Θέση για την χωροθέτηση κτηνοτροφικής μονάδας στο λεκανοπέδιο της "ΥΠΕΡΑΓΩΡΑ ΠΑΠΑΜΑΝΟΣ ΕΠΕ"

Η Περιφερειακή Παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» κατά την συζήτηση της επένδυσης «ΥΠΕΡΑΓΩΡΑ ΠΑΠΑΜΑΝΟΣ ΕΠΕ»  στην Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, της 1ης Σεπτεμβρίου 2020, καταψήφισε την χωροθέτηση της μονάδας με συγκεκριμένο σκεπτικό λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη δυναμικότητα της (1600 μοσχάρια πάχυνσης) και την ήδη κορεσμένη περιοχή εγκατάστασης ανάμεσα στα χωριά του κάμπου Λαψίστας – Ροδοτοπίου κ’ Νεοχωρίου, εκτιμώντας πως η φέρουσα ικανότητα σε πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις έχει καλυφθεί προ πολλού. Αντιπροτείνουμε την χωροθέτηση της υπό συζήτηση μονάδας σε υπάρχουσες «σταλίζουσες» εγκαταστάσεις (μονάδες ευρισκόμενες σε αδράνεια) της ευρύτερης περιοχής και εκτός του λεκανοπεδίου. Με την ευκαιρία, επαναφέρουμε την πρόταση για επανενεργοποίηση παλαιότερης απόφασης της νομαρχίας Ιωαννίνων για απαγόρευση χωροθέτησης νέων μονάδων, με εξαίρεση την ενδεχόμενη  επέκταση υφισταμένων (ή και μετεγκατάσταση προβληματικών), εντός του λεκανοπεδίου, η οποία ανεστάλη από την περιφερειακή Αρχή χωρίς επαρκή και πειστική αιτιολόγηση. Η πρόταση μας αυτή συνδέεται με την πάγια θέση της Παράταξης που απευθύνεται προς την διοίκηση της Περιφέρειας και σε όλους τους δήμους για την ανάγκη εκπόνησης μελέτης με αντικείμενο: «Καθορισμός περιοχών αποκλεισμού εγκατάστασης πτηνοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, εγκαταστάσεων μεταποίησης τροφίμων ζωϊκής προέλευσης, επεξεργασίας κτηνοτροφικών αποβλήτων και σταδιακής απομάκρυνσης υφιστάμενων μονάδων, αλλά και οριοθέτηση ζωνών ανάπτυξης σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα».

Επί του περιεχομένου της ΜΠΕ έχουμε να παρατηρήσουμε ότι δεν τεκμηριώνεται επαρκώς και δεν δικαιολογείται η επεξεργασία και η διάθεση του όγκου των παραγόμενων αποβλήτων, καθόσον προβλέπεται μικρός κοπροσωρός για το μέγεθος της μονάδας και θα απαιτηθεί μεγαλύτερη στρεμματική έκταση  για την διασπορά της κόπρου από την αναφερόμενη στην ΜΠΕ. Ακόμα και εάν υπήρχε εναλλακτικός τρόπος διάθεσης της, π.χ. για την παραγωγή βιοαερίου και πάλι δεν αντιμετωπίζεται η επεξεργασία τόσων μεγάλων ποσοτήτων κοπριάς.

Σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε μπροστά σε μια σοβούσα σύγκρουση κατοίκων που διαβιούν στην περιοχή και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που φιλοξενεί ή θα φιλοξενήσει η ευρύτερη περιοχή της ΒΙΠΕ, η οποία σχετίζεται με την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων που ολοένα χειροτερεύει από την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση πτηνοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, των επιχειρήσεων μεταποίησης και την αυξανόμενη ρύπανση του Καλαμά. Η μόνη διέξοδος είναι η προσωρινή αναστολή αδειοδοτήσεων και η αναζήτηση λύσης στην χωροθέτηση νέων μονάδων του αντικειμένου εκτός λεκανοπεδίου. Είναι βλαπτικό και όχι υποστηρικτικό για τον πρωτογενή τομέα να σπαταλιέται γη υψηλής παραγωγικότητας, εντός αναδασμού, για την εγκατάσταση μονάδων εντατικής εκτροφής. Υποστηρίζουμε τις επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα, ιδιαίτερα εκεί που είμαστε ελλειμματικοί και εισάγουμε το μεγαλύτερο μέρος, όπως το αγελαδινό κρέας, αλλά υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα όπου μπορούν να δημιουργηθούν αυτές οι μονάδες σε γαίες οριακά παραγωγικές, εκτός δικτύου άρδευσης και χωρίς προβλήματα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]