Βασίλης Γιόγιακας: τι θα περιλαμβάνει η νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα κατηγορίας 5;

Για το περιεχόμενο της νέας νομοθετικής ρύθμισης που θα αφορά την τακτοποίηση ακινήτων με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες (Κατηγορίας 5) ερωτά ο Βασίλης Γιόγιακας τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη. Στο κείμενο της Ερώτησης ο βουλευτής Θεσπρωτίας ζητεί να πληροφορηθεί αν η ρύθμιση που έχει προαναγγελθεί από το Υπουργείο  - και θα περιλαμβάνεται στο νέο χωροταξικό νομοσχέδιο - θα επιλύει κύρια ζητήματα τα οποία έχουν προκύψει μετά τη λήξη της προθεσμίας τακτοποίησης των αυθαιρέτων Κατηγορίας 5. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:   




Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας


ΘΕΜΑ: «Νέα νομοθετική ρύθμιση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων της Κατηγορίας 5»



Σε Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (1-10-2020) ανακοινώνεται ότι δε θα δοθεί νέα παράταση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων σύμφωνα με τις ισχύουσες ρυθμίσεις του νόμου 4495/2017, δηλαδή των αυθαιρέτων της Κατηγορίας 5 (κτίρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες, χωρίς οικοδομική άδεια κ.ά.). Τονίζεται ωστόσο ότι το Υπουργείο συζητά την πρόταση του Τ.Ε.Ε. για μεταφορά στην Κατηγορία 4 «κάποιων περιπτώσεων πραγματικά μικρών αυθαιρεσιών που έχουν υπαχθεί στην Κατηγορία 5» προαναγγέλλοντας σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. Επικείμενη νομοθετική ρύθμιση για τα αυθαίρετα της Κατηγορίας 5 επιβεβαιώθηκε σε συνέντευξη του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας («Καθημερινή», 18-10-2020) στην οποία, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι «όταν έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο (ενν. για τον εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής νομοθεσίας), περίπου σε ένα μήνα, θα υπάρχει μέσα και αυτή η ρύθμιση. Σίγουρα θα περιλαμβάνει τις περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές».   



Πέραν της μη ολοκλήρωσης της ρύθμισης αυθαιρέτων σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, τεχνικοί φορείς και επαγγελματίες έχουν θέσει υπόψη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την απώλεια δυνατότητας ρύθμισης αυθαιρέτων της Κατηγορίας 5. Ενδεικτικά αναφέρονται η υπαγωγή στην εν λόγω κατηγορία μικρών αυθαιρεσιών ή αυθαιρεσιών σε ακίνητα πολύ μικρής επιφάνειας, η μη ολοκλήρωση δήλωσης αυθαιρέτων αυτής της Κατηγορίας στα ακίνητα του Δημοσίου και των ΟΤΑ και συνακόλουθα ο αποκλεισμός τους από τη δυνατότητα συμμετοχής σε προγράμματα αναβάθμισης, ανακαίνισης, αποκλεισμού καθώς και η μη δυνατότητα ρύθμισης ακινήτου εφ’ όσον ο χαρακτηρισμός του αλλάξει σε μη δασικό.




Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:


Ποια από τα ζητήματα που έχουν προκύψει μετά τη λήξη της προθεσμίας τακτοποίησης αυθαιρέτων της Κατηγορίας 5 θα διευθετούνται με τη ρύθμιση η οποία αναμένεται να περιληφθεί στο επόμενο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]