ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Διαφωνίες εντός της ΝΔ για ρυθμίσεις στο αθλητικό νομοσχέδιο

 


Τι ζήτησε η Ντ. Μπακογιάννη από τον υφυπουργό Αθλητισμού - «Ναι» επί της αρχής στην επιτροπή της Βουλής

Διαφωνίες φαίνεται πως υπάρχουν εντός της ΝΔ σχετικά με το περιεχόμενο του αθλητικού νομοσχεδίου το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή και συζητείται στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.


Συγκεκριμένα, η βουλευτής του κόμματος, Ντόρα Μπακογιάννη, σε παρέμβασή της κατά τη συζήτηση κάλεσε τον υφυπουργό Αθλητισμού να αποσύρει την αναδρoμικότητα των θητειών, αλλά και τα όρια ηλικίας για εκλογή στα διοικητικά συμβούλια ομοσπονδιών.


«Θα υπάρξει πρόβλημα με τη ΔΟΕ, διότι παρά τις γραπτές παρεμβάσεις της, και προς τον πρωθυπουργό και προς τον κ. Αυγενάκη, και την παρότρυνσή της να τηρηθεί η 'υπεύθυνη αυτονομία' των ομοσπονδιών, έτσι όπως διαμορφώνεται το νομοσχέδιο, αυτή τίθεται σε αμφισβήτηση» επισήμανε μεταξύ άλλων η πρώην υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε: «Στο προηγούμενο νομοσχέδιο (σ.σ. του περασμένου Νοεμβρίου) είπατε ότι αποσύρετε το άρθρο περί αναδρομικότητας. Τώρα ξαναφέρνετε το ίδιο άρθρο, κάτι που δεν είχε δείγμα χρηστής διακυβέρνησης. Σας καλώ να δηλώσετε ευθέως και κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει αναδρομικότητα. Θα είναι λάθος μήνυμα προς τη ΔΟΕ περί παράβασης του αυτοδιοίκητου».


Παράλληλα, η κα. Μπακογιάννη είπε ότι, βάσει αποφάσεων του ευρωπαϊκού, αλλά και ελληνικών δικαστηρίων, δεν μπορεί να υπάρξει όριο ηλικίας σε αιρετούς, παρά μόνο αν κάποιος αμείβεται για τις υπηρεσίες του. «Θα είναι λάθος με τέτοιου είδους παρεμβάσεις να προκληθούν αντιδράσεις και να αμφισβητηθεί η αντικειμενικότητα που προσπαθεί το νομοσχέδιο να φέρει στις διαδικασίες» κατέληξε η κ. Μπακογιάννη.


 


Αυγενάκης: «Κάποιοι μετατρέπουν τη ΔΟΕ σε κολυμπήθρα του Σιλωάμ»


Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αθλητισμού, σχολιάζοντας την επιστολή που του απέστειλε ο Τζέιμς ΜακΛάουντ, αναφορικά με τις διατάξεις του αθλητικού νομοσχεδίου, έκανε λόγο για προσπάθεια να μετατρέψουν κάποιοι τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή σε «κολυμπήθρα του Σιλωάμ». «Διευκρινίζουμε ότι δεν είναι επιστολή Μπαχ, αλλά υπηρεσιακού στελέχους της ΔΟΕ, του Τζέιμς Μακλάουντ (Διευθυντής Ολυμπιακής Αλληλεγγύης και Σχέσεων με Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές) για να βγει η υποχρέωση της πίεσης από μέλη της ΕΟΕ» τόνισε ο κ. Αυγενάκης και συνέχισε: «Επαναλαμβάνει γενικόλογα περί αυτονομίας του αθλητικού κινήματος και σεβασμού στην Ολυμπιακή Χάρτα, χωρίς κάπου να λέει ρητά ότι τα παραβιάζουμε. Γιατί απλά δεν παραβιάζουμε τίποτα σε ό,τι αφορά στην ΕΟΕ. Αναφέρεται σε θητείες, λες και θα ψηφιστούν τώρα, ενώ είναι ήδη ψηφισμένη διάταξη από τον περασμένο Νοέμβριο. Η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στον ν.4639/2019.


