Ένα μαγευτικό ταξίδι ....από την Αρίστη και το Πάπιγκο ...ως το Μέτσοβο [βίντεο]

 


Σε δασωμένες και καταπράσινες πλαγιές βρίσκεται η Αρίστη το παραδοσιακό πετρόκτιστο χωριό στο δυτικό Ζαγόρι.


Με την πρώτη ματιά διακρίνουμε την πλακόστρωτη πλατεία με τα γραφικά καλντερίμια τα σπίτια τα οποία χαρακτηρίζει η τοπική αρχιτεκτονική χτισμένα με πέτρα και σχιστόπλακες στις σκεπές.


Η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με το επιβλητικό καμπαναριό , το φαράγγι του Βίκου λίγο μακρύτερα και ο ποταμός Βοϊδομάτη, είναι σημεία ενδιαφέροντος για τον επισκέπτη.



Αξίζει να κάνετε μια στάση στην πλακόστρωτη πλατεία με τα καφενεδάκια και τα γραφικά καλντερίμια της . Στις τοπικές ταβέρνες θα βρείτε εκλεχτούς μεζέδες και φαγητά όπως αγριογούρουνο, ελάφι, πίτες ζαγορίσιες και άλλα εδέσματα.


Κατευθυνόμενοι προς το Πάπιγκο συναντάμε τον ποταμό Βοϊδομάτη ένα από τα καθαρότερα ποτάμια της Ευρώπης.

Κάτω από τα επιβλητικά όρη της Τύμφης είναι κτισμένο το Μικρό Πάπιγκο. Ανάλογα με την εποχή το φυσικό τοπίο γύρω του αλλάζει, δημιουργώντας μαγευτικές αποχρώσεις Αν είστε τυχεροί θα το βρείτε χιονισμένο τον χειμώνα καταπράσινο το καλοκαίρι,γεματο ζωντάνια και μελαγχολία την Άνοιξη και το Φθινόπωρο. Φτάνοντας στην πλακόστρωτη πλατεία θαυμάστε τη θέα και επισκεφτείτε την εκκλησία των Ταξιαρχών . Περιπλανηθείτε στα καλντερίμια που σας ταξιδεύουν σε άλλη εποχή και γευτείτε τοπικούς μεζέδες. Είναι επίσης η αφετηρία πολλών ορειβατικών μονοπατιών που θα σας οδηγήσουν στο βουνό της Τύμφης, στο καταφύγιο της Αστράκας στη Δρακόλιμνη ,και μέσα από ένα πανέμορφο δάσος στην μονή Στομίου στην Κόνιτσα. Ανάμεσα από πανύψηλα βουνά τον Λάκμο και το Μαρουβούνι χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 1200 μέτρων συναντάμε έναν απο τους ποιο γραφικούς οικισμούς στην Ελλάδα .το Μέτσοβο. Η ονομασία του προερχεται από τα σλαβικά «μέτσκα» που σημαίνει αρκούδα και «όβο» που σημαίνει χωριό . Τριγυρίζοντας στα ομορφότερά του σημεία μπορείτε να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου ,την Πινακοθήκη Αβέρωφ οπου θα δείτε μια μεγάλη και εντυπωσιακή συλλογή από πίνακες Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και 20ού αιώνα, όπως επίσης και μια αξιόλογη συλλογή γλυπτών και χαρακτικών. Ο Αβερώφειος Κήπος πρέπει οπωσδήποτε να φιλοξενήσει τη βόλτα σας, αφού πρόκειται για ένα πάρκο περίπου 10 στρεμμάτων με όλα τα είδη δέντρων της Πίνδου ενώ μια στάση χρειάζεται να κάνετε και στο Νερόμυλο Γκίνα Για τους λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού μπορείτε να επισκεφτείτε. την Μονή του Αγίου Νικολάου και η μονή της Παναγίας (Κοιμήσεως της Θεοτόκου) . Η ομορφιά του, όμως, δεν μπαίνει σε καλούπια και εντυπωσιάζει όλο το χρόνο με διαφορετικό τρόπο, με την παραδοσιακή ατμόσφαιρα που αποπνέει: πλακόστρωτα δρομάκια, παραδοσιακές βρύσες , παλιά αρχοντικά. Οι εναλαγες του τοπίου κανουν το Μέτσοβο ένα μέρος που μπορείτε να επισκεφτείτε όλες τις εποχές του χρόνου.
Λάζαρος Τσάτσος //epirustravel.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]