Χαρδαλιάς:Παρατείνονται για 14 μέρες όλα τα περιοριστικά μέτρα

Παρατείνονται για 14 μέρες όλα τα περιοριστικά μέτρα ,όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Ειδικότερα :
-παρατείνονται τα μέτρα για την τήρηση αποστάσεων
-παρατείνεται η  υποχρεωτική χρήση μάσκας εκτός από τους χώρους εστίασης
-παρατείνονται τα μέτρα στις παραλίες ,στις εκκλησίες , τα μέτρα για τις πομπές η αναστολή πανηγυριών και εκδηλώσει στις οποίες το κοινό  είναι όρθιο
-παρατείνεται ο περιορισμός σε πλοία που έρχονται από το εξωτερικό
-παρατείνεται ο περιορισμός του αριθμού των πελατών στα καταστήματα ανάλογα με τα τετραγωνικά
-παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα σε Μύκονο Πάρο Αντίπαρο ,Σαντορίνη και Χαλκιδική
-παρατείνεται η αναστολή επισκεπτηρίων στα νοσοκομεία και τα γηροκομεία
-παρατείνονται τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε ΚΥΤ
-παρατείνεται ως 15 Σεπτεμβρίου ο δειγματοληπτικός έλεγχος εισερχομένων από το εξωτερικό και οι προϋποθέσεις εισόδου από τα χερσαία σύνορα .
-περιορισμός θαλάσσιων συνδέσεων με Αλβανία και βόρεια Μακεδονία
-ειδικά μέτρα στο Εβρο και την Ορεστιάδα
-Ως τις 19 Σεπτέμβρη θα εξακολουθήσουν να γίνονται προληπτικοί έλεγχοι σε ταξιδιώτες πτήσεων από Σουηδία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ρουμανία, ΗΑΕ, Μάλτα, Αλβανία, Β. Μακεδονία και Ισπανία. Επιπλέον, διακόπτονται οι πτήσεις από Βαρκελώνη και γενικότερα από την Καταλονία.
- από τα μεσάνυχτα της 31ης Αυγούστου διακόπτονται οι πτήσεις από Βαρκελώνη και Καταλονία
Ο κ.Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης ότι αναστέλλεται η υποχρέωση για αρνητικό PCR για όσους έρχνται από την Ολλανδία

Αναλυτικά ο κ.Χαρδαλιάς είπε:

1. Η γενική απόφαση για τα μέτρα τήρησης αποστάσεων, (παραδείγματος χάριν, για τον μέγιστο αριθμό πελατών ανάλογα τα τετραγωνικά του καταστήματος, την απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων και τους λοιπούς κανόνες που διέπουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων),

2. Για 14 ημέρες ακόμα, παρατείνεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους (εκτός των χώρων εστίασης και των γυμναστηρίων για το κοινό, καθώς και εξαιρέσεων για ιατρικούς και μόνο λόγους υγείας.

3. Για 14 ημέρες ακόμα, παρατείνονται τα μέτρα προστασίας σε παραλίες τα οποία έχουν ως στόχο την τήρηση αποστάσεων (όπως η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα στις ομπρέλες, ο ορισμός μέγιστου αριθμού λουόμενων για παραλίες με ελεγχόμενη είσοδο και λοιπές διατάξεις.

4. Για 14 ημέρες ακόμα, παρατείνονται τα προσωρινά μέτρα προστασίας που ισχύουν για τις Εκκλησίες και κάθε θρησκευτικό τόπο λατρείας και η αναστολή θρησκευτικών τελετών που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής.

5. Επίσης για 14 ημέρες ακόμη, παρατείνονται η αναστολή των πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων και η αναστολή κάθε δημόσιας εκδήλωσης στην οποία οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι.

6. Επιπλέον, με στόχο την προστασία των συμπολιτών μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, παρατείνεται η αναστολή επισκεπτηρίων σε Νοσοκομεία, σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, δηλαδή σε κάθε κέντρο ευάλωτων ομάδων.

7. Παράλληλα, παρατείνεται για 14 μέρες και η ισχύς της απόφασης για προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο στους εργαζομένους των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων

8. Επιπρόσθετα. δίνεται παράταση για 14 ημέρες στην απαγόρευση αναστολής λειτουργίας συγκεκριμένων επιχειρήσεων, όπως παραδείγματος χάρη υπηρεσίες που παρέχονται από τα ΚΑΠΗ, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών, υπηρεσίες χαρτοπαικτικής λέσχης και υπηρεσίες ντισκοτέκ (χωρίς προσφορά ποτού και φαγητού).

9. Παρατείνεται η ισχύς των μέτρων προστασίας σε πλοία που προέρχονται από το εξωτερικό, καθώς και των μέτρων προστασίας σε πλοία εντός της χώρας που έχουν σε σχέση με τοyachting.

Επίσης παρατείνονται για 14 ημέρες ακόμα, τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε ΚΥΤ, καθώς και τα ειδικά μέτρα προστασίας στο ΚΥΤ Έβρου στην Ορεστιάδα, αλλά και στη δομή φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών στη Δράμα.

