και ασφαλείς μέσα στην πανδημία. 

Ελέγχους θέλουμε και στις ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες. Στην Εnact  (την εταιρία που πήρε την αποκομιδή) τηρούνται μέτρα προστασίας; Τι θα γίνει αν έχουμε εκεί κρούσμα και σταματήσουν να δουλεύουν; Οι εργαζόμενοι  του Δήμου, με δική σας υπαιτιότητα, δεν φτάνουν  για να καθαρίσουν το δήμο. Αν σταματήσουν και οι εργολάβοι τι θα γίνει; Ούτως ή άλλως υπάρχει συνευθύνη για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, και στο Δήμο και στην Enact . 

Στο εργοστάσιο στο Ελευθεροχώρι που πηγαίνουν ΌΛΑ τα πληρώματα να ξεφορτώσουν τι γίνεται; Στο ΧΥΤΥ που πηγαίνουν τα πληρώματα μας, το υπόλειμμα απ το εργοστάσιο ΑΣΑ;  Υπάρχει κανένας έλεγχος; Πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ με πρωτοβουλία του δήμου να ληφθεί μέριμνα για τεστ σε αυτούς τους χώρους.

Σήμερα που μπήκαμε στο επίπεδο 4 πρέπει να κλείσουν οι υπηρεσίες για το κοινό. Έχουν κλείσει ; Στο πρώτο κύμα που πάλι η δημοτική αρχή δεν έβγαζε απόφαση για να κλείσουν οι υπηρεσίες, το  σωματείο πήγε στον εισαγγελέα. Το ξέρετε και το ξέρει και η πόλη. Είχε βγει ανακοίνωση τότε.  

Απολυμάνσεις δημόσιων χώρων. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΛΥΣΙΜΟ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΝΟΕΜΒΡΗ ΜΗΝΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ. ΒΡΕΧΕΙ!  (έχετε αρχίσει να βγάζετε πάλι την υδροφόρα και να ποτίζετε την άσφαλτο) Χρειάζονται απολυμάνσεις σε πλατείες και παγκάκια εκεί που θα κάθεται ο κόσμος τώρα που κλείνει η εστίαση.

Απολυμάνσεις σχολείων και δημοτικών κτιρίων . Τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα και φυσικά να υπάρχει έτοιμο συνεργείο για τις περιπτώσεις που ανακαλύπτουμε κρούσματα.

Μη τοξικά καθαριστικά για τις καθαρίστριες των σχολικών και δημοτικών κτιρίων. Επιβάλλεται η αγορά ατμοκαθαριστών. Αν δεν αλλάξει κάτι οι εργαζόμενοι  ή θα εισπνέουν τεράστιες ποσότητες από τα καθαριστικά τόσες ώστε να απολυμαίνονται τα σχολεία ή θα αρρωστήσουν απ τον ιό.

Περιοδικά προληπτικά τεστ  σε εργαζόμενους σε  Καθαριότητα, Δημοτική Αστυνομία,  χώρους που συνωστίζονται εργαζόμενοι (στα γραφεία στις διοικητικές, στις οικονομικές υπηρεσίες αλλά και σε πολεοδομία και Τεχνικές Υπηρεσίες ). Βρείτε τρόπο.

Πέρα από τα προληπτικά τεστ πρέπει να υπάρχει η άνεση να γίνονται τεστ σε κάθε εργαζόμενο που έχει παρουσιάσει ελαφριά συμπτώματα . Αυτή τη στιγμή τα πρωτόκολλα λένε ότι πρέπει να μείνει σπίτι και να περιμένει  την εξέλιξη (αν θα του περάσουν δηλαδή τα συμπτώματα). Εμείς λέμε να υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται τεστ ώστε να μην περιμένει ούτε μέρα. Να κάνει τεστ και ή να απομονώνεται ή να πηγαίνει σίγουρος για δουλειά. Ούτε ανασφάλεια να υπάρχει ούτε να χάνεται χρόνος. 

