Το γεφύρι της Πλάκας...όπως παλιά !Απομακρύνθηκαν και τα τελευταία στηρίγματα ![βίντεο]

Το όνειρο των Ηπειρωτών να ξαναδούν το   πέτρινο τοξωτό γεφύρι της Πλάκας στους Ραφταναίους Ιωαννίνων να στέκει  και πάλι όρθιο  στον Άραχθο έγινε πραγματικότητα ...
Το δύσκολο έργο της αναστήλωσης και της ανάδειξης της γέφυρας Αράχθου  ,   όπως έχει γίνει γνωστό ,εκτελέστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με πρότυπο και υποδειγματικό τρόπο υπό την καθοδήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής, που προέβλεπε η Προγραμματική Σύμβαση, υπό την προεδρία του καθ. κ. Μανώλη Κορρέ.
Η αποκατάστασή του  που  έγινε    κυριολεκτικά πέτρα πέτρα,  με  απόλυτη προσήλωση  και πολύ μεράκι   ολοκληρώθηκε στις αρχές του καλοκαιριού .Είχαν απομείνει μόνο κάποιες εργοταξιακές κατασκευές στην καμάρα ,οι οποίες απομακρύνθηκαν  και αυτές τις προηγούμενες μέρες ενώ ακούραστα τα συνεργεία εργάζονται για τον καθαρισμό της κοίτης του ποταμού και  τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου Ετσι το το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων και το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη  στέκει και πάλι στη θέση του ,όπως παλιά!
 Το γεφύρι της Πλάκας, χτίστηκε το 1866 από τον αρχιμάστορα Μπέκα, με χορηγία του τραπεζίτη Λούλη  και συνδέει τα Τζουμέρκα με τα Κατσανοχώρια και κατ' επέκταση τα Ιωαννίνα με την Άρτα.   Το άνοιγμα  της καμάρας  του είναι  40 μέτρα  με ύψος 21 μέτρα και με άνοιγμα στην κορυφή 3,2 μέτρα Το 2001 είχε γίνει αποκατάσταση τμημάτων του, όμως οι ισχυρές πλημμύρες τον Φλεβάρη του 2015 είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευσή του.
Οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν άμεσα  και  ο κλειδόλιθος του τόξου του γεφυριού, τοποθετήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2019 ολοκληρώνοντας έτσι τη βασική κατασκευή.
Υπενθυμίζεται ότι  από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού  προτάθηκε  η υποψηφιότητα του συνολικού έργου της αποκατάστασης του γεφυριού στην Πλάκα για βράβευση από την Europa Nostra.
Σημειώνεται τέλος ότι ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο της σύντομης επίσκεψής του στην Ηπειρο θα επισκεφθεί τη γέφυρα Πλάκας το πρωί του Σαββάτου 11 Ιουνίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]