Β.Κικίλιας: Δεν θα είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο για τον κορωνοϊό Με ιεράρχηση οι εμβολιασμοί

Συνέντευξη παραχώρησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην εκπομπή του ΣΚΑΙ  "Ακραία φαινόμενα".Ο Υπουργός   ανέφερε μεταξύ άλλων πως κακώς υπάρχει εφησυχασμός για τον κορωνοϊό ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση  είπε πως δεν είμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα αν ωστόσο χαλαρώσουμε τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν .
Οι εμβολιασμοί , όταν και εφόσον έρθει το εμβόλιο  για τη νόσο Covid-19 ,θα γίνονται με ιεράρχηση ,όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός  ,εξηγώντας παράλληλα ότι δεν τίθεται θέμα επάρκειας των εμβολίων ούτε υποχρεωτικότητας  παρά μόνο  ισχυρής σύστασης.
Σε περίπτωση που υπάρξει δεύτερο κύμα κορωνοϊού το Υπουργείο προσανατολίζεται στην προστασία και δια του περιορισμού ενδεχομένως,  των ευπαθών ομάδων ,αφού ένα οριζόντιο lockdown είναι δύσκολο να  υπάρξει και πάλι ,όπως είπε .



Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης του Υπουργού :
Για το αν υπάρχει εφησυχασμός για τον κορονοϊό


Κακώς υπάρχει εφησυχασμός. Δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές σε υπερθετικό βαθμό, όπως άλλες χώρες, που καταστράφηκαν κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά. Και αυτό ήταν μια πολύ μεγάλη επιτυχία για την χώρα. Θέλω να εξηγήσω, όμως, για μια ακόμη φορά ότι αυτό συνέβη διότι πειθαρχήσαμε όλοι σε οδηγίες καλά τεκμηριωμένες, εμπιστευθήκαμε το κράτος και την Πολιτεία και μας οδήγησε σε αυτό το πλαίσιο.

Πάντα προληπτικά έρχεσαι να αντιμετωπίσεις κάποια πράγματα. Θα ήθελα να θυμίσω, ότι ενώ οι άλλες χώρες στον κόσμο άργησαν, εμείς από τα τέλη Ιανουαρίου και ενώ ο ιός ήταν μόνο στην Κίνα προχωρήσαμε σε οργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και σε συγκεκριμένα μέτρα.

Θα ήθελα επίσης να θυμίσω ότι βγήκα και είπα ότι απαγορεύονται τα καρναβάλια. Δεν ήταν δημοφιλές τότε, θυμάστε τι αντιδράσεις είχαμε.

Εμείς από αυτό και από το κλείσιμο των σχολείων και το γενικό lockdown που διέταξε ο Πρωθυπουργός και πήρε ένα τεράστιο ρίσκο και βάρος της ευθύνης πάνω του ως ηγέτης, καταφέραμε και προλάβαμε τη νόσο, ενώ άλλες χώρες στην Ευρώπη «γονάτισαν».


Για το αν είμαστε μπροστά σε ένα δεύτερο κύμα


Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε μπροστά σε δεύτερο κύμα. Εάν πάψουμε να προσέχουμε και συνεχίσουμε να χαλαρώνουμε και αυτό επεκταθεί, τότε καταλαβαίνετε ότι μπορούν να αλλάξουν όλα τα δεδομένα.

Για το πώς θα προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού


Θέλουμε να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες και αποδείξαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε.

Όταν και εφόσον έρθει εμβόλιο, θα υπάρχει ιεράρχηση αυτών οι οποίοι θα πρέπει να το κάνουν πρώτοι απ’ όλους και βέβαια αν υπάρξει δεύτερο κύμα του κορονοϊού, και επειδή είναι δύσκολο να υπάρχει οριζόντιο lockdown, προσανατολιζόμαστε επίσης στην προστασία και δια του περιορισμού ενδεχομένως, αυτών των ευπαθών ομάδων.

Θα μελετήσουμε πώς θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες. Αν πρέπει λοιπόν οι άνω των 65, να στέλνουν sms ή να συμπληρώνουν κάποιο έγγραφο ναι, θα το κάνουμε.

Αν πρέπει να δώσουμε άδεια σε αυτούς οι οποίοι έχουν υποκείμενα νοσήματα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, θα το κάνουμε.

Θα προστατεύσουμε αυτούς που κινδυνεύουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]