Ιωάννινα:Απολογισμός και προγραμματισμός από το Πνευματικό Κέντρο

Στις πρωτόγνωρες υγειονομικές συνθήκες που γνωρίζει η χώρα και στη συνεχώς μεταβαλλόμενη καθημερινότητα, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών έχει να παρουσιάσει έναν πλούσιο απολογισμό και παράλληλα ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για το επόμενο διάστημα.

Τον απολογισμό του πρώτου έτους θητείας της νέας διοίκησης καθώς και τον προγραμματισμό των επόμενων μηνών παρουσίασαν κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ελένη Ακονίδου και ο ειδικός συνεργάτης για θέματα πολιτισμού Χρήστος Παπαδόπουλος.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων υπογράμμισε ότι σκοπός είναι η δημιουργία πολιτιστικών θεσμών με ποιότητα και ταυτότητα ενώ ευχαρίστησε τους δημότες που κάτω από τις δύσκολες συνθήκες αγκάλιασαν τις εκδηλώσεις που έγιναν.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, το Πνευματικό Κέντρο μέσω των συνεργασιών με σημαντικούς πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς της χώρας (Ίδρυμα Ωνάση, ΜΙΕΤ, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, Εθνική Λυρική Σκηνή, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), μορφωτικά ιδρύματα (Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο) και Πρεσβείες ξένων χωρών (Πρεσβείες Γερμανίας, Ιταλίας, Γαλλίας, Ισραήλ, Τσεχίας, Σλοβακίας) ενδυναμώνει την εξωστρέφεια ενώ εκθέτει και παράγει πολιτιστικό προϊόν θεμελιώνοντας μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών πόλεων και λαών με ταυτόχρονη προβολή της ευρύτερης περιοχής έξω από τα στενά γεωγραφικά της όρια.

Ο Δήμαρχος έκανε εκτενή αναφορά στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Σκοπός των εκδηλώσεων είναι η εμβάθυνση στη σημασία της Επανάστασης για την πόλη μας και στο ρόλο των Ιωαννίνων στην προετοιμασία της εθνικής παλιγγενεσίας ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στην προοπτική της πόλης. 

«Φιλοδοξούμε το 2021, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση να γίνει ένα σημείο επαφής μεταξύ παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος με εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν διεθνή συνέδρια, πολιτιστικές δράσει, εκθέσεις, διαλέξεις και πολλές συνεργασίες», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ελένη Ακονίδου παρουσίασε το πρόγραμμα για το επόμενο δίμηνο το οποίο περιλαμβάνει μουσικές εκδηλώσεις, κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις και ένα διήμερο εκδηλώσεων σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Σλοβακίας.

«Πρόκειται για μια ακόμη μεταβατική περίοδο για όλους τους πολίτες και ακόμη περισσότερο για το Πνευματικό Κέντρο που καλείται να διοργανώσει πολλαπλές εκδηλώσεις ανοικτές στο κοινό σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους τη στιγμή που η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζεται. Η διοίκηση της Επιχείρησης θα ήθελε να ενημερώσει τους πολίτες ότι σε όλες τις εκδηλώσεις του Πνευματικού Κέντρου ακολουθούνται αυστηρά όλα τα μέτρα όπως αυτά κοινοποιούνται από τις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας  ώστε όλοι οι συμμετέχοντες, κοινό, καλλιτέχνες, εργαζόμενοι και συνεργάτες να είναι και να αισθάνονται ασφαλείς κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων», ανέφερε η κ. Ακονίδου.

Ο ειδικός συνεργάτης για θέματα πολιτισμού Χρήστος Παπαδόπουλος έκανε τον απολογισμό της χρονιάς υπογραμμίζοντας ότι παρά τις δυσκολίες που ανέκυψαν το Πνευματικό Κέντρο πέτυχε τον στόχο του διοργανώνοντας ένα πλήθος εκδηλώσεων που αγκαλιάστηκαν από το κοινό της πόλης. Χρειάστηκε να μεταβάλλει και να προσαρμόσει το πρόγραμμα λόγω της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού, παρόλα αυτά, έβαλε την σφραγίδα του στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής.


ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ 
Πρόγραμμα Εκδηλώσεων, Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2020

    Το Πνευματικό Κέντρο έχει ήδη ξεκινήσει δυναμικά το φθινοπωρινό πρόγραμμά του με συναυλίες όπως το  Αφιέρωμα στον Λέοναρντ Κοέν, τον Χρίστο Τσιαμούλη και τους Κυρατζήδες, και τα κουαρτέτα εγχόρδων του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Η συνέχεια είναι εξίσου ενδιαφέρουσα με συναυλίες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των προτιμήσεων του κοινού. Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου ένα μικτό σχήμα που περιέχει μέλη της Λαϊκής Ορχήστρας του Πνευματικού Κέντρου παρουσιάζει ένα ειδικό αφιέρωμα στον μεγάλο λαϊκό μας συνθέτη Άκη Πάνου, το Σάββατο 26 Σεπτέμβρη το τοπικό μουσικό σύνολο των Musarti παρουσιάζει “Μουσικές του Κόσμου” στον Πολιτιστικό Πολυχώρο “Δημήτρης Χατζης”  ενώ μια μέρα μετά τα Κουαρτέτα του Δημοτικού Ωδείου θα παρουσιάσουν το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στον Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν στον αύλειο χώρο του Μουσείου Αργυροτεχνίας.  Τον Οκτώβρη υποδεχόμαστε τον Δημήτρη Υφαντή και το συγκρότημά του σε γνωστά, αγαπημένα ελληνικά τραγούδια ενώ σε εντελώς διαφορετικό ύφος την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου φιλοξενούμε στην αίθουσα Βασίλης Πυρσινέλλας την διπλή συναυλία των Convex Model από τη Θεσσαλονίκη και των Όμμα από τα Γιάννενα σε μια ιδιαίτερη εμφάνιση με εναλλακτικούς ήχους και διάθεση. 
    Ο κινηματογράφος είναι μία από τις Τέχνες οι οποίες δεν λείπουν ποτέ από το πρόγραμμα του Οργανισμού και έτσι με το που τελειώνει η ιδιαίτερα δραστήρια περίοδος των θερινών προβολών που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού αρχίζει η χειμερινή περίοδος που ξεκινά στις αρχές Οκτωβρίου με ένα σεμινάριο προφορικής ιστορίας και ντοκιμαντέρ με τον γνωστό σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ ενώ επιστρέφουν και οι Κυριακές στο Πανί με ένα αφιέρωμα στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο όπως αποτυπώθηκε στην 7η Τέχνη. 
   Μια ακόμη επιστροφή έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς το Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας  Photometria, ο πιο γνωστός ίσως θεσμός της πόλης, συμβαίνει αυτή τη στιγμή σε πολλούς χώρους ταυτόχρονα ενώ αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ ξεκινά άλλη μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα φωτογραφική έκθεση με τίτλο “Platypus Trail” με θεματολογία που αφορά στην οικολογία και σε καίρια περιβαλλοντολογικά ζητήματα της εποχής μας. 
    Το θέατρο εκπροσωπείται στο πρόγραμμα μέσω της αιγίδας του Πνευματικού Κέντρου προς τοπικές θεατρικές ομάδες με δύο έργα να έχουν ήδη παρουσιαστεί στην πόλη, το “Λεύτερο Ζευγάρι” των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμκε από την “Θεατρική Συμπαιγνία” και το “Εκείνος κι Εκείνος” του Κώστα Μουρσελά από την θεατρική ομάδα “Το Αβγό” ενώ οι “Αθεράπευτοι” θα παρουσιάσουν “Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ” στις 21 Οκτωβρίου. Λίγο νωρίτερα στις 16, 17 και 18 Οκτωβρίου η κεντρική σκηνή του Κέντρου θα φιλοξενήσει την παράσταση μουσικού θεάτρου “Τα Γεγονότα” σε συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής  με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.
