ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Αρνητικά αξιολογούν οι πολίτες τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση – Τι δείχνει δημοσκόπηση


Η πλειοψηφία θεωρεί ότι το ΕΣΥ απροετοίμαστο – Αρνητική αξιολόγηση και για τους χειρισμούς σε τουρισμό και οικονομία

Μειωμένη σε σύγκριση με προηγούμενες δημοσκοπήσεις είναι η ικανοποίηση των πολιτών σχετικά με τη διαχείριση από την κυβέρνηση της πανδημίας του κορωνοϊού και των οικονομικών συνεπειών της, σύμφωνα με ηλεκτρονική δημοσκόπηση πανελλαδικής κάλυψης που διενήργησε η εταιρεία Prorata μεταξύ 09- 13 Σεπτεμβρίου 2020.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση, ενώ προς τα τέλη Μαΐου το 71% των πολιτών αξιολογούσε θετικά την κυβέρνηση ως προς τη διαχείριση της πανδημίας η εικόνα σήμερα έχει αντιστραφεί πλήρως, με το 52% να την αξιολογεί αρνητικά και μόλις το 47% θετικά. Παράλληλα, το 64% των πολιτών θεωρεί ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι λίγο ή καθόλου προετοιμασμένο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ποσοστό το οποίο αυξήθηκε 11% σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Απριλίου. Σημειώνεται πως το 49% αυτών που συμμετείχαν στην έρευνα, πιστεύει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων Covid- 19 θα πρέπει να γνωστοποιείται στις αντίστοιχες δημοτικές αρχές, χωρίς να δημοσιοποιείται ωστόσο στο ευρύ κοινό.


Επίσης, η πλειοψηφία αξιολογεί αρνητικά την τον τρόπο που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση κρίσιμους τομείς σχετικά με τον περιορισμό της διασποράς του ιού, όπως ο τουρισμός, τα ΜΜΜ, τα σχολεία και τις επιχειρήσεις. Ειδικότερα, το 60% αξιολογεί αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε η κυβέρνηση να ανοίξει ο τουρισμός και το 66% αξιολογεί επίσης αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα ΜΜΜ. Το  55% αξιολογεί αρνητικά τον τρόπο ανοίγματος και λειτουργίας των σχολείων, αν και το 68% συμφωνεί με την υποχρεωτικότητα στη χρήση μάσκας στα σχολεία. Τέλος, το 53% αξιολογεί θετικά τις επιλογές της κυβέρνησης σε σχέση με τη λειτουργία των επιχειρήσεων.


Παράλληλα, μεγάλη είναι και η μεταβολή σχετικά με την απόδοση ευθυνών για τη διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες μετρήσεις, το 51% των πολιτών πιστεύει πλέον ότι το αποκλειστικό ή μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης φέρει το κράτος , άποψη την οποία κατά τη μέτρηση του Μαΐου συμμερίζονταν μόλις το 29%.


Σε ό,τι έχει να κάνει με την «απόδοση ευθύνης» προς την κυβέρνηση για την κατάσταση στην οικονομία, υπάρχουν επίσης εντυπωσιακές μεταβολές σε σχέση με τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις. Το 38% των πολιτών πιστεύει ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη «σε περίπτωση που υπάρξει μια περίοδος λιτότητας το επόμενο διάστημα» θα φέρει «η κυβέρνηση της ΝΔ», ποσοστό το οποίο εκτοξεύθηκε κατά 17% σε σχέση με την μέτρηση στις αρχές του Απριλίου και κατά 7% σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Μαΐου. Παράλληλα, η απάντηση πως «καμία νυν η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση δεν θα φέρει ευθύνη, καθώς η πανδημία αποτελεί μια ασύμμετρη απειλή» υποχωρεί ελαφρώς σε σχέση με τις προηγούμενες μετρήσεις, αποτελώντας τη δεύτερη σε συχνότητα απάντηση, συγκεντρώνοντας το 35% των απαντήσεων.


Για την προστασία των πιο ευάλωτων επιχειρήσεων και εργαζομένων η εικόνα που αποτυπώνεται είναι επίσης εξαιρετικά αρνητική για την κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, το 64% των πολιτών εκτιμάει ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ότι ήταν δυνατό για την προστασία (α) των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων και (β) των εργαζομένων σε αυτές, ποσοστό το οποίο έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Μαΐου. Τέλος, το 63% εκτιμάει ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τα απαραίτητα για την προστασία των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, ποσοστό αυξημένο κατά 6% σε σχέση με τη μέτρηση του Μαΐου.


Οι εκτιμήσεις των πολιτών σε σχέση με τα οικονομικά του νοικοκυριού τους παραμένουν εξαιρετικά απαισιόδοξες, καθώς περίπου 7 στους 10 εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα χειροτερέψει λίγο ή πολύ, ενώ το 24% ότι είτε θα παραμείνει ως έχει, είτε ότι θα βελτιωθεί. Επίσης, η συχνότητα με την οποία ενημερώνεται κανείς για τις εξελίξεις μέσω της τηλεόρασης και μέσω των social media επηρεάζει με καταλυτικό τρόπο τη στάση του/της απέναντι σε όλα τα παραπάνω ζητήματα. Ενδεικτικά, μεταξύ όσων ενημερώνονται καθημερινά από τη τηλεόραση το 64% αξιολογεί θετικά τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, ενώ μεταξύ όσων δεν ενημερώνονται ποτέ από το συγκεκριμένο μέσο η θετικές αξιολογήσεις αγγίζουν μόλις το 21%. Αντίστροφα, μεταξύ όσων ενημερώνονται σε καθημερινή βάση και για αρκετές ώρες από τα social media το 63% αξιολογεί με αρνητικό πρόσημο τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ μεταξύ όσων δεν ενημερώνονται ποτέ από τα social media το ποσοστό θετικών αξιολογήσεων μειώνεται αισθητά στο 46%.


Τέλος, παρόμοια εικόνα ανιχνεύεται και σε σχέση με την απόδοση ευθυνών για την διασπορά του ιού, καθώς μεταξύ όσων ενημερώνονται καθημερινά από τη τηλεόραση το 57% πιστεύει ότι το μεγαλύτερο ή αποκλειστικό μερίδιο ευθύνης για τη διασπορά του κορωνοϊού φέρουν οι πολίτες ατομικά, ενώ αντίστροφη εικόνα καταγράφεται μεταξύ όσων δεν ενημερώνονται ποτέ από το συγκεκριμένο μέσο, καθώς το 69% αυτών απαντάει πως την αποκλειστική ή μεγαλύτερη ευθύνη φέρει το κράτος.


 


 


★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]