Όσον αφορά στην είσοδο στη χώρα,

1. Για 14 ακόμα ημέρες και ως τις 15/9 παρατείνεται ο δειγματοληπτικός έλεγχος εισερχομένων από το εξωτερικό, καθώς και περιορισμοί εισόδου υπηκόων τρίτων χωρών.

2. Επιπλέον, παρατείνεται ο περιορισμός των θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων με την Αλβανία και τη Β. Μακεδονία. Υπενθυμίζεται ότι οι πτήσεις προς και από τις εν λόγω χώρες, γίνονται μόνο από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

3. Επιπλέον παρατείνεται η ισχύς των προϋποθέσεων εισόδου από τις χερσαίες συνδέσεις, καθώς και η υποχρέωση σε προσωρινό κατ’ οίκον περιορισμό των προσώπων που εισέρχονται από την Κακαβιά και την Κρυσταλλοπηγή.

4. Συνεχίζουν επίσης να ισχύουν τα ειδικά μέτρα για την είσοδο στην επικράτεια μονίμων κατοίκων Ισραήλ.

5. Επιπλέον, παρατείνεται ως τις 19/9 η επιβολή προληπτικών ελέγχων (αρνητικό τεστ πριν την άφιξη στη χώρα) για όσους έρχονται με πτήσεις από τη Σουηδία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Μάλτα, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Ισπανία.

6. Επίσης σας γνωρίζουμε ότι αναστέλλεται η υποχρέωση για αρνητικόPCR για όσους έρχονται από την Ολλανδία, λόγω της βελτιωμένης επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζει πλέον η χώρα αυτή. Φυσικά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και να προσαρμόζουμε ανάλογα τη στρατηγική μας, όπως κάνουμε για όλες τις χώρες.

Τώρα, σε σχέση με την ανάγκη λήψης νέων μέτρων. Αρχικά θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι δεδομένης της βεβαρημένης επιδημιολογικής κατάστασης στην Ισπανία, είχαμε αποφασίσει στις 10/8 την υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού PCR τεστ από τους ταξιδιώτες με μόνιμη κατοικία ή πρόσφατη επίσκεψη στη χώρα αυτή, ξεκινώντας μάλιστα από τις 17/8.

Δυστυχώς, δύο εβδομάδες αργότερα και αφού στο μεσοδιάστημα συνεχίσαμε τους δειγματοληπτικούς ελέγχους με βάση τις ενδείξεις του συστήματος EVA που πρότεινε να εξετάσουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών από την Ισπανία, παρατηρήσαμε αυξημένο ποσοστό θετικότητας, ένα ποσοστό ιδιαίτερα ανησυχητικό, πόσο μάλλον για πληθυσμό που ελέγχεται προ της άφιξης στη χώρα προσκομίζοντας και αρνητικό τεστ.

Άρα, είχαμε προσκόμιση αρνητικού τεστ. Όμως στα τεστ που είχαμε βρήκαμε υψηλό ποσοστό θετικότητας. Η ανάλυσή μας έδειξε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κατά 75,8% σε ταξιδιώτες που προέρχονται ή επισκέφτηκαν το βόρειο τμήμα της Ισπανίας.

Συνδυάζοντας τα αποτελέσματα αυτά των ελέγχων στις πύλες εισόδου μαζί και με τα επιδημιολογικά δεδομένα της Ισπανίας, τα οποία υποδεικνύουν 8.195 επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα τις τελευταίες 7 ημέρες στην περιοχή της Καταλονίας, ως πρώτο μέτρο διακόπτουμε τις πτήσεις από τη Βαρκελώνη και την ευρύτερη περιοχή της Καταλονίας.

Παράλληλα, συνεχίζουμε με βάση τις υποδείξεις της EVA να εξετάζουμε εξαντλητικά τους επισκέπτες από την υπόλοιπη Ισπανία, ώστε να προσαρμόσουμε ανάλογα την πολιτική μας. Το μέτρο της απαγόρευσης των πτήσεων από την ευρύτερη περιοχή της Καταλονίας και από τα τρία αεροδρόμια που έχει, είναι σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 31 Αυγούστου προς Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά στην εικόνα στο εσωτερικό της χώρας και το επιδημιολογικό φορτίο που παρατηρείται ανά περιοχή, αποφασίστηκε η ένταξη από αύριο το πρωί στις 6:00 της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου και της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, δηλαδή:

- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης,

- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο, όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός αν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

- Υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη σε ισχύ και στις δύο περιφερειακές ενότητες η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.

Παράλληλα, το καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων παρατείνεται για 2 εβδομάδες στην Πάρο, στην Αντίπαρο, στη Μύκονο, στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Επιπρόσθετα, στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές προστίθεται η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, όπου από αύριο στις 6 το πρωί ισχύει:

- Η απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα ως τις 7 το πρωί και

- Το ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

Επίσης η ισχύς των εν λόγω μέτρων παρατείνεται για δύο ακόμα εβδομάδες στις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Αττικής, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Πέλλας και Πιερίας, αλλά και στους Δήμους Σαντορίνης, Βόλου, Ρόδου και Κω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]