    Ο χώρος των εκδόσεων δεν θα μπορούσε να λείπει από το πρόγραμμα του Πνευματικού Κέντρου ξεκινώντας από την παρουσίαση του βιβλίου της Καρολίνας Μέρμηγκα “Κάτι κρυφό μυστήριο” την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, συνεχίζοντας με μία από τις σημαντικότερες εκδόσεις των τελευταίων ετών, το βιβλίο “Ελλάδα: Μια χώρα παραδόξως νεωτερική” του Γιάννη Βούλγαρη τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου και καταλήγοντας στις 24 Οκτωβρίου με την παρουσίαση του συνολικού ποιητικού έργου του Άρη Κουτούγκου, Ομότιμου Καθηγητή Φιλοσοφίας ΕΜΠ, με τίτλο «Μουσικὴν ποίει καὶ ἐργάζου.” 
   Παράλληλα δύο επιπλέον εκδηλώσεις, με ακαδημαϊκό ενδιαφέρον αλλά και πρακτική χρηστικότητα ως εμβάθυνση στην ατομική και συλλογική αυτογνωσία  έρχονται να εμπλουτίσουν το πολιτιστικό πρόγραμμα του Πνευματικού Κέντρου αυτή την περίοδο. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα”Βασίλειος Πυρσινέλλας” με την Μαρία Ευθυμίου, Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών να παρουσιάζει το Σεμινάριο Ιστορίας με τίτλο “Η επανάσταση του 1821: Ένα δύσκολο εγχείρημα μιας περίπλοκης κοινωνίας” . Την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η Στρογγυλή τράπεζα με αφορμή το βιβλίο του Παύλου Κόντου, «Τα δύο ευ της ευτυχίας». Εισαγωγή στα Ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη με τίτλο “Ευτυχία: ένα φιλοσοφικό πρόβλημα;” και ομιλητές τους Ελένη Λεοντσίνη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γκόλφω Μαγγίνη, Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κωνσταντίνο Ράντη, Αναπληρωτή Καθηγητής στο Τμήμα Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθώς και τον  συγγραφέα του βιβλίου.
   O χορός εκπροσωπείται από την Σχολή Κλασικού και Σύγχρονου Χορού του Πνευματικού Κέντρου με την παράσταση υψηλής αισθητικής, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει η Σχολή μας, με τίτλο “What If? Continue…” που πραγματοποιήθηκε μόλις την περασμένη Δευτέρα στο Μουσείο Αργυροτεχνίας.
   Τέλος στο πλαίσιο των συνεργασιών με Πρεσβείες και Μορφωτικά Ιδρύματα ξένων χωρών,  το Πνευματικό Κέντρο και η Πρεσβεία της Σλοβακίας θα συνδιοργανώσουν ένα διήμερο εκδηλώσεων στον Πολιτιστικό Πολυχώρο “Δημήτρης Χατζής” το οποίο περιλαμβάνει Φεστιβάλ Μπύρας, προβολή της ταινίας “Εύα Νόβα” του Μάρκο Σκοπ και έκθεση ταπισερί. 
   Πρόκειται για μια ακόμη μεταβατική περίοδο για όλους τους πολίτες και ακόμη περισσότερο για το Πνευματικό Κέντρο που καλείται να διοργανώσει πολλαπλές εκδηλώσεις ανοικτές στο κοινό σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους τη στιγμή που η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζεται. Η διοίκηση της Επιχείρησης θα ήθελε να ενημερώσει τους πολίτες ότι σε όλες τις εκδηλώσεις του Πνευματικού Κέντρου ακολουθούνται αυστηρά όλα τα μέτρα όπως αυτά κοινοποιούνται από τις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας  ώστε όλοι οι συμμετέχοντες, κοινό, καλλιτέχνες, εργαζόμενοι και συνεργάτες να είναι και να αισθάνονται ασφαλείς κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων.   


