Ανακοινώσεις Αμπελουργικού Συλλόγου Ζίτσας και Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ζίτσας

 


ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΙΤΣΑΣ

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ!


Συνάδελφε κτηνοτρόφε


Τη στιγμή που η κυβέρνηση πριν λίγες μέρες εξάγγειλε από την ΔΕΘ τη νέα “αγορά του αιώνα” και συνεχίζει να μπουκώνει με δωράκια τους επιχειρηματικούς ομίλους για να στηρίξει τα κέρδη τους, η κυβερνητική κοροϊδία απέναντί μας συνεχίζεται. 

Έχει ξεσπάσει και δεύτερο κύμα της πανδημίας και εμείς ακόμη περιμένουμε να δούμε το περίφημο 4ευρω του πρώτου κύματος κορονοϊού. Από Οκτώβρη και βλέπουμε! Μήπως γίνει ένα καλό πακέτο μαζί με το Πάσχα του 2021…

Ταυτόχρονα οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες της περιοχής αυξάνουν τις εξαγωγές τους, μεγιστοποιούν τα κέρδη τους, επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους, ενώ συνεχίζουν να αγοράζουν το γάλα κάτω τους κόστους.

Μας γεμίζει οργή και αγανάκτηση το γεγονός ότι οι γαλακτοβιομηχανίες αντί να ανακοινώσουν επίσημα τις νέες τιμές αγοράς του γάλακτος, με διάφορους τρόπους προσπαθούν να μας κρατούν καθηλωμένους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της ”ΔΩΔΩΝΗΣ” που διαρρέει διάφορες πληροφορίες συνεχίζοντας τη διάκριση μεταξύ των παραγωγών σε πέντε κατηγορίες με βάση την ποσότητα γάλακτος και διαμορφώνοντας τελική τιμή κάτω του κόστους παραγωγής για τη μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών. Επίσης για ορισμένους μικρούς παραγωγούς διατηρείται η ποινή στην τιμή λόγω χαμηλής λιποπρωτεϊνης ενώ σε άλλους παραγωγούς καταργείται. 

Από τη μία λοιπόν οι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι που δίνουν το γάλα κάτω του κόστους και δίνουν αγώνα επιβίωσης, από την άλλη λίγοι μεγαλοκτηνοτρόφοι που ενισχύονται. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του  ανταγωνισμού. Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Την ίδια στιγμή τα κέρδη των γαλακτοβιομηχανιών καλά κρατούν, οι εξαγωγές αυξάνονται.

Να γιατί το αίτημα του συνεπούς ριζοσπαστικού αγροτοκτηνοτροφικού κινήματος για κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνει ένα μεροκάματο για να συνεχίσουμε να είμαστε στα ζώα μας,  είναι το μόνο που μπορεί να δώσει πραγματική ανάσα στα αδιέξοδα των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων. Ένα αίτημα που διαχρονικά το απορρίπτουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις με διάφορα επιχειρήματα περί «κανόνων της ελεύθερης αγοράς», «παγκοσμιοποιημένων συνθηκών εμπορίου αγροτικών προϊόντων στις οποίες οι κατώτατες εγγυημένες τιμές θα είναι καταστροφή για τους αγρότες» κ.ά.  

Υπέρ αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής που στηρίζει τα κέρδη των γαλακτοβιομηχανιών και σπρώχνει τους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους να αφήσουν τα κοπάδια τους προκειμένου να τα συγκεντρώσουν οι λίγοι μεγαλοκτηνοτρόφοι, είναι και η περιφερειακή αρχή του κ. Καχριμάνη. 

Η περιφερειακή αρχή υιοθετεί τα ίδια επιχειρήματα με την κυβέρνηση και απέρριψε όλα τα αιτήματά μας που κατατέθηκαν στην ειδική συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από πρόταση της “ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ”.

