ΠΟΕΔΗΝ: Γιατί αυξήθηκαν τα κρούσματα

 


Η αύξηση των τεστ «αποκάλυψε» τους μεγαλύτερους αριθμούς των κρουσμάτων του κορονοϊού, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΠΟΕΔΗΝ. Τι επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος για τους αριθμούς και τη διαδικασία των ελέγχων

Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στη χώρα δεν οφείλεται μόνο στη διαφαινόμενη - πανευρωπαϊκά - επιδείνωση της επιδημίας του κορονοϊού αλλά και στην αύξηση των τεστ, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.


Όπως τονίζει σε ενημέρωσή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μ. Γιαννάκος, «η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού δεν σχετίζεται μόνο με την μεγάλη διασπορά του ιού στη κοινότητα, αλλά και με την αύξηση του αριθμού των εργαστηριακών ελέγχων».


«Τα ημερήσια τεστ σχεδόν διπλασιάστηκαν. Από 10.000 με 12.000 τις καθημερινές και 3.000 με 5.000 το Σαββατοκύριακο τις τελευταίες 10 ημέρες γίνονται 18.000 με 19.000 τις καθημερινές και 7.000 τα Σαββατοκύριακα», επισημαίνει. Επίσης, «γίνονται 2.000 κατά μέσο όρο γρήγορα τεστ (σ.σ. rapid test) την ημέρα». .


Ωστόσο, ο αριθμός των τεστ παραμένει μικρότερος από τον απαραίτητο προκειμένου να εντοπισθεί έγκαιρα ο ιός στη κοινότητα και να απομονωθεί, τονίζει.



Χαρακτηριστικά αναφέρει πως το «ΕΚΕΑ τώρα κάνει 1.600 τεστ την ημέρα τις καθημερινές και 800 το Σαββατοκύριακο», αλλά «θα έπρεπε να αξιοποιηθεί περισσότερο». Το Κέντρο, μάλιστα, «είχε φθάσει να κάνει 5.000 με 6.000 τεστ ημερησίως», αλλά «λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων μείωσε τον αριθμό στα 1,000 τις καθημερινές και 400 Σαββατοκύριακο και τις τελευταίες ημέρες το αύξησε».


Την ίδια ώρα, ο συνδικαλιστής καταγγέλλει πως οφείλονται δεδουλευμένα μηνών σε υπαλλήλους του ΕΚΕΑ: «Είναι κρίμα μεγάλο οι επικουρικοί υπάλληλοι του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ που προσελήφθησαν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού οι οποίοι όλοι ημέρα δουλεύουν τα τεστ να είναι απλήρωτοι οι μισθοί τους. Δουλεύουν μήνες χωρίς να πληρώνονται».


Περαιτέρω, ο κ. Γιαννάκος γνωστοποιεί δε ότι «πολλά Νοσοκομεία στέλνουν τα δείγματα σε ιδιωτικά εργαστήρια και πληρώνουν 40 ευρώ το ένα».

Τέλος, «δεν αξιοποιήθηκε ακόμη η μέθοδος pool που εξετάζει πολλά δείγματα μαζί τα οποία είναι απαραίτητα για την ιχνηλάτηση μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων», κατά τον ίδιο.


Τα τελευταία στοιχεία για την επιδημία

Υπενθυμίζεται πως τα 935 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, αποτελούν νέο αρνητικό ρεκόρ για τη χώρα μας που τις τελευταίες μέρες καταγράφει ιδιαίτερα υψηλό αριθμό θετικών διαγνώσεων. 228 εξ αυτών εντοπίστηκαν στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ 217 περιστατικά επιβεβαιώθηκαν στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης.


Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε στα 29.992, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες. 3.828 (12.8%) από αυτά θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 11.532 (38.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.


Παράλληλα, διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 91 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 30 (33.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 270 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.


Τέλος, το Σάββατο καταγράφηκαν 5 ακόμα θάνατοι και 564 συνολικά στη χώρα. 213 (37.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]