Αθηνά Λινού: Από τους ταξιδιώτες του Αυγούστου εξαρτάται ένα δεύτερο κύμα πανδημίας!

Σήμα κινδύνου στέλνει σε αποκλειστική της συνέντευξη στο NEXTDEAL η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Επιδημιολογίας) και πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis: Αν οι ταξιδιώτες του Αυγούστου δεν τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού, τότε ολόκληρη η χώρα το φθινόπωρο θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα με ένα δεύτερο κύμα πανδημίας. Η αυξητική τάση των κρουσμάτων το τελευταίο 15νθήμερο είναι εφικτό να ανατραπεί με την υποχρεωτική χρήση της μάσκας. Ακόμη η κ. Λινού εκφράζει την ανησυχία της για την οργανωμένη παραπληροφόρηση που οδηγεί αρκετούς πολίτες να αρνούνται την ύπαρξη της πανδημίας και να μην προστατεύονται, ενώ παράλληλα συνιστά στους πολίτες να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση και να αποφεύγουν πολυσύχναστους χώρους στις διακοπές τους, καθώς επίσης να περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές σε μια μικρή ομάδα συγγενών και φίλων. Τέλος επισημαίνει, ότι η πολιτεία θα πρέπει να εξασφαλίσει την πρόσβαση στα μέσα ατομικής προστασία ιδιαίτερα των κοινωνικοοικονομικά ευάλωτων ομάδων, ενώ σε περίπτωση lockdown θα πρέπει να υπάρξει ειδικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της κοινωνικής απομόνωσης των ηλικιωμένων.

Αναλυτικά η συνέντευξη της κ. Λινού έχει ως εξής:

Ποια είναι η εκτίμηση σας για την πορεία του κορονοϊού;
Είναι δύσκολο αυτήν την εποχή να εκτιμήσει κανείς την πορεία και την εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Τα κρούσματα αυξάνονται σημαντικά, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις. Υπάρχουν όμως και διάσπαρτα κρούσματα σε όλες τις περιφέρειες τα οποία δεν είναι εισαγόμενα. Με βάση το γεγονός ότι δεν τηρούνται αυστηρά μέτρα ατομικής προστασίας, είναι πιθανό να έχουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων. Με τις πρόσφατες όμως απαγορεύσεις του συνωστισμού και την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε πολλές περιπτώσεις και ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους είναι δυνατόν η αυξητική τάση να ανατραπεί.

Πιστεύετε ότι θα έχουμε δεύτερο κύμα πανδημίας μέσα στον Αύγουστο;
Πολλές δραστηριότητες που συνδέονται με τις διακοπές και επηρεάζουν ιδιαίτερα νεότερους ανθρώπους είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε μεγάλο δεύτερο κύμα, το οποίο θα συνεχιστεί στις αρχές του φθινοπώρου και θα οδηγήσει ολόκληρη τη χώρα σε σοβαρά προβλήματα. Με την προσπάθεια όμως να ελεγχθεί η μετάδοση του ιού, τόσο με τη διευρυμένη χρήση ατομικών προστατευτικών μέτρων, αλλά και την απαγόρευση κοινωνικών συγκεντρώσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε έξαρση, είναι ακόμα εφικτό να ελεγχθεί η κατάσταση και να μην έχουμε σοβαρό δεύτερο κύμα.

Τι σας φοβίζει περισσότερο αυτήν την περίοδο;
Εκείνο που πραγματικά με ανησυχεί αυτή την περίοδο είναι η οργανωμένη παραπληροφόρηση, η οποία επηρεάζει πολλούς συμπολίτες μας (μεταξύ αυτών και συντηρητικούς σε γενικές γραμμές ανθρώπους), οι οποίοι αρνούνται να παραδεχτούν την ύπαρξη της πανδημίας και κατά συνέπεια αρνούνται να πάρουν μέτρα, τα οποία θα προστατέψουν τους ίδιους, αλλά και τον ευρύτερο πληθυσμό. Μια τέτοια συμπεριφορά θα μπορούσε να επεκταθεί ακόμα και στην περίοδο που θα έχουμε εμβόλιο και να φουντώσει ένα αντιεμβολιαστικό κίνημα, που μακροχρόνια θα επιτείνει την κρίση της παγκόσμιας εξέλιξης της πανδημίας. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η διασπορά των κρουσμάτων σε όλες σχεδόν τις περιφέρειες και με μεγαλύτερους αριθμούς στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι ανησυχητική.