Μέριμνα πρέπει να ληφθεί και για τους Ρομά της πόλης. Καλά τα προγράμματα των εμβολιασμών  που ίσως και να εφαρμόζει ο Δήμος, τώρα πρέπει να πάνε κλιμάκια του ΕΟΔΥ, να τους ενημερώσουν να κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους. Ομοίως, ξανά στον καταυλισμό προσφύγων στον Κατσικά  

Με δεδομένη τη διασπορά στις μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων ( ΠΙΝΔΟΣ , Νιτσιάκος). Πρέπει να πάνε κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε όλες τις περιοχές που έχουν πτηνοτροφεία (άρα και εργαζόμενους στα 2 εργοστάσια). Πέραμα-Κρύα-Κρανούλα-Αγία Μαρίνα και στην Περίβλεπτο . Από την άλλη πλευρά, στον Κατσικά επίσης πρέπει να δούμε τι γίνεται στο άλλο πτηνοσφαγείο. Στα συγκριμένα χωριά πρέπει να γίνουν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στο σύνολο του πληθυσμού.

Υπάρχει πρόβλημα με τους γονείς που πρέπει να πληρώσουν είτε παιδίατρο είτε και για τεστ ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία μετά από οποιαδήποτε ασθένεια. Ο Δήμος πρέπει να πάρει πρωτοβουλία να ζητήσει να καλύπτονται απ’ τα ασφαλιστικά ταμεία οι παιδίατροι και τα τεστ.

Μάλιστα σε σπίτι στην Αμφιθέα που τα παιδιά  νοσούν και συνοικούν με 4 ευπαθείς ηλικιωμένους και δύο μεσήλικες γονείς, δεν γίνεται τεστ στους γονείς. Τώρα να γίνουν τεστ σε όλες τις επαφές των νοσούντων. Δεν υπάρχει απολύτως καμία υποδομή για τους ευπαθείς που ζουν σε σπίτια με ασθενείς covid. πώς θα προστατευτούν αυτοί;

Οι πρωτοβουλίες που θα πάρει και αυτές που δεν θα πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο την ώρα που πλέον το πρόβλημα είναι εδώ θα το βαραίνουν στην ιστορία της πόλης. Άπαξ και κάθεστε στις καρέκλες του Δημάρχου των Αντιδημάρχων κλπ έχετε ευθύνη να πάρετε μέτρα. Ευθύνες όμως και βαρύτατες  θα έχετε αν δεν πάρετε μέτρα.

 

Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε ότι από την ημερήσια διάταξη προτείνουμε να συζητηθούν μόνο τα θέματα 2,4, 13, 15, 16,19,20,21, δεδομένου ότι άπτονται έστω σε ένα βαθμό των λαϊκών αναγκών. 

Αντίθετα  το 1ο θέμα  δεν έχει καμία απολύτως προθεσμία. 

Το 3ο θέμα μπορεί να συζητηθεί και σε 10 μέρες. 

Τα θέματα 5ο-6ο-7ο  δεν έχουν καμία προθεσμία . Μπορούν να μεταφερθούν στο επόμενο. 

Το 8ο θέμα ομοίως δεν έχει καμία προθεσμία. Ούτως ή άλλως είναι μια σύμβαση που ολοκληρώθηκε πέρυσι το Δεκέμβριο και κοντεύει να φτάσει  ο φετινός Δεκέμβριο. 

Το 9ο  θέμα αφορά αιτήσεις -προσφυγές των κατοίκων από το Μάιο και το επίδικο είναι αν έχει μέσα κορομηλιές και κερασιές. Να πάει για το επόμενο. 

Το 10ο θέμα δεν έχει καμία προθεσμία, ας καθυστερήσει 10 μέρες ακόμα το έργο της διέλευσης δικτύων του ΟΤΕ στην ΚΡΑΨΗ. 

Τα θέματα 11ο και το 12ο σας καλούμες ούτως  ή άλλως να τα αποσύρετε: αφού δίνετε  άλλα 15.000 ευρώ με απευθείας ανάθεση, για την τουριστική προβολή την ώρα που εστίαση και ξενοδοχεία κλείνουν. Είναι πρόκληση ακόμα και να το φέρνετε σήμερα. 

Στο 14ο θέμα έχει λήξει η διαβούλευση από τις 23-10. Είτε το συζητήσουμε σήμερα που έχει 29 είτε το συζητήσουμε σε 10 μέρες πάλι μπορεί να μη ληφθεί υπ όψιν η απόφασή μας. 