» Αποδέχεται ότι μπορούμε να θέτουμε ως Πολιτεία 'λογικές προϋποθέσεις' νομοθετώντας, προκειμένου κατόπιν οι αθλητικοί οργανισμοί να δικαιούνται κρατική επιχορήγηση. Μα, αυτό κάναμε.


» Και φυσικά δεν φαίνεται να ξέρει ότι, ενώ όλες οι Ομοσπονδίες έλεγαν ότι θα αλλάξουν τα καταστατικά τους και θα εναρμονιστούν με εκείνα των διεθνών τους Ομοσπονδιών ως τον περασμένο Μάιο (ψήφισμα ΕΟΕ πέρσι τον Νοέμβριο, άρα είναι ΜΗ εναρμονισμένες σ' αυτά τα ζητήματα) δεν το έκαναν ποτέ! Γιατί άραγε; Δεν τον ενημέρωσαν;».


Ο κ. Αυγενάκης υποστήριξε ότι «είναι μια κλασική δέσμευση από πλευράς ΕΟΕ και κάποιων μακροχρόνιων διοικήσεων Ομοσπονδιών. Όποτε άνοιγε η κουβέντα αυτή έλεγαν, επέμεναν για αυτορρύθμιση αλλά έμεναν μέχρι εκεί. Έτσι και τώρα. Είναι ξεκάθαρο ότι είμαστε κυρίαρχο κράτος. Ποινές δεν μπορεί να βάζει η ΔΟΕ σε κράτος μέλος της, ειδικά όταν δεν παρεμβαίνουμε αρνητικά στο καταστατικό της ΕΟΕ. Απεναντίας, εναρμονίστηκε η Ελλάδα στις απαιτήσεις της ΔΟΕ και πλέον η ΕΟΕ είναι ΝΠΙΔ. Χρόνια το ζητούσαν, το κάναμε τον Νοέμβριο, το ολοκληρώνουμε σε αυτό το νομοσχέδιο.


» Επαναλαμβάνουμε, δεν λέμε στη διάταξη που περάσαμε τον Νοέμβριο για αναδρομικότητα, όπως συνεχώς αναφέρεται, αλλά για άμεση ισχύ, όποτε ορισθούν αρχαιρεσίες, του κωλύματος για μέλη της διοίκησης με εκτελεστική εξουσία για έως δύο συνεχόμενες θητείες.


» Δεν ξέρω πόσο καλά ενημερωμένοι είναι στη ΔΟΕ για την ανάγκη ανανέωσης θητειών των Ολυμπιακών Αθλητικών Ομοσπονδιών της χώρας μας. Κάτι που δημόσια στηρίζουν Ολυμπιονίκες εν ενεργεία και μη, Παραολυμπιονίκες, αθλητές, ερασιτεχνικά σωματεία και γονείς που έχουν διαπιστώσει από πρώτο χέρι την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την μακροχρόνια παραμονή ίδιων προσώπων στις διοικήσεις των Ομοσπονδιών.


» Και τέλος, θα αναφερθώ σε μερικά αποσπάσματα από την 'ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ 2020': Η αυτονομία των αθλητικών οργανισμών δεν σημαίνει ότι οι οργανισμοί αυτοί ενεργούν μεμονωμένα, εκτός του εθνικού πλαισίου στο οποίο είναι εγκαταστημένοι. Αντιθέτως, ο αθλητισμός και οι αθλητικοί οργανισμοί αποτελούν πλήρως μέρος του πλαισίου της τοπικής κοινωνίας και του ευρύτερου πλαισίου, σεβόμενοι παράλληλα τις οικουμενικές αξίες που τις χαρακτηρίζουν. Αυτή είναι η αρχή της ενότητας στην πολυμορφία.