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ 

   Το Πνευματικό Κέντρο συμπληρώνει ένα χρόνο λειτουργίας κάτω από τη νέα διοίκηση του. Ένας χρόνο που στιγματίστηκε από την εκκωφαντική σιωπή του κενού που δημιουργήθηκε όταν σταμάτησαν όλες οι δραστηριότητές του εξαιτίας των μέτρων για την αποφυγή του κορωνοϊού. 
   Ο Οργανισμός, παρ’ όλες τις πρωτοφανείς δυσκολίες που συνάντησε κατά τη διάρκεια της έως τώρα θητείας του κατόρθωσε να παρουσιάσει ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα που αγκαλιάστηκε με θέρμη από το κοινό και να απορροφήσει τους κραδασμούς μιας δυσάρεστης περιόδους για την κοινωνία με τη διοργάνωση ποιοτικών θερινών εκδηλώσεων τηρώντας απόλυτα τις οδηγίες των αρμόδιων υγειονομικών φορέων. 
   Παράλληλα, το Πνευματικό Κέντρο μέσω των συνεργασιών με σημαντικούς πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς της χώρας (Ίδρυμα Ωνάση, ΜΙΕΤ, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Ίδρυμα Μ. Κακογιάννη, Εθνική Λυρική Σκηνή, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), μορφωτικά ιδρύματα (Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο) και Πρεσβείες ξένων χωρών (Πρεσβείες Γερμανίας, Ιταλίας, Γαλλίας, Ισραήλ, Τσεχίας, Σλοβακίας) ενδυναμώνει την εξωστρέφεια της Επιχείρησης και της πόλης ενώ εκθέτει και παράγει πολιτιστικό προϊόν θεμελιώνοντας μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών πόλεων και λαών με ταυτόχρονη προβολή της ευρύτερης περιοχής έξω από τα στενά γεωγραφικά της όρια. 