Στο 17ο Α-Β-Γ Δεν φαίνεται αν υπάρχει κάποια προθεσμία που να επείγει. Προφανώς πρέπει να γίνει η αλλαγή αλλά από την εισήγηση δεν προκύπτει καμία πιεστική προθεσμία

Το 18ο  θέμα προφανώς πρέπει να το αποσύρετε 

Τα  θέματα 23οκαι το 24ο δεν έχουν  επείγοντα χαρακτήρα.

Το 25ο θέμα σας καλούμε να το αποσύρετε πολλώ δε μάλλον που το φέρνετε ενώ έχετε ήδη συμφωνήσει και χωρίς να το έχετε φέρει πριν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το 26ο δεν έχει επείγοντα χαρακτήρα . Δεν επείγει. Είναι απόφαση του 2018 αυτή προτείνεται να τροποποιηθεί. Ας περιμένει 10 μέρες



Συζήτηση και λήψη απόφασης για τις σχολικές καθαρίστριες:


Μετά τη συνάντηση της  επιτροπή αγώνα σχολικών καθαριστριών νομού Ιωαννίνων την Τρίτη 27-10-20, με τον αντιδήμαρχο Παιδείας Γιάννη Αϊβατίδη του δήμου ιωαννιτών αναδείχθηκαν τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν ενάμιση μήνα μετά το ξεκίνημα των σχολείων και τα αιτήματα που έχει υποβάλει η επιτροπή αγώνα από το Μάιο  προς τη δημοτική αρχή Ιωαννίνων έτσι ώστε μπροστά στο δεύτερο κύμα πανδημίας τα σχολεία των Ιωαννίνων να είναι πανέτοιμα να στηρίξουν την υγεία των καθαριστριών των μαθητών των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους. Η επιτροπή αγώνα  είχε καταθέσει συγκεκριμένο υπόμνημα με επεξεργασμένο σχέδιο προς τη δημοτική αρχή Ιωαννίνων για το πώς μπορεί να συμβάλλει με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων καθοριστικά στην υγεία των παιδιών των καθαριστριών των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους. Δυστυχώς η δημοτική αρχή δεν απάντησε ποτέ στα πάγια αιτήματα τους και τους τελευταίους μήνες ο δήμαρχος Ιωαννιτών απέφευγε να τις συναντήσει.. Έτσι λοιπόν τα σχολεία του δήμου Ιωαννιτών είναι ανοχύρωτα και δυστυχώς μετατράπηκαν σε χώρους διασποράς του κορονοϊού.. 

Στο δήμο Ιωαννιτών έχουμε καθαρίστριες που ενώ εργάζονταν σε μεγάλα σχολεία η προκήρυξη της πέταξε έξω. Ομοίως έξω έμεινε εργαζόμενη μετανάστρια χωρίς κτήση της Ελληνικής ιθαγένειας που είχε 10 χρόνια εμπειρία ενώ σε αναμονή βρίσκεται άλλη μία που έδωσε εξετάσεις στο κέντρο ελληνομάθειας και τα αποτελέσματα θα βγουν σε τρεις μήνες 

Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων προκήρυξε μόνον 108 θέσεις καθαριστριών 87 πλήρους και 21 μερικής απασχόλησης από τις 9 Σεπτεμβρίου 2020 έως 30 Ιουνίου 2021, δηλαδή τον ίδιο αριθμό καθαριστριών πριν από την περίοδο του κορονοϊού. Στη συνέχεια  αναγκάστηκε να βγάλει έκτακτη προκήρυξη για 12 συμβασιούχες ορισμένου χρόνου (4 μηνών).  Η σύμβασή τους λήγει 10 Γενάρη του 2021 . Των  εργαζομένων (12 των αριθμό) με οκτάμηνη απασχόληση, η σύμβασή τους λήγει το Μάιο του 2021. Ταυτόχρονα  ο δήμος Ιωαννιτών απασχολεί μόλις 24 σχολικές καθαρίστριες αορίστου χρόνου, που άρον-άρον πολλές από αυτές προχωρούν προς συνταξιοδότηση

21 συμβασιούχες εργάζονται  με τρίωρη απασχόληση.

