«Πρεμιέρα» για την αγορά ηλεκτροκινούμενων οχημάτων με επιδότηση – Παραγγελία και αγορά ή μίσθωση από σήμερα

Της Μαρίας Μόσχου
Από σήμερα, Παρασκευή 7 Αυγούστου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αγοράσουν ένα ηλεκτρικό όχημα με επιδότηση μέσω της πλατφόρμας http://kinoumeilektrika.ypen.gr/

Το «Κινούμαι Ηλεκτρικά» ξεκινάει επίσημα και ο ενδιαφερόμενος για συμμετοχή στη δράση μπορεί να παραγγείλει ένα από τα επιλέξιμα οχήματα, να δώσει προκαταβολή και να το αγοράσει ή και να συνάψει σύμβαση μίσθωσης. Υπενθυμίζεται περίπου 15.000 αυτοκίνητα (ΙΧ και Ταξί) και 12.500 δίκυκλα (ποδήλατα και σκούτερ) μπορούν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την ηλεκτροκίνηση.

Η πλατφόρμα για το «Κινούμαι Ηλεκτρικά» για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών ΙΧ, ποδηλάτων και πατινιών τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία τη Δευτέρα 3 Αυγούστου,  παρέχοντας on line πολλές χρηστικές πληροφορίες στους ενδιαφερόμενους. Παράλληλα, ξεκίνησε η λειτουργία του help desk με 5 τηλεφωνικές γραμμές και η δυνατότητα αποστολής ηλεκτρονικού μηνύματος αλληλογραφίας (στη διεύθυνση kinoumeilektrika@ypen.gr), για να απαντώνται τα ερωτήματα των πολιτών.

Ωστόσο, από σήμερα Παρακευή 7 Αυγούστου όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να παραγγείλει ένα από τα επιλέξιμα οχήματα που αναφέρονται στην ιστοσελίδα, να δώσει προκαταβολή και να το αγοράσει.

Η πλατφόρμα της δράσης θα ενεργοποιηθεί επισήμως στις 24 Αυγούστου και θα υποδέχεται αιτήματα συμμετοχής.

Στην ιστοσελίδα δίνονται οδηγίες για το όχημα που μπορεί να επιλέξει κάποιος, είτε αυτό είναι ΙΧ, είτε ταξί, είτε φορτηγό. Συγκεκριμένα έχει τις εξής ενότητες:

Επιλέξιμα ηλεκτρικά Οχήματα (Updated)
Παρουσίαση Οδηγός ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ
ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΗΜΕΙΩΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΣΗΣ
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Στην τελευταία ενότητα όποιος επιθυμεί μπορεί να ενημερωθεί μέσω 34 ερωτοαπαντήσεων για όλα τα ζητήματα που τον απασχολούν σχετικά με την διαδικασία και αφορούν στον τρόπο αγοράς αλλά και επιδότησης επαγγελματικού οχήματος  ή ΙΧ με βάση τις ερωτήσεις που έχουν τεθεί από ενδιαφερόμενους. Για τους λόγους αυτούς θα υπάρχει συνεχείς επικαιροποίηση.



Ποιους αφορά η δράση

Συμμετοχή στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά» μπορούν να αιτηθούν οι παρακάτω κατηγορίες:

1.Φυσικά πρόσωπα, τα οποία μπορούν να αγοράσουν ή να μισθώσουν μέσω σύμβασης μακροχρόνιας μίσθωσης αμιγώς ηλεκτρικό όχημα ΙΧ. Επιπλέον, έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν εναλλακτικά την αγορά ηλεκτρικού δικύκλου ή τρικύκλου, καθώς και ηλεκτρικού ποδηλάτου. Το οικολογικό bonus που προβλέπεται για αυτή την κατηγορία είναι:

– Για αγορά ή μίσθωση αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος Λιανικής Τιμής Προ Φόρων έως €30.000, η επιδότηση αναλογεί στο 20% της αξίας και με μέγιστο ποσό τις €6.000.

– Για την αγορά ή μίσθωση αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος Λιανικής Τιμής Προ Φόρων από €30.001 έως και €50.000 η επιδότηση διαμορφώνεται στο 15% της αξίας και με μέγιστο ποσό τις €6.000.

– Για την αγορά δικύκλου ή τρικύκλου το οικολογικό bonus αναλογεί στο 20% της αξίας με μέγιστο ποσό τα €800.

– Για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου τέλος, δίνεται ποσοστό 40% επί της αξίας και με μέγιστο ποσό τα €800.

Τα φυσικά πρόσωπα έχουν επίσης την δυνατότητα, εφόσον το επιλέξουν, να επιδοτηθούν με €500 για την αγορά έξυπνου οικιακού φορτιστή υπό την προϋπόθεση ότι θα τεκμαίρεται η δυνατότητα τους να τον εγκαταστήσουν σε ιδιόκτητο ή μισθωμένο σημείο στην κύρια κατοικία τους.

