Ιωάννινα:Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου Ανατολής [φωτό]

Την  αποτομή της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου,   μνημονεύει σήμερα η Εκκλησία μας με τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Ανατολής(Μπονίλα) στα Ιωάννινα να έχει κατακλυστεί από  πιστούς.
Σημειώνεται ότι η προσωνυμία της Εκκλησίας «Μπονίλας» προήλθε από τον οικισμό «Βονίλα». Υπάρχει λόφος προς τα Νοτιοδυτικά του ναού, πού φέρει το τοπωνύμιο «Πονίλλα».    Ο Ναός αναφέρεται ως Μοναστήρι από τους ιστορικούς Π. Αραβαντινό και Ιωάννη Λαμπρίδη (19ος αἰ.) και ανηγέρθη τό 1473. Σύμφωνα με ἐπιγραφή, τελευταία ανακαίνιση πραγματοποιήθηκε τό 1743.
Λειτούργησε ως ενοριακός Ναός από το  έτος 1930 έως το έτος 2000, μέχρι τη λειτουργία του νέου ιεροῦ ναού της Του Θεού Σοφίας.
Από παλαιά λειτουργούσε ως μετόχι του ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ιωαννίνων.
Η σημερινή μέρα θεωρείται    από την εκκλησία   ημέρα νηστείας .
Τα λόγια του Προδρόμου ενοχλούσαν τους Φαρισαίους καθώς και τον τετράρχη της Γαλιλαίας και Περαίας Ηρώδη Αντίπα, όταν τον έλεγξε για την παράνομη συμβίωσή του με την σύζυγο του ζώντος αδελφού του Ηρώδη Φιλίππου, την Ηρωδιάδα, ο οποίος και τον φυλάκισε. Σε κάποια γιορτή των γενεθλίων του, ο Ηρώδης ζήτησε από την κόρη του Σαλώμη να του χορέψει και της υποσχέθηκε με όρκο να της δώσει ό,τι του ζητήσει. Η Ηρωδιάς, η μητέρα της, που ζήλευε τον Ιωάννη, βρήκε τότε την ευκαιρία που αναζητούσε όπου προέτρεψε τότε την κόρη της να ζητήσει το κεφάλι του προφήτη Ιωάννη μέσα σε ένα πινάκιο (πιάτο). Έτσι ακολούθησε ο αποκεφαλισμός. Μετά το μαρτυρικό αυτό τέλος του Ιωάννη, προσελθόντες οι μαθητές του «ήραν το πτώμα αυτού και έθηκαν αυτό εν μνημείω».
Ο φετινός εορτασμός  βέβαια  του Αγίου είναι εντελώς διαφορετικός λόγω τωνμέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας .Οι περισσότεροι πιστοί επέλεξαν να καθίσουν στον αύλειο χώρο του ναού τηρώντας τις  μεταξύ τους  αποστάσεις ενώ λόγω των μέτρων δεν πραγματοποιήθηκε η   λιτάνευση της Εικόνας στους δρόμους πέριξ του ιερού ναού .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]