Στην αρμοδιότητα του δήμου Ιωαννιτών ανήκουν 138 σχολικές μονάδες με 18.300 μαθητές και σχεδόν 2.000 εκπαιδευτικούς να αντιστοιχούν ούτε μία καθαρίστρια ανά σχολική μονάδα...

Καθαρίστριες δουλεύουν σε 3 και σε 4 σχολεία με κίνδυνο να συμβάλλουν στη διασπορά του κορονοϊου και να δουλεύουν μέχρι και 12 ώρες καθημερινά .. Αυτή τη στιγμή 8  καθαρίστριες είναι σε  άδεια ειδικού σκοπού λόγω covid. Η δημοτική αρχή επειδή δεν έχει προσωπικό καθαριότητας μεταφέρει εργαζόμενες  από άλλα σχολεία με αποτέλεσμα κάποιες να εργάζονται μέχρι και 12 ώρες σε καθημερινή βάση.

Η δημοτική αρχή  που δεν έχει χορηγήσει σχεδόν κανένα μέσο ατομικής προστασίας ούτε υλικά που να στηρίζουν την υγεία τους έχοντας μεταθέσει την ευθύνη αυτή στους διευθυντές των σχολείων, την υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών, στα περισσότερα σχολεία οι καθαρίστριες αναγκάζονται και παίρνουν μόνες τους τα γάντια και τις μάσκες ενώ μπροστά στα συνεχή  κρούσματα που έχουν σε σχολικές μονάδες δουλεύουν εκτεθειμένες και απροστάτευτες.

Όσες δεν νοσήσουν από τον κορωνοϊό έρχονται αντιμέτωπες με σκληρά απολυμαντικά που διαλύουν τους πνεύμονες, το ανοσοποιητικό τους σύστημα και λόγω της εντατικοποίησης εντείνονται τα μυοσκελετικά προβλήματα.

Κατόπιν των ανωτέρω ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει τα παρακάτω:

1. Αίτημα του δήμου Ιωαννιτών προς το Υπουργείο Εσωτερικών για μετατροπή των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών σε αορίστου χρόνου..

2. Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων να μετατρέψει τις 21 συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε πλήρους απασχόλησης. Όπως έκανε ο δήμος Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Βόρειας Κέρκυρας ( χωρίς να επιβαρύνουν τους δημότες της πόλης μας με πρόσθετους φόρους)

3. Να δεσμευτεί η δημοτική αρχή ότι στις 12 καθαρίστριες με τετράμηνη σύμβαση θα ανανεωθεί η σύμβασή τους και δεν θα απολυθούν.

4. Την επόμενη εβδομάδα να δοθούν σε όλες τις σχολικές καθαρίστριες ο ανάλογος εξοπλισμός σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Δεδομένο ότι σε καθημερινή βάση στα Γιάννενα κλείνονται τμήματα σε σχολεία.

5. Περιοδικά τεστ για τον κορονοϊό σε κάθε σχολική μονάδα, σε καθαρίστριες μαθητές και εκπαιδευτικούς..

6. Μείωση αριθμού των μαθητών ανά τμήμα(Μ.Ο 15 μαθητές ανά τμήμα) με γενναίες προσλήψεις καθαριστριών και εκπαιδευτικών. Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων μπορεί να διαθέσει δημοτικούς χώρους.

7. Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων να φτιάξει υπόστεγα σε όλους τους προαύλιους χώρους έτσι ώστε κατά τους χειμερινούς μήνες τα διαλείμματα να γίνονται σε εξωτερικούς χώρους, για να μη συνωστίζονται οι μαθητές.

8 .Να προσληφθούν γιατροί και σχολικοί νοσηλευτές σε όλες τις σχολικές μονάδες για τα παιδιά τους εκπαιδευτικούς και τις καθαρίστριες.