Ειδικές κατηγορίες που δικαιούνται επιπλέον επιδότησης είναι οι πολύτεκνοι και τα Άτομα με Αναπηρίες, οι οποίοι λαμβάνουν επιπλέον €1.000 για την αγορά αυτοκινήτου ή €500 για την αγορά δικύκλου,τρικύκλου και ποδηλάτου.

Τέλος, δίνεται προαιρετικά η δυνατότητα απόσυρσης παλαιού οχήματος το οποίο έχει ταξινομηθεί στην Ελλάδα από την 1.1.2013 και πίσω ενώ βρίσκεται στην ιδιοκτησία του αιτούντος τουλάχιστον από την 1η Ιανουαρίου 2020. Η απόσυρση αυτοκινήτου επιβραβεύεται με €1.000, ενώ αυτή του δικύκλου με €400.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι οι ωφελούμενοι δεν μπορούν να επιδοτηθούν μεμονωμένα για την αγορά φορτιστή ή για τη απόσυρση, αλλά μόνον εφόσον επιλέξουν να αγοράσουν ή να μισθώσουν ηλεκτρικό όχημα, ενώ εξαιρούνται της απόσυρσης τα ποδήλατα.

Η δεύτερη κατηγορία είναι αυτή των ιδιοκτητών Επιβατικών Δημοσίας Χρήσης-ΤΑΞΙ οχημάτων. Για τη  συγκεκριμένη κατηγορία προβλέπεται οικολογικό Bonus:
– Για την αγορά ή μίσθωση αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος , σε ποσοστό έως 25% επί της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων, με μέγιστη τιμή τις €50.000 και μέγιστο ποσό επιδότησης τις €8.000.

– Για την αγορά ή μίσθωση υβριδικού plug in οχήματος χαμηλών εκπομπών (έως 50γρ/χλμ) με ποσοστό 15% επί της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων, με μέγιστη τιμή τις €50.000 και μέγιστο ποσό επιδότησης τις €5.500.

Και για τις δυο παραπάνω κατηγορίες είναι υποχρεωτική η απόσυρση παλαιού οχήματος ταξί, με ημερομηνία ταξινόμησης την 1.1.2013 και πίσω, και η οποία επιβραβεύεται με €2.500. Έτσι το μέγιστο ποσό οικολογικού Bonus διαμορφώνεται στις €10.500 ή στις €8.000 για υβριδικό όχημα.

Ειδικές κατηγορίες που δικαιούνται επιπλέον επιδότησης είναι οι πολύτεκνοι και τα Άτομα με Αναπηρίες, οι οποίοι λαμβάνουν επιπλέον €1.000.

Η τρίτη κατηγορία αφορά τις νομικές οντότητες ανεξαρτήτως μορφής (ατομική, ΑΕ, ΙΚΕ, ΕΕ,ΟΕ, ΕΠΕ, ΚΟΙΝΣΕΠ) και μεγέθους (πολύ μικρή, μικρή, μεσαία και μεγάλη επιχείρηση). Για την συγκεκριμένη κατηγορία παρέχεται η δυνατότητα επιλογής έως τριών οχημάτων ή έως έξι (6) εφόσον η εταιρία διαθέτει δραστηριότητα σε νησιωτικό Δήμο. Η επιλογή των οχημάτων γίνεται από τις παρακάτω κατηγορίες:
– Αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, Λιανικής Τιμής Προ Φόρων έως €50.000, με ποσοστό 15% και μέγιστο ποσό οικολογικού bonus τις €5.500.

– Ηλεκτρικά δίκυκλα ή τρίκυκλα, με ποσοστό 20% επί της αξίας τους και μέγιστο ποσό τα €800.

– Αμιγώς ηλεκτρικά επαγγελματικά οχήματα μάζας έως 3,5 τόνων , με ποσοστό 15% επί της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (μέγιστη αξία οι €50.000) και μέγιστο ποσό τις €5.500.

– Υβριδικά plug in επαγγελματικά οχήματα (χαμηλών ρύπων έως 50γρ/χλμ) μάζας έως 3,5 τόνων, με ποσοστό 15% επί της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (μέγιστη αξία οι €50.000) και μέγιστο ποσό τις €4.000.

Η επιλογή των οχημάτων μπορεί να γίνει συνδυαστικά από τις τρείς κατηγορίες ή και από μια από αυτές.

Δίνεται επιπλέον η δυνατότητα απόσυρσης ενός αυτοκινήτου και ενός δικύκλου, με ποσό €1.000 και €400 αντίστοιχα.

Τονίζεται ότι για κάθε μια από τις παραπάνω τρεις κατηγορίες ωφελούμενων δίνεται η δυνατότητα υποβολής μιας αίτησης ανά ΑΦΜ.

Η δαπάνη του ΦΠΑ δεν είναι επιλέξιμη.

Η διαδικασία υποβολής περιλαμβάνει δυο στάδια, αυτό της υποβολής του αιτήματος συμμετοχής και αυτό της καταβολής του οικολογικού bonus.

moved.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]