ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ): παραπλάνηση η «μειωμένη βλάβη» στα θερμαινόμενα τσιγάρα

EurActiv.gr//Euractiv

Τον κώδωνα του κινδύνου προς τις χώρες που υποχρεούνται να τηρούν την Σύμβαση-Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνού (FCTC), ανάμεσά τους και η Ελλάδα, κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), με ανακοίνωσή του, που αναφέρει ότι όλα τα προϊόντα καπνού εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία. «Τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού εξακολουθούν να είναι προϊόντα καπνού, και, επομένως, πρέπει να τηρείται η Διεθνής Σύμβαση FCTC, που απαγορεύει την δημιουργία προϋποθέσεων για δημιουργία εσφαλμένης εντύπωσης για τα χαρακτηριστικά τους και τις βλάβες που δημιουργούν».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι τα θερμαινόμενα τσιγάρα δεν είναι λιγότερο βλαβερά για την ανθρώπινη υγεία σε σχέση με τα συμβατικά προϊόντα καπνού, προσθέτοντας ότι μερικές επικίνδυνες ουσίες είναι σε υψηλότερα επίπεδα στα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού σε σύγκριση με τα συμβατικά τσιγάρα, ενώ, σε κάποιες περιπτώσεις, παρατηρούνται και ουσίες που δεν είχαν βρεθεί στα τσιγάρα, δημιουργώντας ανησυχία για την ανθρώπινη υγεία. Παράλληλα, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι ο στόχος της διεθνούς Σύμβασης που είναι νομικά δεσμευτική και υποχρεούνται να τηρήσουν οι χώρες, είναι η μείωση της κατανάλωσης προϊόντων καπνού και η μη έναρξή τους από μη χρήστες όπως οι νέοι, τονίζοντας ότι υπάρχουν αποδεδειγμένοι τρόποι για την διακοπή της κατανάλωσης προϊόντων καπνού και όχι οι εναλλακτικοί τρόποι καπνίσματος.

Σε σχέση με πρόσφατη απόφαση του FDA στις ΗΠΑ για μειωμένη έκθεση των χρηστών θερμαινόμενου τσιγάρου σε χημικές ουσίες, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι το FDA αναφέρει ρητά ότι τα προϊόντα αυτά δεν είναι ασφαλή ούτε εγκεκριμένα, και ότι απαγορεύεται να γίνεται οποιαδήποτε αναφορά ότι υπάρχει έγκριση του FDA ή ότι ο FDA θεωρεί ότι τα προϊόντα αυτά είναι ασφαλή για τους καταναλωτές. Μάλιστα, τονίζεται, ότι ο FDA απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι υπάρχει μειωμένη βλάβη για την ανθρώπινη υγεία.

Ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι ο ανθρώπινος οργανισμός ενδέχεται να λαμβάνει επιπλέον ουσίες όταν καταναλώνει θερμαινόμενα τσιγάρα και ότι οι ισχυρισμοί ότι τα προϊόντα αυτά μειώνουν την έκθεση σε επικίνδυνες ουσίες, μπορεί να είναι παραπλανητικοί. Και ο ΠΟΥ καταλήγει τονίζοντας ότι η απόφαση του FDA αφορά μόνο μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ, που είναι ένα κράτος που δεν δεσμεύεται από την Σύμβαση-Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνού στην οποία δεν είναι μέλος.

https://www.who.int/news-room/detail/27-07-2020-who-statement-on-heated-tobacco-products-and-the-us-fda-decision-regarding-iqos

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]