Μουσική  
Στην διάρκεια του χρόνου αυτού, το Πνευματικό Κέντρο παρουσίασε με εξαιρετική επιτυχία το σημαντικό έργο των δομών του. Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Ιωαννιτών παρουσίασε την καθιερωμένη Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία με έργα του Γιόχαν Στράους, ένα μικρό αφιέρωμα στον Μάνο Χατζηδάκι στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Μουσικής τον Ιούνιο καθώς και διπλή συναυλία τον Ιούλιο με έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών. 
    Παράλληλα η Φιλαρμονική του Δήμου Ιωαννιτών παρουσίασε το επετειακό πρόγραμμα “Ανασαίνοντας τον αέρα της λευτεριάς” τον Φεβρουάριο στο πλαίσιο των Ελευθέριων της πόλης, και ενώ μουσικά σχήματα της Φιλαρμονικής παρουσίασαν το “Ηχητικούς περιπάτους στη λίμνη” με αγαπημένες μελωδίες Ελλήνων και ξένων συνθετών τον Ιούνιο. Η νεοσύστατη Μπαντίνα της Φιλαρμονικής που αποτελείται από 50 νέους μουσικούς, ηλικίας 10 έως 25 ετών, έκανε την πρώτη της εμφάνιση τον περασμένο Φεβρουάριο στην αίθουσα “Βασίλειος Πυρσινέλλας” παρουσιάζοντας μουσικές και τραγούδια από τον χώρο του κινηματογράφου καθώς και γνωστά τραγούδια μοντέρνου ρεπερτορίου. 
   Τα μουσικά σύνολα του Ωδείου, ο σημαντικότερος μουσικός πνεύμονας της πόλης, παρουσίασε τα ανερχόμενα ταλέντα της πόλης αλλά την αφοσιωμένη εργασία των δασκάλων του σε επετειακές εκδηλώσεις (Χριστούγεννα), έκανε εμφανίσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς με έργα κλασσικού ρεπερτορίου και εγκαινίασε το καλοκαιρινό πρόγραμμα του Πνευματικού Κέντρου τον Ιούλιο με την εναρκτήρια συναυλία στον Πολιτιστικό Πολυχώρο “Δημήτρης Χατζής”. 
    Η Λαϊκή Ορχήστρα του Δήμου που δραστηριοποιήθηκε εκ νέου φέτος παρουσίασε ένα αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Δήμο Μούτση στην κατάμεστη αίθουσα “Βασίλειος Πυρσινέλλας τον περασμένο χειμώνα ενώ το καλοκαίρι περιόδευσε στην πόλη και στις τοπικές κοινότητες με ιδιαίτερη επιτυχία. Ειδικά μουσικά αφιερώματα σε στίχους του Γιώργου Σεφέρη και του Μανόλη Αναγνωστάκη παρουσιάστηκαν από τοπικό μουσικό σχήμα που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια έχοντας καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου της πόλης μας ως μέλη βασικά μέλη στη σύνθεσή του.
   Στο ιδιόμορφο λόγω περιοριστικών μέτρων καλοκαίρι που μας πέρασε, ακούσαμε ζωντανά καταξιωμένους καλλιτέχνες σαν τον Βασίλη Γισδάκη, την Ιωάννα Φόρτη με τους Vamos Ensemble, την Καλλιόπη Βέττα και τον Μανώλη Ανδρουλιδάκη σε ένα αφιέρωμα στον Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα, τους Κάχα Σεκρέτα και, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, τον Χρίστο Τσιαμούλη με τους Κυρατζήδες και ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στον Λέοναρντ Κοέν από την νέα γενιά Ελληνίδων ερμηνευτριών με τις Ναλίσα Γκριν, Σούγκασπανκ και Λου Ιζ να αποδεικνύουν επί σκηνής γιατί θεωρούνται μία από τις καλύτερες μουσικές προτάσεις αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. 
    Λίγο νωρίτερα ακούσαμε το σύνολο Passa Tempo με ελληνικές και ξένες μουσικές επιλογές, την Κρήτη να συναντά το Λονδίνο με το δίδυμο Γιάγκου Χαιρέτη και Maria-Christina Harper, κινηματογραφικές μουσικές από το σχήμα Psycho και τον Γιώργο Σαλβάνο, το θρυλικό Γιαννιώτικο ροκ σχήμα των Deans σε μια μοναδική επανεμφάνιση, τον Πετρο-Λούκα Χαλκιά και τον Βασίλη Κώστα σε ένα αναζωογονητικό ταξίδι στην ηπειρώτικη παράδοση. Ταξιδέψαμε μέσα από τις νότες στο Σηκουάνα με την Κυβέλη Καστοριάδη και τον Ορέστη Καλαμπαλίκη, στους ήχους της Μεσογείου με τους Ιταλούς Mish Mash, στα αθάνατα τραγούδια των ταινιών του Μιχάλη Κακογιάννη σε ένα μοναδικό σχήμα με τον Μανώλη Γεωργοστάθη, τον Σπύρο Κλείσσα, την Μπέττυ Χαρλαύτη και τη συμμετοχή τοπικών μουσικών και υποδεθήκαμε τον νέο χρόνο με μια μοναδική εμπειρία και τους Νίκο Ξυδάκη και Όλια Λαζαρίδου σε ένα αφιέρωμα στον Διονύσιο Σολωμό ενώ λίγο πριν εκπνεύσει το 2019 ο Νίκος Ξυδάκης μας ετοίμασε άλλη μια ιδιαίτερη στιγμή – φόρο τιμής στα “Γυάλινα Γιάννενα” του Μιχάλη Γκανά με τον ίδιο τον ποιητή να αφηγείται. Τέλος το εκλεκτικό τοπικό σύνολο των Musarti παρουσίασε ένα πρόγραμμα με μουσική από αγαπημένες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου. 
   Παράλληλα, ένα πιο νεανικό κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει σημαντικούς καλλιτέχνες από την πόλη αλλά και παγκοσμίως γνωστούς δημιουργούς θέτοντας υπό την αιγίδα του το “Soundtrope Festival” με συμμετοχές καλλιτεχνών όπως o Mick Harvey, ο Γιάννης Αγγελάκας, ο Ψαραντώνης και οι Κεφάλαιο 24 και διοργάνωσε δύο φεστιβάλ το Ioannina New Era τον Σεπτέμβριο του 2019 και το Ioannina Rock City τον Ιούlιο του 2020 με την συμμετοχή του Ronnie Romero, του Γιώργου Γάκη και των Troublemakers καθώς και τοπικών ροκ συγκροτημάτων.