Επαρκούν τα μέτρα του υπουργείου Υγείας;
Τα υπουργεία και άλλοι αρμόδιοι φορείς προσπαθούν να ελέγξουν την επιδημία με προτάσεις χρήσης μέτρων ατομικής προστασίας και απαγόρευσης πολυάριθμων συγκεντρώσεων. Τα μέτρα αυτά είναι σωστά, αποδοτικά και εφαρμόσιμα. Θα μπορούσαν βέβαια να υπάρξουν και επιπλέον μέτρα, το οποία θα στοχεύουν σε αλλαγή συμπεριφοράς νέων κυρίως ανθρώπων, όπως είναι η εφηβική και μετεφηβική ηλικία. Μια άλλη δέσμη συστάσεων θα μπορούσε να αφορά ενθάρρυνση των πολιτών να περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές σε μια μικρή ομάδα συγγενών και φίλων, έτσι ώστε ταυτόχρονα να περιοριστεί η πιθανότητα να μεταδοθεί ο ιός σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού.

Ενόψει όμως του φθινοπώρου, που μπορεί να υπάρξει έξαρση της ανεργίας παράλληλα με το άνοιγμα των σχολείων, νομίζω ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να ετοιμάσουμε σχέδιο προστασίας από την επισιτιστική ανασφάλεια, την έλλειψη αγαθών και να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση στα μέσα ατομικής προστασίας όλου του πληθυσμού και ιδιαίτερα των κοινωνικοοικονομικά ευάλωτων ομάδων.  Στην περίπτωση που θα υπάρξει ανάγκη για τοπικά η ευρύτερα lock downs θα πρέπει να υπάρξει και ένα πρόγραμμα εξυπηρέτησης και ταυτόχρονης καταπολέμησης της κοινωνικής απομόνωσης και της σχετιζόμενης με αυτή κατάθλιψης, που θα αφορά ιδιαίτερα στα ηλικιωμένα άτομα.

Τι θα πρέπει να προσέχουν οι πολίτες στις διακοπές τους;
Στις διακοπές θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα τις επαφές μας με πολλούς ανθρώπους και να βρισκόμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση για την προφύλαξη μας ατομικά και ταυτόχρονα την προφύλαξη του κοινωνικού συνόλου. Με την έννοια αυτή καλό θα είναι να αποφεύγουμε πολυσύχναστους προορισμούς και χώρους, να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε μέτρα ατομικής προστασίας και να αποφύγουμε ταυτόχρονα να ανταλλάσσουμε αντικείμενα και υλικά (όπως αντιηλιακά πετσέτες αναπτήρες και λοιπά) με άτομα εκτός της οικογένειας.

Θα ήταν ιδανικό να οργανώσουμε τις διακοπές μας, με τέτοιο τρόπο, ώστε να είμαστε σχετικά αυτάρκεις από πλευράς παρέας, έτσι ώστε να μπορούμε να ελέγξουμε τις πιθανές επαφές μας και να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα έκθεσης στον ιό. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να συνεχίσουμε να παίρνουμε όλα τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας, όπως είναι η προστασία από τον ήλιο, η σωματική άσκηση σε ασφαλείς περιόδους της ημέρας, η αποφυγή κατανάλωσης μη κατάλληλων τροφίμων. Ιδανικό θα είναι να χρησιμοποιήσουμε τις διακοπές μας για διακοπή καπνίσματος, για όσους από εμάς καπνίζουν, περιορισμό της χρήσης αλκοόλ, και αποφυγή της υπέρμετρης κατανάλωσης τροφής.
nextdeal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]