Βασικές αρχές πρόληψης και συμπεριφοράς των Καρδιοπαθών για να προστατέψουν την υγεία τους εν μέσω πανδημίας



 Γράφει  ο

Στέφανος Γρ Φούσας

Συντονιστής τομέα καρδιάς

METROPOLITAN GENERAL

τ. Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας


Η 29η Σεπτεμβρίου, κάθε χρόνο, σηματοδοτεί σε όλο τον κόσμο την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, που στόχο έχει την αφύπνιση ατόμων κάθε ηλικίας για την προστασία από τα Καρδιαγγειακά νοσήματα ,που αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. 

Πιο συγκεκριμένα:

17,2 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν παγκοσμίως κάθε χρόνο από τα Καρδιαγγειακά.

Επηρεάζει όχι μόνο τους άνδρες αλλά και τις γυναίκες ακόμα και παιδιά, κάθε φυλής, κοινωνικής τάξεως και ηλικίας.

Ένα στα 10 παιδιά είναι υπέρβαρα, ενώ στην Ελλάδα τα ποσοστά αυτά δείχνουν να αυξάνονται επικίνδυνα.

Στη χώρα μας μπορούμε να πούμε ότι διατρέχουμε τον υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, καθώς έχουμε εγκαταλείψει τον παραδοσιακό τρόπο διατροφής και ζωής: Το 45-50% του πληθυσμού είναι καπνιστές, έως και το 1/3 του πληθυσμού είναι παχύσαρκοι, το 10% πάσχει από διαβήτη και το 1/3 των Ελλήνων έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση. Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι στην Ελλάδα να έχουμε 20.000 περίπου νέα εμφράγματα ετησίως!

Επομένως καθίσταται επιβεβλημένη από όλους η αλλαγή τρόπου ζωής, με έμφαση στη μεσογειακή διατροφή, την καθημερινή άθληση, την αποχή από το κάπνισμα, ενώ η πρόληψη καθίσταται αποφασιστικής σημασίας για τη μείωση της θνητότητας και νοσηρότητας από τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα.

Συμπερασματικά το τρίπτυχο για να το επιτύχουμε αυτό είναι: ΠΡΟΛΗΨΗ - ΠΡΩΙΜΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ - ΣΩΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ.


Κορωνοιός και Υγεία της Καρδιάς

Η πανδημία COVID-19 από την αρχή της εμφάνισής της σηματοδότησε την ανάγκη της πρόληψης και της προστασίας των Καρδιοπαθών, ανάμεσα στις άλλες ευπαθείς ομάδες, καθώς υπήρξαν ασθενείς με Κορωνοιό που είχαν σοβαρές επιπτώσεις και στο καρδιαγγειακό σύστημα. 

Άτομα, δηλαδή, με σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση και καρδιακή ανεπάρκεια είναι πιο ευάλωτα σε συμπτωματική νόσηση από τον COVID-19. 

Συγκεκριμένα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ασθενείς με:

Στεφανιαία Νόσο 

Καρδιακή Ανεπάρκεια

Συγγενείς Καρδιοπάθειες

Πνευμονική Υπέρταση

Προσθετικές καρδιακές βαλβίδες

Μυοκαρδιοπάθειες

Ιστορικό τεκμηριωμένης μυοκαρδίτιδας


Επομένως οι Καρδιοπαθείς πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις γενικές οδηγίες του ΕΟΔΥΥ για την αποφυγή προσβολής και μετάδοσης του ιού (αποφυγή συναθροίσεων, παραμονή στο σπίτι, συχνό πλύσιμο χεριών, σωστή διατροφή κλπ) και να παίρνουν με επιμέλεια τη φαρμακευτική αγωγή που τους έχει συστήσει ο Καρδιολόγος τους. 

Προσοχή όμως: σε περίπτωση που υπάρξουν κάποια από τα συμπτώματα του εμφράγματος (έντονος πόνος στο στήθος,  δύσπνοια) κάθε ασθενής θα πρέπει να απευθύνεται στις Πρώτες Βοήθειες και σε νοσοκομειακή περίθαλψη και να μην μένει σπίτι του, γιατί αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη ζωή του! 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]