Θέατρο – Χορός 

 Το θεατρικό καλοκαίρι μπορεί να ήταν λειψό λόγω των περιοριστικών μέτρων μέχρι τα μέσα Ιουλίου αλλά το Πνευματικό Κέντρο κατόρθωσε στον ελάχιστο χρόνο που είχε στη διάθεσή του να παρουσιάσει τον “Ριχάρδο τον 2ο – Το Ρέκβιεμ Ενός Βασιλιά” με τον Γιαννιώτη ηθοποιό Τάσο Νούσια σε συνεργασία με το Ίδρυμα M. Κακογιάννη, τις “Ικέτιδες” του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, το “Καλιφόρνια Ντρήμιν” του Βασίλη Κατσικονούρη  σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων ενώ έθεσε υπό την αιγίδα του παραστάσεις τοπικών θεατρικών ομάδων.
   Ταυτόχρονα η Ερασιτεχνική Σχολή Κλασικού και Σύγχρονου Χορού επιμελήθηκε και παρουσίασε παραστάσεις υψηλής αισθητικής και με μεγάλη ανταπόκριση (παράσταση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Σεπτέμβριος 2019 και “Touch me if you can”, Δεκέμβριος 2019). 

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ: Αφιέρωματα, ειδικές προβολές, θερινό σινεμά

    Οι κινηματογραφικές προβολές επέστρεψαν στους χώρους του Πνευματικού Κέντρου με ειδικά αφιερώματα σε καταξιωμένους δημιουργούς (Αφιέρωμα στον Φράνκο Τζεφιρέλλι, η “Τριλογία” με Αρχαία Τραγωδία του Μιχάλη Κακογιάννη σε συνεργασία με το Ίδρυμα M. Κακογιάννη), ειδικές προβολές με την παρουσία των δημιουργών και συζήτηση με το κοινό (“Το Μπαλκόνι” για το Ολοκαύτωμα των Λιγγιάδων, “Ρωμανιώτες” για την εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων, “Πίτσα, Δημοκρατία και ο Μικρός Πρίγκηπας” για τη προσφυγική κρίση), εναλλακτικές κινηματογραφικές επιλογές στο πρόγραμμα  “Άλλη Οθόνη”, σινεμά από όλο τον κόσμο στις Κυριακές στο Πανί σε συνεργασία με Πρεσβείες και Μορφωτικά Ιδρύματα (Ιταλία, Γαλλία, Ισραήλ), προβολές κλασσικών Χριστουγεννιάτικων ταινιών κατά τη διάρκεια των εορτών, καθώς και θερινό σινεμά με ελληνικές και ξένες ταινίες για το πλατύ κοινό.   

Εκδηλώσεις/Δράσεις για παιδιά – Εκδηλώσεις εορτών Χριστουγέννων
 Διοργάνωσε ένα πλήρες πολιτιστικό πρόγραμμα κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων με παραγωγές κυρίως των δικών του δομών αλλά και με τη συμμετοχή αυστηρά επιλεγμένων προτάσεων που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία ενισχύοντας το προφίλ της πόλης σαν χειμερινό ταξιδιωτικό προορισμό και προσφέροντας στους πολίτες πολλές και ποιοτικές επιλογές διασκέδασης. Το Εικαστικό Εργαστήρι και τα ΚΔΑΠ της πόλης παρουσίασαν εργαστήρια κατασκευής, θεατρικά εργαστήρια και αφηγήσεις παραμυθιών ενώ εξαιρετικές επιλογές από σημαντικές Ελληνικές  παραστάσεις θεάτρου σκιών και κουκλοθεάτρου (Όπερα κουκλοθεάτρου από την Εθνική Λυρική Σκηνή, θέατρο σκιών από το Paramana Theatre, παράσταση του θιάσου Κούκο-Μούκλο) παρουσιάστηκαν επίσης με μεγάλη επιτυχία την περασμένη καλλιτεχνική περίοδο. 
   Το θερινό πρόγραμμα του Πνευματικού Κέντρου εμπλουτίστηκε με παραγωγές από δύο διαφορετικές τοπικές ομάδες κουκλοθέατρου που παρουσίασαν ένα εξαιρετικό πρόγραμμα σε εξωτερικούς χώρους. 

Βιβλιοπαρουσιάσεις –  Ομιλίες - Σεμινάρια 

   Μία από τις πιο ιδιαίτερες ενότητες της πολιτιστικής δραστηριότητας του Πνευματικού Κέντρου είναι η παρουσίαση πρόσφατων εκδόσεων και η συνομιλία του συγγραφέα με το κοινό, ειδικά αφιερώματα σε σημαντικούς Έλληνες και ξένους ποιητές, λογοτέχνες και στοχαστές, ομιλίες για σημαντικά θέματα της σημερινής κοινωνίας καθώς και σεμινάρια ιστορίας. Μερικές από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις της περασμένης χρόνιας ήταν:  η εκδήλωση σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας όπου ο διευθυντής του Ιδρύματος, Διονύσης Καψάλης παρουσίασε ένα αφιέρωμα στον ποιητή Γιώργο Σεφέρη, καθώς και την νέα συλλογή δοκιμιακών εκδόσεων minima του ΜΙΕΤ, η ομιλία της Άννας Διαμαντοπούλου για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση σε συνεργασία με τον Όμιλο Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων, το σεμινάριο ιστορίας του Αριστείδη Χατζή με τίτλο “Η φιλελεύθερη διάσταση της επανάστασης του 1821”, οι παρουσιάσεις βιβλίων του Σταύρου Ζουμπουλάκη ( “Άσπονδοι Αδελφοί, Εβραίοι  -Χριστιανοί – Μουσουλμάνοι” ) , του Ernst Bloch (“Ο Αθεισμός στον χριστιανισμό”) κ.α.

