ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Ξεκίνησε η φωτογραφική έκθεση << Ένας Τοίχος για την Πόλη >> με θέμα τα << Γιάννενα των Περασμένων Χρόνων >>



Πόσες μνήμες, πόσες ζωές, πόσες λύπες και πόσες χαρές μπορεί να συναντώνται σε μια φωτογραφία; Πόσες λέξεις και πόσα συναισθήματα αιχμαλωτίζονται σε εκείνη τη στιγμιαία λήψη; 

Ιστορίες πολλές, άλλες ανείπωτες και άλλες ειπωμένες ξεπηδούν μέσα από τη φωτογραφική έκθεση «Ένας Τοίχος για την Πόλη -Τα Γιάννενα στο Πέρασμα των Χρόνων» επαναφέροντας μνήμες από τα παλιά. Μοναδικοί μάρτυρες οι πρωταγωνιστές των παλαιών εποχών, οι οποίοι στέκουν επιβλητικά μπροστά μας, θυμίζοντας μας την μοναδική δύναμη που κατέχουν στο χρόνο.

Μέσα από τις φωτογραφίες το παρελθόν επανέρχεται με τη μορφή μιας ανάμνησης, μιας νοσταλγίας.Γιατί αυτή είναι η ζωή μας, στιγμές και πρόσωπα και χιλιάδες εικόνες που αποτυπώθηκαν στον χρόνο και στον χώρο.Είναι σαν να ακούς τα γέλια των παιδιών καθώς  γλιστρούν στην λίμνη περιμένοντας να πιάσουν με το καλάμι τους κάποιο ψάρι, αλλά και τις συζητήσεις των γυναικών που πλένουν τα ρούχα τους στις όχθες της. Σαν να ακούς τον ήχο από τις μηχανές των βαρκάρηδων μέσα στη λίμνη Παμβώτιδα.Τις φωνές των εμπόρων που κάθονται στη σειρά περιμένοντας να πουλήσουν τα προϊόντα τους ή τον ήχο από τις φλωρέτες στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου του 1962.Μπορεί να ακούσεις ακόμα τους έξαλλους πανηγυρισμούς των Γιαννιωτών, όταν ο ΠΑΣ ανέβηκε για πρώτη φορά στην Α΄Εθνική, αλλά και τις ανάσες των αθλητών στους πρώτους Πανηπειρωτικούς Αγώνες που έγιναν στα Γιάννενα το 1925. Και πόσα συναισθήματα άραγε ξυπνά η φωτογραφία με τις γυμναστικές επιδείξεις στην Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία, η οποία ιδρύθηκε το 1828 με χορηγία των αδελφών Ζωσιμά σε μια περίοδο δύσκολη για την πόλη. Και πόσες ακόμα μνήμες με εκείνη την ασπρόμαυρη φωτογραφία του 1869, που κατέστρεψε μετά από πυρκαγιά, μεγάλο μέρος της πόλης.

Συναισθήματα, μνήμες, σκέψεις δημιουργούν ένα υπέροχο συνονθύλευμα μπροστά στη θέα των εικόνων.Εξάλλου αυτός είναι και ο στόχος του «Ένας Τοίχος για την Πόλη- Τα Γιάννενα στο Πέρασμα των χρόνων». 

Πρόκειται για την 4η κατά σειρά φωτογραφική έκθεση που πραγματοποιείται στο χώρο στάθμευσης του Ορφέα, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων.Η έκθεση περιλαμβάνει δεκάδες φωτογραφίες του περασμένου αλλά και του 20ου αιώνα.Φωτογραφίες από τα χρόνια  του Αλή Πασά, από την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων, των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, της Κατοχής αλλά και της Μεταπολεμικής Ανασυγκρότησης, κοσμούν τους τοίχους του, χαρίζοντας στους επισκέπτες και στους Γιαννιώτες μια ανεπανάληπτη εμπειρία κι ένα μοναδικό ταξίδι στο χωροχρόνο.                                                                                                                                                         

Όλα αυτά δεν θα είχαν επιτευχθεί όμως χωρίς τη συμβολή κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι συνέλεξαν και επιμελήθηκαν την φωτογραφική έκθεση και δεν είναι άλλοι από  τον Φίλιππο Γιωβάννη, τον Χάρη Μπινώλη, την Μαρία Βλάχου και τον Στάθη Σιούτη.

Η έκθεση έχει αναρτηθεί και σας περιμένει να την επισκεφτείτε.

Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ << ΕΝΑΣ ΤΟΙΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ >>


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]