» Οι δημόσιες και κυβερνητικές αρχές συμβάλλουν στην ανάπτυξη του αθλητισμού και έχουν διευρυμένες εξουσίες και ειδικά μέσα, ιδίως για την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων αλλά και στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της ένταξης και της ασφάλειας, καθώς και στην καταπολέμηση του ντόπινγκ, της διαφθοράς, των παράνομων στοιχημάτων, των στημένων αγώνων, της βίας, του ρατσισμού κ.λπ.


» Συνεπώς, υπάρχει μια σχέση αλληλεξάρτησης και μια προφανή ανάγκη συνεργασίας και αλληλεπίδρασης σε πολλούς τομείς. Στόχος είναι συνεπώς να αναπτυχθούν συνέργειες μεταξύ των δημόσιων αρχών και των αθλητικών οργανώσεων, ακολουθώντας μια προσέγγιση που βασίζεται στην εταιρική σχέση και όχι στην υποταγή και καθορίζοντας από κοινού το ρόλο και τις ευθύνες κάθε μέρους.


» Κατά την εκπόνηση και την αναθεώρηση των κανόνων του καταστατικού τους και στο πλαίσιο των δικών τους ευθυνών, οι αθλητικοί οργανισμοί πρέπει να περιλαμβάνουν και να σέβονται τις βασικές αρχές της χρηστής διακυβέρνησης, της διαφάνειας και της ηθικής».


 


Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο


Πάντως εν τέλει το νομοσχέδιο με τίτλο «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε.), Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Π.Ε.) και άλλες διατάξεις» υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τη Νέα Δημοκρατία και καταψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.


Ο εισηγητής της μειοψηφίας, Θάνος Μωραΐτης, κατηγόρησε τον υφυπουργό Αθλητισμού ότι βάζει το αθλητικό κίνημα στο απόσπασμα και ότι ενσπείρει το διχασμό στην αθλητική οικογένεια. Έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο «που αποστρέφεται κάθε δημοκρατική μεταρρύθμιση», καθώς και για «ωμή και βίαιη παρέμβαση στα διοικητικά του αθλητισμού, που αντίκειται στο Σύνταγμα». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε την επαναφορά της διάταξης για περιορισμό δύο θητειών, που υπήρχε στο νόμο Βασιλειάδη, αλλά χωρίς αναδρομική ισχύ. «Επεμβαίνετε στο αυτοδιοίκητο. Οι ρυθμίσεις είναι τόσο αυστηρές, που δεν αφήνετε περιθώρια αυτορρύθμισης» τόνισε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, που τάχθηκε υπέρ της ανανέωσης στις ομοσπονδίες, αλλά χωρίς αναδρομικότητα και «ηλικιακό ρατσισμό». Δήλωσε επίσης υπέρ του ηλεκτρονικού μητρώου, ζήτησε όμως περισσότερο χρόνο για την εγγραφή των αθλητικών σωματείων.


«Στόχος του νομεσχεδίου είναι ο έλεγχος των εκλογικών διαδικασιών από την εκάστοτε κυβέρνηση και η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού» τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.


Εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης, ο Κωνσταντίνος Μπούμπας επισήμανε ότι «... οι ομοσπονδίες δεν μπορούν να είναι ελεύθερες στις κινήσεις τους, από τη στιγμή που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό». Χαρακτήρισε παράλληλα «μη δημοκρατική» τη διάταξη περί εκλογής στο Δ.Σ. ομοσπονδίας υποψήφιου προέδρου, που λαμβάνει τουλάχιστον το 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων.


Τέλος, η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25, Σοφία Σακοράφα, μίλησε για «απροκάλυπτη κυβερνητική παρέμβαση στο χώρο του αθλητισμού», προσθέτοντας ότι αυτή εμφανίζεται να έχει και τη στήριξη του πρωθυπουργού.


Η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Τετάρτης (16/9, 12:00), με τη β΄ ανάγνωση του νομοσχεδίου, το οποίο θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη (17/9).


 


★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]