Εκδηλώσεις που προγραμματίζει 

   Ο γενικός σχεδιασμός και ο προγραμματισμός του Πνευματικού Κέντρου έχει θέσει ως βασικό στόχο του την ανάδειξη της πολιτιστικής ποικιλότητας της καλλιτεχνικής έκφρασης και έχει ήδη δείξει κάτι παραπάνω από σημάδια αυτής της πολιτικής μέσω του προγράμματός του την περασμένη χρονιά. Αυτός είναι και ο στόχος για τον επόμενο χρόνο όπου ο εορτασμός των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση μας δείχνει και τις πολλαπλές διαδρομές που μπορούμε και πρέπει να ακολουθήσουμε. 
   Ετοιμάζεται ήδη ένα πρόγραμμα το οποίο θα εμβαθύνει στη σημασία της Ελληνικής Επανάστασης για την πόλη μας και στο ρόλο της στην προετοιμασία της εθνικής παλιγγενεσίας ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στην μελλοντική προοπτική της πόλης. Φιλοδοξούμε το 2021, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση να γίνει ένα σημείο επαφής μεταξύ παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος με εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν: α) Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια για την πολυσχιδή προσωπικότητα του Αλή Πασά και το Νεοελληνικό Διαφωτισμό, β) εκδήλωση σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος παρουσίασης του αρχείου των αγωνιστών του 21, γ) πολιτιστικές δράσεις με τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Φιλαρμονική (Η Ελληνική Επανάσταση εμπνέει την όπερα, “Ο Αμερικάνος” του Παπαδιαμάντη κ.α.), δ) εκθέσεις και ε) κύκλο σχετικών διαλέξεων που ξεκινούν σε λίγες ημέρες (σεμινάριο ιστορίας με θέμα: ΄΄Η Επανάσταση του 1821: ένα δύσκολο εγχείρημα μιας περίπλοκης κοινωνίας, 25/9/2020] σε συνεργασία με άλλους φορείς αλλά και δράσεις που οριοθετούν τη συγκυρία με δραστηριότητες: α) για τη δωρεά οργάνων (η πόλη γίνεται δωρητής οργάνων), β) τη συμμετοχή της τεχνολογίας ως μέσο πολιτισμού (ατενίζοντας το μέλλον με τη γνώση του παρελθόντος: ένα ταξίδι στο χρόνο μέσα από τα μάτια της Ηπειρώτισσας γυναίκας), γ) την ενεργή συμμετοχή της 3ης ηλικίας σε διαδραστικά προγράμματα για την πόλη (τεχνολογία, γαστρονομία,ξεναγήσεις, αφήγηση, προφορική ιστορία) και ε) συνδιοργανώσεις θεατρικών παραστάσεων και άλλων ποικίλων παραστατικών δρώμενων με  συνεργαζόμενους πολιτιστικούς φορείς έχουν ήδη προαναφερθεί και αποτελούν στρατηγικούς εταίρους στην χάραξη της πολιτιστικής πολιτικής του Οργανισμού. 
   Επιπλέον, το Πνευματικό Κέντρο πρόκειται να συνεχίσει τους πολιτιστικούς θεσμούς που έχει θεσπίσει και παρουσιάζει με συνέπεια όπως εβδομαδιαίες κινηματογραφικές προβολές, μουσικά αφιερώματα στους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές και μουσικούς, τις ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων ενώ Φεστιβάλ όπως το Castle Rock Festival και το “Ioannina Street Theatre - Θέατρο στο δρόμο” που δεν κατέστη δυνατό να διοργανωθούν φέτος εξαιτίας των υγειονομικών μέτρων πρόκειται να πραγματοποιηθούν μέσα στο 2021.  Παράλληλα, συνεχίζει τις συνεργασίες με τα σημαντικά πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας, ετοιμάζοντας νέους κύκλους προβολών και μουσικών συναυλιών με τη σύμπραξη Πρεσβειών ξένων χωρών στην Ελλάδα, συνδιοργανώσεις θεατρικών παραγωγών και σεμινάριο χορού με το Ίδρυμα Ωνάση και το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννη, εκθέσεις με το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς κ.α. 
Τέλος το Πνευματικό Κέντρο επεκτείνει τις δραστηριότητες του με ενεργή συμμετοχή στην προσπάθεια σύστασης Κέντρου Μεταναστών με ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, ενώ ετοιμάζεται να συνδράμει έμπρακτα και στην δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου για το Ολοκαύτωμα των Λιγγιάδων στο φυσικό του χώρο, στο μαρτυρικό χωριό των Λιγγιάδων στις παρυφές της πόλης με την οικονομική συνδρομή του Γερμανικού Ταμείου και άλλων χορηγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]