ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Έρευνα: Η ρεμντεσιβίρη μειώνει τον χρόνο θεραπείας από τον νέο ιό κατά 5 ημέρες

 


Νέα στοιχεία, σχετικά με τη χορήγηση του αντιιικού φαρμάκου ρεμντεσιβίρη (της Gilead Sciences Inc) σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, δείχνουν ότι με τη χρήση του μειώνεται ο χρόνος θεραπείας από τη νόσο Covid-19 κατά πέντε ημέρες, σε σύγκριση με τον χρόνο ίασης ασθενών στους οποίους χορηγήθηκε «εικονικό» φάρμακο (placebo).


Ο νέος χρόνος αποθεραπείας που ανακοινώθηκε είναι συντομότερος κατά μία ημέρα από τον χρόνο ίασης που είχε αναφερθεί παλαιότερα, δήλωσαν εχθές (Πέμπτη 8/10) εκπρόσωποι της εταιρίας και ερευνητές.


Η χορήγηση της  ρεμντεσιβίρης, για  πρώτη φορά, σε ασθενείς που λάμβαναν οξυγόνο μείωσε τον χρόνο ίασης τους κατά 7 ημέρες, σε σύγκριση με τις περιπτώσεις ασθενών που λάμβαναν «εικονικό» φάρμακο μετά από 29 ημέρες θεραπείας, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 1,062 ασθενείς, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.


Η τελευταία μελέτη εστίασε σε στοιχεία ασθενών που έλαβαν θεραπεία διάρκειας 29 ημερών. Σε προηγούμενη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάιο, τα στοιχεία αφορούσαν σε αποτελέσματα έπειτα από τη θεραπεία ασθενών για 15 ημέρες.


Η ρεμντεσιβίρη είναι ένα από τα πρώτα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν για την καταπολέμηση του κορονοϊού και ένα από αυτά που χορηγήθηκαν στον Αμερικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ (ο οποίος πρόσφατα διαγνώστηκε θετικός στον SARS-CoV-2) για τη θεραπεία του.


Την πρώτη Μαΐου 2020, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)  έδωσε την έγκρισή της για τη χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου κατά του κορονοϊού, το οποίο χορηγείται και σε ασθενείς από άλλες χώρες πλην των ΗΠΑ.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, η χρήση της  ρεμντεσιβίρης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, αλλά όχι σε αξιοσημείωτο ποσοστό. Εντούτοις, από ξεχωριστή ανάλυση στοιχείων που αφορά μόνο τους ασθενείς οι οποίοι έλαβαν οξυγόνο, η χορήγηση του εν λόγω φαρμάκου φαίνεται πως μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά 72% κατά την 15η ημέρα της θεραπείας και κατά 70% ως την 29η ημέρα θεραπείας.


«Έχουμε στη διάθεσή μας δομένα, σύμφωνα με τα οποία η χορήγηση της ρεμντεσιβίρης σε ασθενείς που λαμβάνουν οξυγόνο μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου τους (εξαιτίας της Covid-19) σε σύγκριση με περιπτώσεις άλλων υποομάδων», αναφέρει σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας του πρακτορείου Reuters ο επικεφαλής της μελέτης  Δρ. Andre Kalil, ειδικός στις μολυσματικές νόσους, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα, στις ΗΠΑ.

ert.gr

Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]