Σημειώνουμε ότι ήδη  ο αντιδήμαρχος Παιδείας δεσμεύτηκε να δεχτεί τη λήψη απόφασης τουλάχιστον για τη μετατροπή των συμβάσεων των μερικής σε πλήρους απασχόλησης 

Συζήτηση και λήψη απόφασης μέτρα στήριξης και ανακούφισης των αυτοαπασχολουμένων

Τα μέτρα που έχει λάβει ο Δήμος Ιωαννιτών για τη στήριξη των αυτοαπασχολουμένων της περιοχής λόγω των συνθηκών που βιώνουμε είναι πολύ πίσω από τις απαιτήσεις,

Επανειλημμένα κάναμε κριτική, ζητήσαμε να φέρετε στο Δημοτικό Συμβούλιο μέτρα στήριξης, και φτάνετε σήμερα να φέρνετε ορισμένα μέτρα, τα οποία  στην πραγματικότητα δεν στηρίζουν ουσιαστικά κανέναν. Εμείς μιλάμε για απαλλαγή δημοτικ. τελών αναδρομικά από τον Μάρτιο που ξεκίνησε η πανδημία.  Επίσης οριζόντια στήριξη σημαίνει ότι θα στηριχθεί το ίδιο και ο μικρός και ο μεγάλος. Επιμένουμε να δοθεί   προτεραιότητα στους μικρούς, αυτούς που έχουν  κάτω απο 12000/ χρόνο κερδοφορία, τους αυτοαπασχολούμενους, αυτούς που είναι ένα βήμα πριν το λουκέτο.  Επιπλέον επανειλημμένα ζητήσαμε πέρα από τα δημοτικά τέλη να αντιμετωπιστούν και  τα χρέη προς δήμο. Να υπάρξει κούρεμα σε αυτούς που κλείνουν με λουκέτο και πάγωμα πληρωμών όσο κρατάει αυτή η κατάσταση.

Κατόπιν των ανωτέρω στο θέμα για τη στήριξη των αυτοαπασχολουμένων ζητάμε να ληφθεί η παρακάτω απόφαση, που έχει υιοθετήσει και ο Εμπορικός  Σύλλογος Ιωαννίνων

1). Αναστολή των ρυθμίσεων προς ΔΕΚΟ.

2). Απαλλαγή όλων των αυτοαπασχολούμενων & μικρών εμπόρων & επαγγελματιών από δημοτικά τέλη αναδρομικά από τον Μάρτιο. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση. 

3).Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ ως τη μόνη αποδεκτή λύση που μπορεί να περιορίσει σε ένα βαθμό τις συνέπειες των αντιλαϊκών πολιτικών και να εξασφαλίσει τη στοιχειώδη λειτουργία των μικροεπιχειρήσεών μας.

4). Κατάργηση χαρατσιών όπως ο ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος, αλλά και δραστική μείωση των απαράδεκτων και άδικων έμμεσων φόρων που κατατρώνε το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας.

5). Διαγραφή τόκων, προστίμων, 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες που συσσωρεύτηκαν ως αποτέλεσμα της προηγούμενης κρίσης, αλλά και των αντιλαϊκών πολιτικών που τη συνόδευσαν. 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους.

6). Απαλλαγή των α/α από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Διαγραφή τόκων και προστίμων για τα χρέη ατομικής ασφάλισης, κατάργηση της εισφοράς υγείας και των χρεών που προκύπτουν από αυτή.

7). Άμεση αποκατάσταση των συντάξεων και απόδοση 13ης - 14ης σύνταξης. Να καταργηθεί εδώ και τώρα ο νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου.

8). Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους α/α και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις. Αρκετά ταΐσαμε τις τράπεζες.

9). Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ μέχρι τον Δεκέμβριο. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο για τους α/α και τα λαϊκά στρώματα.

10). Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κλπ. Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.

11). Χορήγηση επιδόματος ανεργίας  σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ

α). Άμεση πρόσληψη μόνιμων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων. Να λειτουργήσουν αποτελεσματικά όλα τα δημοσιά κέντρα υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και να ανοίξουν άμεσα όλες οι μονάδες ΜΕΘ που χρειάζονται. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας σε πιθανή νέα έξαρση της πανδημίας

β). Άμεσα μέτρα προστασίας σε όλα τα σχολεία για την προστασία μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών. Αραίωση των μαθητών σε κατάλληλες αίθουσες, προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, καθαριστριών με ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού.

γ). Να διατεθούν στον πληθυσμό δωρεάν και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους όλα τα απαραίτητα υλικά προφύλαξης, όπως και όλα τα αναγκαία τεστ χωρίς καθυστερήσεις. Να μπει τέλος στην αισχροκέρδεια











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]