Αλήθεια τι λένε τώρα όλοι αυτοί για την Ισπανία που από τις αρχές του 2020 έχει θεσπίσει νόμο για κατώτατες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα; Εκεί δεν ισχύουν οι νόμοι της ελεύθερης οικονομίας, δεν υλοποιούνται ΚΑΠ, δεν ακολουθούνται οι κατευθύνσεις της ΕΕ; Μήπως στην Ισπανία έχουν επικρατήσει οι κομμουνιστές αγρότες και δεν το έχουμε καταλάβει, αφού σύμφωνα με δήλωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδη, το αίτημα για κατώτατες εγγυημένες τιμές δεν υιοθετείται από το αγροτικό κίνημα, αλλά μόνο «οι κομμουνιστές αγρότες το ζητούν αυτό»; 

Εμείς οι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι που τα βγάζουμε με το ζόρι πέρα δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από αυτούς που τσακίζουν τις ζωές μας. Δεν έχουμε τίποτε να περιμένουμε από τη διεπαγγελματική της φέτας, τα προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας, τα συνεργατικά σχήματα όπως ομάδες παραγωγών. Όλα αυτά προωθούνται και από τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ, την οποία συνδιαμορφώνει και η ελληνική κυβέρνηση, είναι τα εργαλεία που μεθοδικά οδηγούν να γίνουμε θυσία στο βωμό της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας,  για τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων, των τραπεζικών ομίλων.

Για να ζήσουμε μια ζωή με δικαιώματα, μια ζωή που μας αξίζει, μονόδρομος μας είναι η οργάνωση της πάλης μας. Το δυνάμωμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ζίτσας που συντονίζεται πανελλαδικά με άλλους Αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους της χώρας και με το πλαίσιο πάλης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων διεκδικεί:

Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των αγροτοκτηνοτρόφων που έχουν πληγεί λόγω της πανδημίας. Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα.

Αύξηση εδώ και τώρα του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ και να καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό για όσο διαρκεί η πανδημία που πλήττει το εισόδημά μας.

Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, που κάτω από την πίεση του κινήματος η κυβέρνηση απέσυρε μόνο για ένα χρόνο. Κανένας αγρότης και κτηνοτρόφος να μην πληρώσει τέλος επιτηδεύματος, αλλά ούτε και το χαράτσι σε λογιστές και ΔΟΥ για την αναστολή του φετινού τέλους επιτηδεύματος που με το "έτσι θέλω" επιβάλλει η κυβέρνηση. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ σε εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης, να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια. Μείωση τιμής αγροτικού ρεύματος.

Καμία κατάσχεση και κανένας πλειστηριασμός χωραφιού και σπιτιού το ίδιο διάστημα, καμία διακοπή ρεύματος και νερού όπως έχει δρομολογήσει η ΔΕΗ. Κούρεμα των αγροτικών χρεών, ιδιαίτερα στα δάνεια που έχει αποπληρωθεί δυο και τρεις φορές το αρχικό κεφάλαιο. 

Να δοθεί επιδότηση για τις ζωοτροφές.

Να παρθούν μέτρα για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού, διασφαλίζοντας την έγκαιρη και δωρεάν προμήθεια εμβολίων και φαρμάκων. Να εξασφαλιστεί η διενέργεια όλων των απαραίτητων ψεκασμών των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με κρατική χρηματοδότηση και ευθύνη. Να στελεχωθούν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.


ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΑΣ Η ΔΥΝΑΜΗ-ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ Η ΕΛΠΙΔΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2020



Αμπελουργικός Σύλλογος Ζίτσας
Ανακοίνωση για τον θάνατο του συναδέλφου Β. Μπούτα
Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε μια μεγάλη μορφή που ανέδειξε το κίνημα των βιοπαλαιστών αγροτών. Ο Βαγγέλης Μπούτας υπήρξε πρωτοπόρος, συνεπής, μαχητικός, ασυμβίβαστος και σεμνός αγωνιστής της αγροτιάς, εμβληματική μορφή του αγροτικού κινήματος στη χώρα μας. Συνέβαλε αποφασιστικά στη οργάνωση των αγώνων της αγροτιάς και για αυτήν τη δράση του έχαιρε μεγάλου κύρους και αναγνώρισης από τους συναδέλφους αγρότες της Θεσσαλίας και όλης της Ελλάδας..
Θα είναι πάντα μαζί μας στους καημούς, στους πόθους, στις ελπίδες των αγροτών και κτηνοτρόφων, στην οργάνωση της πάλης και των διεκδικήσεων της μικρομεσαίας αγροτιάς. Θα είναι μαζί μας στα μεγάλα, μαχητικά μπλόκα, εκεί που χτυπάει η καρδιά του αγροτικού κινήματος και δεν μπορεί να τα σταματήσει καμιά κυβέρνηση, καμιά ποινικοποίηση, καμιά κρατική καταστολή.
Ο Αμπελουργικός Σύλλογος Ζίτσας εκφράζει τα πιο θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του.
ΑΘΑΝΑΤΟΣ.


φωτό αρχείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]