ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Από τον Νοέμβριο με ένα πομποδέκτη σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας

Πραγματικότητα είναι η διαλειτουργικότητα (το λεγόμενο GRITS) στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους καθώς σύμφωνα με πληροφορίες  του Νίκου Καραγιάννη στο  ypodomes.com όλοι οι παραχωρησιούχοι συμφώνησαν σε ποσοστό παρακράτησης που κυμαίνεται σε κάτω από 2% από το τέλος διοδίου.

Για τον οδηγό το μεγάλο νέο είναι πως από τον ερχόμενο Νοέμβριο θα μπορεί να κινείται σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας χρησιμοποιώντας μόνο έναν πομποδέκτη. Οι αυτοκινητόδρομοι που εντάσσονται στο πρόγραμμα της διαλειτουργικότητας είναι οι:

-Αττική Οδός
-Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα (Ολυμπία Οδός)
-Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα (αυτοκινητόδρομος Μορέας)
-Αντίρριο-Ιωάννινα (Ιόνια Οδός)
-Μεταμόρφωση Αττικής-Σκάρφεια Φθιώτιδας (Νέα Οδός)
-Σκάρφεια Φθιώτιδας-Ράχες Φθιώτιδας (Κεντρική Οδός)
-Ράχες Φθιώτιδας-Κλειδί Ημαθίας (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου)
-Ξυνιάδα-Τρίκαλα (Κεντρική Οδός-Ε65)
-Εγνατία Οδός και κάθετοι άξονες
-Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου

Το νέο σύστημα στο οποίο εντάσσονται όλοι πλέον είναι το GRITS (Greek Interoperable Tolling System). Αυτό για τον οδηγό σημαίνει πως με ένα πομποδέκτη θα μπορεί να κινείται σε όλους τους κλειστούς αυτοκινητόδρομους, χωρίς να χρειάζεται να αλλάζει τη συσκευή. Η χρέωση παραμένει η ίδια (0,06 λεπτά ανά χιλιόμετρο) όπως και τα εκπτωτικά πακέτα του κάθε αυτοκινητόδρομου. Με λίγα λόγια, ο οδηγός θα φορτίζει με χρήματα τον πομποδέκτη της επιλογής του και με αυτόν θα πληρώνει παντού.

Όπως αναφέρουν πηγές κοντά στο θέμα, αυτή την εποχή οι αυτοκινητόδρομοι που εντάσσονται έχουν αναβαθμίσει τα συστήματα τους και έχει ήδη ξεκινήσει η δοκιμή των συστημάτων προκειμένου τον Νοέμβριο να είναι έτοιμο να λειτουργήσει.

Ξεκινά το υβριδικό σύστημα διοδίων της Ολυμπίας
Σύντομα επίσης θα τεθεί σε λειτουργία από την Ολυμπία Οδό το υβριδικό σύστημα διοδίων από την ΙΒΙ Group. Τι είναι όμως το «υβριδικό σύστημα διοδίων» που είναι σε πορεία υλοποίησης; Είναι κατά βάση μία «δικαιότερη» χρέωση που απευθύνεται αποκλειστικά στους κατόχους των συσκευών ο-pass (ηλεκτρονικός πομποδέκτης) της Ολυμπίας Οδού. Η λειτουργία του είναι ευφυής και εξαιρετικά απλή. Ο οδηγός o-pass χρεώνεται στο σταθμό διοδίων το αντίτιμο, όπως προβλέπεται από τον τιμοκατάλογο της εταιρείας παραχώρησης για τη ζώνη χρέωσης που διανύει.

Βγαίνοντας από τον κόμβο της επιλογής του γίνεται ένας υπολογισμός που αφαιρεί τα χιλιόμετρα που δεν «χρησιμοποίησε» ο οδηγός μέχρι τον επόμενο σταθμό διοδίων. Με βάση αυτά τα χιλιόμετρα, αφαιρείται από το πληρωμένο αντίτιμο η διαφορά και τα χρήματα φορτίζονται/επιστρέφονται και πάλι στον λογαριασμό κατόχου ο-pass.

Σε λειτουργία και το Egnatia Pass
Eπίσης ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου 2020, είναι διαθέσιμη η νέα
υπηρεσία EgnatiaPass στους χρήστες της, σε όλους τους σταθμούς διοδίων της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» καθώς και στην υποθαλάσσια Σήραγγα Ακτίου Πρέβεζας.

Η νέα υπηρεσία EgnatiaPass δίνει τη δυνατότητα:
-την άνετη και με ασφάλεια χρήση της από τους σταθμούς διοδίων της «Εγνατία Οδός Α.Ε.»,
-την αποφυγή των συναλλαγών με μετρητά στους σταθμούς διοδίων και
-την δημιουργία λογαριασμού για ελεύθερους επαγγελματίες ή εταιρίες με τη δωρεάν αποστολή μηνιαίου λογαριασμού.

Προς το παρόν η υπηρεσία EgnatiaPass δεν είναι διαθέσιμη για τους κατόχους δίκυκλων και τρίκυκλων οχημάτων. Οι κάτοχοι των οχημάτων αυτών μπορούν να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία EgnatiaCard για διελεύσεις από τις λωρίδες με εισπράκτο ρα.
Νίκος Kαραγιάννης στο ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]