«Σχολικά Γεύματα» σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία του Νομού Ιωαννίνων ζητά ο Αμυράς

Δωρεάν σχολικά γεύματα σε 153.367 παιδιά - Τι προβλέπει το μενού

Την αναθεώρηση του πληθυσμιακού κριτηρίου για την εφαρμογή του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία του Νομού Ιωαννίνων ζητά με Ερώτησή του  ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Γιώργος Αμυράς προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, επικαλούμενος το ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής που συμβάλλει αρνητικά στην όποια αλλαγή της  παρούσας πληθυσμιακής σύνθεσης.

Ο Γιώργος Αμυράς επισημαίνει ότι στον Νομό Ιωαννίνων λειτουργούν 79 Δημοτικά Σχολεία στο σύνολο των Δήμων του. Στα 21 από αυτά και μόνο στον Δήμο Ιωαννιτών γίνεται η εφαρμογή του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα». Παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Ζίτσας είναι ο μόνος που καταφέρνει, βάσει των αποτελεσμάτων της απογραφής του 2011, να πληροί το πληθυσμιακό κριτήριο (18.645 κάτοικοι) των 17.000 κατοίκων που θέτει το υπουργείο, έχει αποκλειστεί από την εφαρμογή του προγράμματος.

«Το πληθυσμιακό κριτήριο δεν μπορεί να εκπληρωθεί από τους υπόλοιπους Δήμους του Νομού Ιωαννίνων σε ορατό χρονικό ορίζοντα, ούτε να εξομαλυνθεί το γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής για να αλλάξει η πληθυσμιακή σύνθεση και να μπορούν όλοι οι γιαννιώτες μαθητές να τυγχάνουν τα ευεργετήματα του συγκεκριμένου προγράμματος» τονίζει ο Γιώργος Αμυράς και αναμένει τις κινήσεις του υπουργείου.                                                                             


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:








                                                                                                                            Αθήνα,   11.09.2020


ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ 

ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΝΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ


ΘΕΜΑ: «Εφαρμογή του προγράμματος ¨Σχολικά Γεύματα¨ στον Νομό Ιωαννίνων »

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 του Ν.4455/2017 (ΦΕΚ Α΄22/23.2.2017) ξεκίνησε από το υπουργείο Εργασίας η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» σε Δημοτικά Σχολεία συγκεκριμένων δήμων της χώρας. Το πρόγραμμα επεκτείνεται κάθε χρόνο με την προσθήκη και άλλων Δήμων με σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις που λαμβάνονται ανά σχολικό έτος.

Τα βασικά κριτήρια επιλογής των Δήμων, όπως καθορίστηκαν από το υπουργείο Εργασίας αφορούσαν σε πληθυσμιακά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα:

Δήμους με πληθυσμό άνω των 17.000 κατοίκων

Δήμους με ποσοστό συμμετοχής στο Πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» άνω του 5%

Δήμους με ποσοστό ανεργίας άνω του 7%

Σχολικές μονάδες των Δήμων που συμμετείχαν κατά την πιλοτική φάση του προγράμματος

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας όρισε με εγκύκλιό του κριτήρια επιλογής των σχολικών μονάδων που αφορούν κυρίως σε κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά.

Στον Νομό Ιωαννίνων λειτουργούν 79 Δημοτικά Σχολεία στο σύνολο των Δήμων του. Από τα 45 που λειτουργούν στον Δήμο Ιωαννιτών μόνο στα 21 γίνεται η εφαρμογή του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα». Επισημαίνεται ότι λόγω της απόστασης από το αστικό κέντρο, καθώς και του έντονου γεωγραφικού ανάγλυφου της περιοχής, μόνο ο Δήμος Ζίτσας καταφέρνει, βάσει των αποτελεσμάτων της απογραφής του 2011, να πληροί το πληθυσμιακό κριτήριο (18.645 κάτοικοι) των 17.000 κατοίκων που θέτει το υπουργείο. 

Οπότε, το πληθυσμιακό κριτήριο δεν μπορεί να εκπληρωθεί από τους υπόλοιπους Δήμους του Νομού Ιωαννίνων σε ορατό χρονικό ορίζοντα ούτε να εξομαλυνθεί το γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής για να αλλάξει η πληθυσμιακή σύνθεση και να μπορούν όλοι οι γιαννιώτες μαθητές να τυγχάνουν τα ευεργετήματα του συγκεκριμένου προγράμματος. 




Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Προτίθεστε να αναθεωρήσετε το πληθυσμιακό κριτήριο επιλογής εφαρμογής του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» στα Δημοτικά Σχολεία των Δήμων του Νομού Ιωαννίνων, λόγω του ιδιαίτερου γεωγραφικού ανάγλυφου της περιοχής που συμβάλλει αρνητικά στην όποια αλλαγή της  πληθυσμιακής σύνθεσης σε ορατό χρονικό ορίζοντα ώστε να μπορούν όλοι οι γιαννιώτες μαθητές να τυγχάνουν τα ευεργετήματα του συγκεκριμένου προγράμματος; 

 

                                                                                                       Ο ερωτών βουλευτής

                                                                                 


                                                                                        Γιώργος Αμυράς, βουλευτής Ιωαννίνων



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]