Ιωάννινα:Στο επίκεντρο η κοινωνική ένταξη δικαιούχων διεθνούς προστασίας και μεταναστών


Το επίκαιρο ζήτημα της κοινωνικής ένταξης δικαιούχων διεθνούς προστασίας και μεταναστών τέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημ. Χατζής».


Την εκδήλωση διοργάνωσε το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης στο πλαίσιο του ενταξιακού προγράμματος HELIOS, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ ανέφερε ότι η κοινωνική ένταξη είναι μια δυναμική, αμφίδρομη και αμοιβαία διαδικασία προσαρμογής όλων των προσφύγων και μεταναστών αλλά και των πολιτών της τοπικής κοινωνίας. «Ο Δήμος Ιωαννιτών παρόλες τις προκλήσεις και τα προβλήματα που σχετίζονται με την πανδημία έχει κάνει αρκετές προσπάθειες και έχει συμβάλλει καταλυτικά στη διαπολιτισμική ένταξη των προσφύγων και μεταναστών μέσα από την οργάνωση και τη συνδιοργάνωση δράσεων με διαπολιτισμικό και κοινωνικό χαρακτήρα αλλά και την ενίσχυση της εξωστρέφειας και του ιστορικού / διαπολιτισμικού φορτίου της πόλης μας» σημείωσε και πρόσθεσε: «Ανασταλτικός παράγοντας κοινωνικής ένταξης και ιδιαίτερη πρόκληση αποτελούν οι περιορισμένες δράσεις κοινωνικής ένταξης προσφύγων ιδιαίτερα μετά την αποχώρησή τους από δομές/προγράμματα προσωρινής φιλοξενίας. Ο Δήμος Ιωαννιτών διαπιστώνοντας τη σοβαρότητα του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διαχείρισής του και θα σταθεί αρωγός σε όλες τις σχετικές διαδικασίες με γνώμονα το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απώτερο και σταθερό στόχο την εύρυθμη λειτουργία της πόλης και των κατοίκων της».


Κλείνοντας ο κ. Ελισάφ ζήτησε την άμεση και ενδελεχή ενημέρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για ζητήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος, ώστε να μη δημιουργούνται κενά που δυσχεραίνουν την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας. Επίσης επισήμανε την ανάγκη ουσιαστικής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Πρόνοιας & Μεταναστών - Πρόεδρος Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων Δήμου Ιωαννιτών Ιωάννης Αϊβατίδης στάθηκε στο ρόλο που οφείλει και μπορεί να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού και να σταθεί δίπλα στους πρόσφυγες και μετανάστες, με στόχο την ομαλή ένταξή τους στην τοπική κοινωνία.

Ο κ. Αϊβατίδης μετέφερε τον χαιρετισμό του πρόεδρου της ΕΕΤΑΑ Ηλία Γιάτσιου.

Τη διάθεση της Περιφέρειας Ηπείρου να συνεχίζει να συνδράμει σε κάθε πρόβλημα που μπορεί να προκύψει μετέφερε η αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Πρόνοιας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Συνοχής και Δημόσιας Υγείας Αγνή Νάκου.

Τέλος στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου (ΠΕΔ Ηπείρου),  Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης έκανε αναφορά στη Μόρια, υπογραμμίζοντας ότι το προσφυγικό – μεταναστευτικό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σήμερα. 

Χαιρετισμό μέσω Skype πραγματοποίησε και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου.

Την κεντρική ομιλία με τίτλο «Ο θεσμός των Συμβουλίων Ένταξης Προσφύγων και Μεταναστών, ο ρόλος τους στην κοινωνική ένταξη και η διασύνδεση με την τοπική κοινωνία» πραγματοποίησε ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Κοινωνικής Ένταξης, Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου Αθανάσιος Βιτσεντζάτος.



Έργο των Συμβουλίων Ένταξης είναι η καταγραφή και η διερεύνηση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, που κατοικούν μόνιμα στην περιφέρεια του οικείου δήμου, ως προς την ένταξή τους στην τοπική κοινωνία, την επαφή τους με δημόσιες αρχές ή τη δημοτική αρχή, η υποβολή εισηγήσεων προς το δημοτικό συμβούλιο για την ανάπτυξη τοπικών δράσεων προώθησης της ομαλής κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και, εν γένει, την επίλυση των προβλημάτων που αυτοί αντιμετωπίζουν, ιδίως μέσω της οργάνωσης συμβουλευτικών υπηρεσιών από τις δημοτικές υπηρεσίες, καθώς και τη διοργάνωση σε συνεργασία με τον οικείο δήμο εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής του τοπικού πληθυσμού.

Ακολούθησαν ομιλίες από τους: Yonous Muhhamadi (Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων), Πέτρο Μάστακα (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες), Κωνσταντίνο Κουσαξίδη (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης) και διάλογος με τα μέλη του Συμβουλίου Ένταξης Προσφύγων και Μεταναστών και τους συμμετέχοντες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]